Ασφαλιστικές: Θυσίασαν κέρδη για τα Ίδια Κεφάλαια λόγω Solvency II

του Νίκου Σακελλαρίου

Θετικά μεν, σαφώς επηρεασμένα από την οικονομική κατάσταση, τις απαιτήσεις των Solvency II , τα λειτουργικά έξοδα και την αυξημένη φορολογία κρίνονται τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2016 που δημοσίευσε η ΕΑΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η αρμόδια υπηρεσία μεταξύ 57 εταιρειών ελληνικών και ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, το σύνολο ασφαλιστικών προβλέψεων  ασφαλίστρων ζωής και κατά ζημιών ανήλθε το 2016 σε 11,381 εκατ. ευρώ  και τα Ίδια Κεφάλαια των 57 εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 3,181 δισ. ευρώ ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων (επενδυτικές συμβάσεις και αντασφαλιστικές υπηρεσίες) ανήλθε σε 1,965 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, το σύνολο του Ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων έφτασε το 2016 τα 16,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,6 δισ. Ευρώ  (76,5%) αποτελούν τις επενδύσεις τους. Το σύνολο των μετοχικών κεφαλαίων ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ

Το συνολικό αποτέλεσμα εκμετάλλευσης ασφαλίσεων (δηλαδή τα μεικτά κέρδη) διαμορφώθηκαν στα 901,352 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στα 593,667 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων να διαμορφωθούν στα 337,467 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους στα 224,689 εκατ. ευρώ.  Από τα στοιχεία αυτά βλέπουμε ότι οι λειτουργικές δαπάνες των 57 ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η φορολογία (περίπου 35% επί των κερδών προ φόρων) διαμορφώνουν ένα περιθώριο καθαρής κερδοφορίας που είναι της τάξης του 1,9% περίπου.

Που οφείλεται η συρρίκνωση των περιθωρίων

Η χαμηλή κερδοφορία είναι απόρροια κυρίως από την αυξημένη αποθεματοποίηση στην οποία προχώρησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ενόψει των Solvency II. ‘Θυσίασαν’ καθαρά κέρδη προκειμένου να ενισχύσουν ίδια κεφάλαια για να είναι θωρακισμένες ενόψει των solvency II.  Eάν προθέσουμε και την αυξημένη φορολογία βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα (κέρδη μετά από φόρους ) διαμορφώνονται σε μόλις 224,689 εκατ. ευρώ ενώ η συνολική παραγωγή (Ζωής και Ζημιών) φτάνει στα 11,381 δισ. ευρώ σαφώς αυξημένη σε σχέση με το ‘καταστροφικό’ 2015 και με ανοδικούς ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*