Μόνο με μετρητά τα αναλώσιμα από τα φαρμακεία!

Αυστηρή προειδοποίηση προς τον ΕΟΠΥΥ «εκπέμπει» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), ο οποίος καλεί τα μέλη του να αναστείλουν τη χορήγηση αναλώσιμων υλικών και άλλων ιατροτεχνολογικών προϊόντων με πίστωση προς τους ασφαλισμένους, πλην εκείνων που αφορούν στα αναλώσιμα για το Διαβήτη.

Όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος, πρόκειται για μία απόφαση περισσότερο προληπτικού χαρακτήρα, η οποία σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη αναστολή λειτουργίας του e-dapy. Αφορμή αποτέλεσε η ενεργοποίηση σήμερα του ΦΕΚ με τις νέες τιμές αποζημίωσης, χωρίς η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να παράσχει διαβεβαιώσεις για τη διασφάλιση πληρωμής των προϊόντων που δεν αποζημιώνονται αυτό το διάστημα.

Μπροστά στον κίνδυνο μη αποζημίωσης με βάση το νέο ΦΕΚ σε προϊόντα που θα χορηγήσουν τα φαρμακεία, το ΔΣ του ΠΦΣ αποφάσισε να προχωρήσει από σήμερα 23/10/17 και μέχρι τη λειτουργία της νέας εφαρμογής σε αναστολή στην χορήγηση όλων των προϊόντων της νέας σύμβασης, εκτός των Αναλωσίμων Σ.Δ., για να μη φέρει αιφνιδιαστικά σε δύσκολη θέση τους διαβητικούς ασθενείς.

Δηλαδή θα χορηγεί μόνο:

  • ταινίες μέτρησης σακχάρου με ανώτατη τιμή αποζημίωσης τα 19,5 €, γιατί με το νέο ΦΕΚ, υπάρχουν και ταινίες μέτρησης με μικρότερες τιμές αποζημίωσης, λόγω της αλλαγής (βάση νόμου) της μεθόδου προσδιορισμού αυτών (μ.ό. των τριών χαμηλότερων τιμών), όπως Vivacheck eco 18,73€, Fora Diamond 15,4€, Gluneo 15,33€, Ζαφείρι 12,63€, Ruby 12,63€, Gluco Dr autostrips 17,83€, Freestyle Lite 18,29€.
  • βελόνες για φυσικοσύριγγες, εκτός NOVOFINE που δεν αποζημιώνονται με το νέο ΦΕΚ
  • σκαρφιστήρες και
  • σύριγγες ινσουλίνης.

«Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε στα “τυφλά”, χωρίς μηχανογραφικό σύστημα, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουμε ποια ιατροτεχνολογικά αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, σε ποιες τιμές και υπό ποιες προϋποθέσεις, χωρίς να ευθυνόμαστε εμείς για το χάος που δημιουργείται, παρά την αμέριστη κατανόηση και διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουμε από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μέχρι σήμερα» τονίζει ο ΠΦΣ.

Με ορατό τον κίνδυνο να υποστούν ζημιές τα φαρμακεία από τη μη πλήρη εφαρμογή του συστήματος, ο ΠΦΣ έχει καλέσει έκτακτο ΔΣ αύριο Τρίτη 24/10/17 και ώρα 15:00, στο οποίο το προεδρείο θα εισηγηθεί σε περίπτωση που η εφαρμογή δεν λειτουργήσει έως 31/10/17, η αναστολή χορήγησης να επεκταθεί και για τα Αναλώσιμα του Σ.Δ. από 1/11/2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*