Πράσινο φως για την σύσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Αναψε το πράσινο φως για την συσταση Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διερευνά και θα διώκει τις περιπτώσεις απάτης κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και κατάχρησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνούν και να διώκουν την απάτη  εις βάρος της ΕΕ, όπως η κατάχρηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων ή η διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ωστόσο η αρμοδιότητά τους δεν επεκτείνεται σε διασυνοριακό επίπεδο.

 Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα επιτρέψει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών, τον συντονισμό των αστυνομικών ερευνών, την ταχεία δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, καθώς και τη σύλληψη υπόπτων εκτός των συνόρων μιας χώρας. Θα συνεργάζεται στενά και θα συμπληρώνει τις υπηρεσίες του ευρωπαϊκού οργανισμού για τον συντονισμό των ερευνών και των διώξεων μεταξύ των αρμόδιων δικαστικών αρχών των κρατών μελών της ΕΕ (Eurojust) και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης (OLAF).

Επόμενα βήματα

Σε συνέχεια της επίσημης έγκρισης του ΕΚ, το Συμβούλιο μπορεί και τυπικά πλέον να εγκρίνει τον κανονισμό για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η εισαγγελία  αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της μεταξύ του 2020 και του 2021.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*