ΕΤΕ: Απεργία εργαζομένων για το ΕπικουρικόΤαμείο, λουκέτο στα υποκαταστήματα

Mε 24ωρη απεργία σε όλα τα καταστήματα και  συγκέντρωση στο Κεντρικό Κτήριο της ΕΤΕ (πλ. Κοτζιά)  σήμερα στις 11.00 αντιδρούν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι της ΕΤΕ που συνολικά αριθμούν περί τις 20.000 άτομα στις προθέσεις της διοίκησης της ΕΤΕ  να περικόψει την Επικούρηση.

Στον αέρα βρίσκονται  20.000 ασφαλισμένοι στο επικουρικό της Εθνικής, καθώς οι μεν 16.000 συνταξιούχοι πήραν για τελευταία φορά ολόκληρη την επικουρική τους (κατά μέσο όρο 550 ευρώ το μήνα) οι δε 4.000-5.000 εναπομείναντες εργαζόμενοι που πλήρωναν για 35ετία εισφορές δεν θα πάρουν ανάλογη επικουρική από το Ταμείο τους, γιατί πλέον η Εθνική Τράπεζα, που ήταν και ο κύριος αιμοδότης του φορέα, διέκοψε οριστικά τη χρηματοδότηση, δείχνοντάς τους το δρόμο για το ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑ) που δίνει μέση σύνταξη 170 ευρώ.

Το μεγαλύτερο και πιο άμεσο πρόβλημα λοιπόν είναι πως τον επόμενο μήνα το ΛΑΠΕΤΕ (Επικουρικό Ταμείο) δεν θα έχει να πληρώσει συντάξεις, εκτός και αν πληρώσει από τις εισφορές των εργαζομένων που αντιστοιχούν σε συντάξεις των 70-80 ευρώ το μήνα, αφού μέχρι τώρα το 82% των δαπανών το είχε η Εθνική και το 18% οι εργαζόμενοι καταβάλλοντας τις εισφορές τους

Το βέβαιο είναι το μέλλον του ΛΑΠΕΤΕ διαγράφεται δυσοίωνο. Η τράπεζα τους έκοψε την πίστωση των 5 και πλέον εκατ. ευρώ το μήνα και για τον Νοέμβριο δεν υπάρχουν τα λεφτά για να πληρωθούν συντάξεις στους 16.000 δικαιούχους.

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και η προωθούμενη ένταξη του επικουρικού της Εθνικής (ΛΑΠΕΤΕ) στο ενιαίο επικουρικό  δεν εγγυάται ούτε καν τις συντάξεις των 170 ευρώ, γιατί η μεταφορά του ΛΑΠΕΤΕ προϋποθέτει και την ανάλογη συμμετοχή από την Εθνική Τράπεζα για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργεί η διακοπή της χρηματοδότησης του φορέα. Τέτοια συμφωνία όμως δεν υφίσταται προς το παρόν.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*