Guardtime: Χρονιά του blockchain το 2018 για τις ασφαλίσεις

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η τεχνολογία blockchain έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραστικά τον τρόπο που η ασφαλιστική βιομηχανία διαχειρίζεται την εφοδιαστική αλυσίδα, δήλωσε ο David Plesse, υπεύθυνος διαχείρισης κινδύνων της Guardtime στο 14ο Διεθνές Αντασφαλιστικό Συνέδριο της Σιγκαπούρης (SIRC) που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες.

Ο κ. Plesse επικαλέστηκε τις μεγάλες αλλαγές που έφερε η χρήση του blockchain στην αμυντική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι η εν λόγω τεχνολογία θα μεταμορφώσει τον ρόλο των διαμεσολαβούντων που θα μοιάζουν περισσότερο με σύμβουλοι διαχείρισης κινδύνου αντί να επικεντρώνονται στην κάθε συναλλαγή, όπως συμβαίνει σήμερα.

Εστιάζοντας ειδικότερα στον κλάδο των ναυτασφαλίσεων, ο κ. Plesse σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή υπάρχει πολλή χαρτούρα που οδηγεί σε αύξηση δαπανών…Η ναυτιλία είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα και τα ασφάλιστρα υποχωρούν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η χρήση του blockchain θα μπορούσε να μετασχηματίσει πολλές από τις διαδικασίες σε μια απόλυτα ελέγξιμη “δίοδο” και να ψηφιοποιήσει το υφιστάμενο μοντέλο, αυξάνοντας την λειτουργική του αποδοτικότητα”.

Η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών  ΕΥ, o ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, η Guardtime και πολλές ασφαλιστικές ανακοίνωσαν στις 6 Σεπτεμβρίου ότι, σε συνέχεια ενός project διάρκειας 20 εβδομάδων για την απόδειξη της ορθότητας της αρχικής ιδέας (proof of concept), οι εταιρείες ανέπτυξαν την πρώτη blockchain πλατφόρμα στις ναυτασφαλίσεις. Κατά το project χρησιμοποιήθηκε το KSI, ένα blockchain που αναπτύχθηκε από την Guardtime, για να εξορθολογίσει μια σειρά “κρίκων” της διαδικασίας. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησε μια πλήρως ελέγξιμη εφοδιαστική αλυσίδα που θα είναι  έτοιμη προς χρήση το 2018.

“Πιστεύουμε ότι ολοένα και περισσότερες εταιρείες θα συμμετάσχουν στην πλατφόρμα”, δήλωσε ο  Plesse. “Το 2018 θα είναι η χρονιά του blockchain για τον ασφαλιστικό κλάδο”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η βασική πρόκληση πίσω από την τεχνολογία blockchain είναι η προστασία των δεδομένων, που είναι ζωτικής σημασίας, με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση των κυβερνο-επιθέσεων. Και ζήτησε από τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιστήσουν την προσοχή τους στη διασφάλιση της ακεραιότητας και της ιδιωτικότητας των δεδομένων που διαχειρίζονται.  Ειδάλλως, εγείρονται οι κίνδυνοι ανεπαρκούς κάλυψης έναντι της απειλής κυβερνο-επιθέσεων, επιβολής προστίμων από τις εποπτικές αρχές και υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

“Βάζοντας μια δικλίδα ασφαλείας blockchain στην ακεραιότητα των δεδομένων μια ασφαλιστική μπορεί να μετατρέψει ένα “κέντρο κόστους” σε “κέντρο κερδών” και να ευθυγραμμιστεί με τις σημερινές cyber τάσεις που προκαλούνται από την ψηφιοποίηση και την εκθετική τεχνολογία”, κατέληξε ο κ. Plesse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*