Ζημίες $1,44 δισ. για την Berkshire Hathaway το γ’ 3μηνο 2017

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στην μακρά αλυσίδα των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών που ανακοίνωσαν αρνητικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου συνεπεία των υψηλών ζημιών από φυσικές καταστροφές προστέθηκε και η Berkshire Hathaway. Η εταιρεία χαρτοφυλακίου του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ ανακοίνωσε καθαρές ζημίες ύψους 1,44 δισ. δολ. την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017, έναντι καθαρών κερδών ύψους 272 εκατ. δολαρίων την ίδια περίοδο του αντίστοιχου έτους.

H Berkshire “έγραψε” ζημίες προ φόρων ύψους 3 δισ. δολαρίων λόγω των τριών ισχυρών τυφώνων που έπληξαν τις ΗΠΑ και το Πουέρτο Ρίκο (Harvey, Irma, Maria, γνωστοί πλέον με το ακρωνύμιο HIM), καθώς και του σεισμού στο Μεξικό. Οι ζημίες από underwriting  ανήλθαν σε 1,34 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο, έναντι πολύ μικρότερων ζημιών 19 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016. H θυγατρική εταιρεία ασφάλισης ΙΧ GEICO εμφάνισε ζημίες 504 εκατ. δολ. (έναντι κερδών 100 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν), έχοντας και αυτή επηρεαστεί αρνητικά από τις φυσικές καταστροφές της περιόδου. Το ίδιο ισχύει και για μια άλλη θυγατρική του ομίλου, την αντασφαλιστική General Re που εμφάνισε ζημίες 504 εκατ. δολαρίων έναντι 100 εκατ. δολ. ένα χρόνο πριν.

Τα συνολικά ασφάλιστρα της Berkshire Hathaway ανήλθαν σε 13,35 δισ. δολ. το γ’ τριμηνο του έτους, έναντι 11,36 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν. Τα έσοδα της GEICO αυξήθηκαν σε 7,54 δισ. δολ. απο 6,47 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν, ενώ τα έσοδα της General Re διαμορφώθηκαν σε 1,63 δισ. δολ. από 1,39 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο του 2016. Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα της “μαμάς”  Berkshire αυξήθηκαν σε 2,32 δισ. δολάρια από 1,87 δισ. δολ. ένα χρόνο πριν, παρόλο που το στοιχείο αυτό επισκιάστηκε από τις “καταστροφικές” ζημίες….

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*