Γιατί η Hannover Re «βλέπει» αυξήσεις στα αντασφάλιστρα το 2018

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι μεγάλες φυσικές καταστροφές του φετινού έτους θα «φέρουν» αυξήσεις στα αντασφάλιστρα το 2018 ήρθε δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της Hannover Re, Ulrich Wallin.

Μιλώντας κατά την Ημέρα Επενδυτών (Investor Day)  του ομίλου στη Φρανκφούρτη, ο κ. Wallin υποστήριξε ότι οι υψηλές ζημίες από φυσικές καταστροφές (τυφώνες Χάρβεϊ, Ιρμα, Μαρία, Οφηλία, σεισμός στο Μεξικό, πυρκαγιές σε Πορτογαλία και Καλιφόρνια κ.α.) θα οδηγήσουν τις αντασφαλιστικές σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RE) κάτω του 5% μεσοπρόθεσμα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες θα αντιδράσουν με αυξήσεις στα αντασφάλιστρα για να ενισχύσουν την χρηματοοικονομική τους θέση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η (αντ)ασφαλιστική αγορά του Λονδίνου εμφανίζεται τώρα πιο «σφιχτή» από ότι τρεις μήνες πριν. «Υπάρχει ακόμα υψηλή αβεβαιότητα αλλά σε γενικές γραμμές μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες διαπραγμάτευσης το επόμενο έτος, που θα μας επιτρέψουν να εμφανίσουμε βελτιωμένη κερδοφορία το οικονομικό έτος 2018», υπογράμμισε ο κ. Wallin.

Εξηγώντας το σκεπτικό του, ο επικεφαλής της Hannover Re είπε ότι οι σωρευτικές ασφαλισμένες ζημίες από τους τυφώνες HIM (από τα αγγλικά ακρωνύμια των Harvey, Irma, Maria), τους σεισμούς στο Μεξικό και τις άλλες φυσικές καταστροφές φέτος θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2005 και του 2011, έτη κατά τα οποία η αντασφαλιστική βιομηχανία «έγραψε» ζημίες 126 και 134 δις. δολάρια αντίστοιχα. Μετά και τα δυο αυτά χρόνια, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του κλάδου υποχώρησε σε «απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα».

Ειδικότερα, το 2005, οι 10 μεγαλύτεροι αντασφαλιστικοί όμιλοι από τους οποίους προέρχεται πάνω από το  50% των αντασφαλίστρων ανακοίνωσαν μέσο RoE 2,2%, σύμφωνα με τον κ. Wallin. Αυτό προκάλεσε αύξηση των τιμών το επόμενο έτος. Το ίδιο «μοτίβο» επαναλήφθηκε και το 2011, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του ίδιου γκρουπ εταιρειών υποχώρησε στο 4%, πυροδοτώντας άμεση ανοδική αντίδραση των τιμών.

«Ανάλογα με το πού θα ανέλθουν οι σωρευτικές ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές φέτος, το RoE του κλάδου θα υποχωρήσει κάτω από το 5% μεσοπρόθεσμα. Αυτό θα οδηγήσει σε αλλαγή των προβλέψεων της αγοράς και μεταβολή των τάσεων τιμολόγησης το 2018» κατέληξε ο κ. Wallin, χωρίς πάντως να διευκρινίσει πόσο εκτιμά ότι θα διαρκέσει η διόρθωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*