Η μάχη των ασφαλιστών με τα capital controls

της Ελενας Ερμείδου

Οι μηχανές της αγοράς των unit linked αναμένεται να δουλέψουν με γοργούς ρυθμούς  από τις αρχές του νέου έτους λόγω της περαιτέρω άρσης των μηχανισμών κίνησης κεφαλαίων.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 και κυρίως αμέσως μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Euler Hermes για την ελληνική οικονομία τα capital controls αναμένεται να αρθούν  στις αρχές του νέου έτους, ωστόσο στην ίδια μελέτη αναφέρει ότι η πρώτη εκκίνηση άρσης των περιορισμών των κεφαλαιακών ελέγχων θα δοθεί στα τέλη του 2017

Από την μάχη με τα capital controls κανείς δεν βγήκε κερδισμένος, ούτε η οικονομία, ούτε οι ασφαλιστές, ούτε οι πολίτες. Πιστωτική ασφυξία, καθυστερήσεις πληρωμών, συρρίκνωση των διαθεσίμων εισοδημάτων. Η ασφαλιστική αγορά έπαθε καθίζηση και ειδικά τα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις τα οποία είναι επενδυτικά εργαλεία ασφάλισης αλλά και εκροής κεφαλαίων.

Τα unit linked θεωρούνται εκ των βασικών συνταξιοδοτικών προϊόντων λόγω της γεωγραφικής διασποράς και της επενδυτικής τους διαφοροποίησης.

Η άρση των capital controls θα συνεισφέρει ιδιαίτερα στα unit linked που τοποθετούνται σε τίτλους του εξωτερικού και υπό το πρίσμα αυτό οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αναζητούν καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες για να διαμορφώσουν την σύνταξη τους.

Η έξοδος της Ελλάδας επίσης στις αγορές η οποίααναμένεται να γίνει με προϋποθέσεις και όχι σύντομα θα αποτελέσει μία ακόμα ευκαιρία άντλησης κεφαλαίων για τις ασφαλιστικές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*