Τράπεζες: Να γίνει άμεσα το swap των ομολόγων των 30 δισ.

του Γιώργου Καλούμενου

Το ​πολυαναμενόμενο swap των 20 ομολόγων του PSI (2012), τα οποία θα αντικατασταθούν με 4 ή 5 νέες εκδόσεις ομολόγων διάρκειας πέντε – δέκα – δεκαπέντε – είκοσι ή και εικοσιπέντε ετών, θα προσθέσει διαθέσιμη ρευστότητα της τάξης του ενός περίπου δισ. ευρώ στην τραπεζική αγορά.
Τόση, σύμφωνα με τις τράπεζες, υπολογίζεται ότι είναι η τρέχουσα αξία των ομολόγων που κατέχουν πάνω από 13 – 14 χιλιάδες μικροομολογιούχοι οι οποίοι είχαν παγιδευτεί με το PSI όταν με το κούρεμα των ομολογιακών τους αποταμιεύσεων βρέθηκαν με «μικροποσότητες» των νέων ομολόγων, που δεν είχαν αγοραστές στο τραπεζικό σύστημα.
Η νέα πράξη του ΟΔΔΗΧ – παρ’ ότι η «γραμμή» είναι πως κανείς, ούτε οι παλιοί κάτοχοι ούτε το Δημόσιο, δεν θα κερδίσει σε απόλυτους αριθμούς από την ανταλλαγή, εν τούτοις δημιουργεί ένα έμμεσο κέρδος στους κατόχους καθώς τα νέα ομόλογα συμπυκνώνουν τις μικροποσότητες σε όγκους εμπορεύσιμους ήτοι ρευστοποιήσιμους μέσω της τραπεζικής αγοράς. Με τις γνωστές βέβαια από το κούρεμα απώλειες…
Ταυτόχρονα αυτή η μετατροπή δημιουργεί ένα περιβάλλον ελληνικών ομολόγων στο οποίο θα μπορεί να απευθυνθεί για αγορές η ΕΚΤ εάν και όταν στο πλαίσιο του QE ξεκινήσουν οι αγορές ελληνικών τίτλων, καθώς διαμορφώνεται σταδιακά μία ομαλή καμπύλη λήξεων που καλύπτουν τις προϋποθέσεις του προγράμματος αγορών του QE το 2018.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ η δυνατότητα ολοκλήρωσης της ανταλλαγής των (πολλών) παλιών ομολόγων (αξίας 29,7 δισ. ευρώ) με νέα ομόλογα ίσης αξίας, μπορεί να δρομολογηθεί στο “παράθυρο” μεταξύ της αποχώρησης των θεσμών και της επιστροφής τους στα τέλη του μήνα.
Η διάρκεια της διαδικασίας ανταλλαγής δεν θα κρατήσει περισσότερο από μία εβδομάδα καθώς η προεργασία έχει σχεδόν τελειώσει και οι κάτοχοι των παλιών ομολόγων έχουν αρχίσει να ενημερώνονται από τις τράπεζες – θεματοφύλακες των τίτλων για τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στην ανταλλαγή.
Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι με την ολοκλήρωση της κίνησης αυτής από τον ΟΔΔΗΧ και μαζί με τις πράξεις που έχει υλοποιήσει αθόρυβα μέχρι σήμερα από τις αρχές του έτους, ο ESM στο πλαίσιο των μέτρων βραχυπρόθεσμης παρέμβασης για την ελάφρυνση του χρέους, το συνολικό ποσό «αναδιάρθρωσης» του χρέους θα έχει ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι εκτός απροόπτου, μέχρι το τέλος του έτους η συνολική παρέμβαση θα μπορούσε να έχει ξεπεράσει τα 94 – 96 δισ. ευρώ ήτοι να έχει αγγίξει το ένα τρίτο περίπου του δημόσιου χρέους, πριν καν ανοίξει η συζήτηση για το τι θα περιέχει το μεσοπρόθεσμης διάρκειας πακέτο παρέμβασης στο χρέος, που περιμένει το ΔΝΤ για να αποφασίσει τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*