IOPCF: Σχεδιάζει να αποζημιώσει μέρος ζημιών για το Αγία Ζώνη

της Ελενας Ερμείδου

Μέρος των αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσε το Αγία Ζώνη ετοιμάζεται να αναλάβει το διεθνές ταμείο IOPC Funds, σκοπός του οποίου είναι να καταβάλλει αποζημιώσεις για ζημιές που προέρχοναι από ρύπανση πετρελαιοειδών  τάνκερ μεταφοράς πετρελαίου στα κράτη μέλη.

Σε συνάντηση που είχε ο διευθυντής του Ταμείο, José Maura με την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τις αποζημιώσεις από ρύπανση πετρελαίου, ο José Maura διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα δηλώνοντας ότι το Ταμείο σχεδιάζει να ανοίξει ένα γραφείο στο Πειραιώς για την διαχείριση των απαιτήσεων.

Το Ταμείο συγκεκριμένα αποζημιώνει περιπτώσεις αξιώσεων που δεν δύνανται να καλυφθούν πλήρως από τον πλοιοκτήτη σύμφωνα, με την σύμβαση για την Αστική Ευθύνη. Οι αιτούντες μπορεί να είναι ιδιώτες, εταιρείες, ιδιωτικοί οργανισμοί συμπεριλαμβανομένου των Κρατών και των τοπικών αρχών.

Οι αποζημιώσεις καθορίζονται από τον Διευθυντή του Ταμείο, ωστόσο σε περιπτώσεις όπου οι αξιώσεις είναι υψηλές και προκύπτουν ερωτήματα, ο Διευθυντής του Ταμείου απαιτείται να λάβει έγκριση από το σώμα που διαχειρίζεται τις αποζημιώσεις.

Το Αγία Ζώνη όπως έχει γράψει το IW είχε καλύψεις για Αστική Ευθύνη ύψους 5 εκατ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*