Ρόδος: Ολοκληρώθηκε η 22η ημερίδα του insuranceforum.gr και του τοπικού Συλλόγου Διαμεσολαβούντων

Σύσσωμη η ασφαλιστική αγορά της Ρόδου αλλά και των γύρω νήσων βρέθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου προκειμένου να συμμετάσχει στην ημερίδα του insuranceforum.gr και του Συλλόγου Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου, κατά την οποία συζητήθηκαν τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές το τελευταίο διάστημα.

Περισσότεροι από 120 συμμετέχοντες έδωσαν το παρών στη μεγαλύτερη σε διάρκεια ημερίδα που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και συνομίλησαν ανοιχτά με τους εισηγητές και τους ομιλητές. Τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα για τις τρέχουσες εξελίξεις στο επάγγελμα και τις αποφάσεις που θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη επιβίωσης στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς τα θέματα των επώδυνων μέτρων με τη συνδυαστική αύξηση φόρων εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών που επιβαρύνουν την καθημερινότητα όλων των επαγγελματιών του κλάδου, τις αλλαγές που επιφέρει στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή η εφαρμογή της Οδηγίας IDD, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Ιωάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, και ο Πάρις Χατζηπέτρος, Πρόεδρος Συλλόγου Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου, οι οποίοι με τους χαιρετισμούς τους έδωσαν το στίγμα της τοπικής αγοράς και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές.

Επιπλέον, η Βάσια Μουτάφη, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Διαμεσολαβούντων στην Ιδιωτική Ασφάλιση Δωδεκανήσου, παρουσίασε τους στόχους του Συλλόγου για το 2018 και επισήμανε πως με τις ενέργειές του βρίσκεται δίπλα στα μέλη του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες στελεχών των 5 εταιρειών χορηγών της ημερίδας, που κατέθεσαν τη δική τους άποψη για τα νέα δεδομένα που θα διαμορφώσουν μελλοντικά τον ασφαλιστικό κλάδο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της INTERLIFE Ασφαλιστικής Ιωάννης Βοτσαρίδης μίλησε για «Το στοίχημα της ασφαλιστικής συνείδησης στην Ελλάδα», επεσήμανε ότι η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη Ασφαλιστική Δαπάνη ως προς το ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το γεγονός αυτό οφείλεται, πέρα από την οικονομική κρίση, στο χαμηλό βαθμό ασφαλιστικής συνείδησης του μέσου Έλληνα. Αναζήτησε τις αιτίες του, από τη μεταπολίτευση και μετά, στην απουσία συστηματικής προώθησης της ασφαλιστικής ιδέας από τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρίες και στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την πολιτεία. Τέλος, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της micro insurance με τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης ή / και την υποστήριξη ιδιωτών χορηγών αλλά και την προώθηση της ιδέας του συμβολικού ασφαλίστρου που συνδέεται με την ασφαλιστική κάλυψη των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής της ARAG SE Νοτίου Ελλάδος και Νήσων Χρήστος Μήλας αναφέρθηκε στην σημασία της Νομικής Προστασίας και πώς μπορούμε να την συνδυάσουμε με την ασφάλιση αστικής ευθύνης. Όπως ανέφερε, η υποχρέωση ασφάλισης αστικής ευθύνης από μόνη της ως έννοια δείχνει πόσο ιδιαίτερο και σημαντικό είναι το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Η νομική προστασία όταν συμβεί κάποια ζημία έρχεται να προσκαλέσει την ασφαλιστική εταιρεία αστικής ευθύνης να αποζημιώσει εκείνη τον παθόντα. Όπως, για παράδειγμα, αν ένας ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δεχθεί αγωγή αποζημίωσης για κάποιο λάθος/παράλειψη ή ποινική, η νομική προστασία έρχεται να τον προστατέψει.

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης της ΟΡΙΖΩΝ Ασφαλιστικής Γεώργιος Τσακατούρας αναφέρθηκε στο καθήκον που έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες να είναι δίπλα στις υποχρεώσεις του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Έκανε λόγο για τις αλλαγές που έρχονται στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, αναφέρθηκε στις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει η εφαρμογή της οδηγίας IDD, καθώς και στις γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες καλούνται οι διαμεσολαβητές να ανταποκριθούν – διαδικασίες κατά τις οποίες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να είναι δίπλα τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Karavias Underwriting Coverholder at LloydΓιώργος Καραβίας εστίασε τον λόγο του στις ξεχωριστές υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Karavias Underwriting Agency Coverholder at Lloyd’s, στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή σύμφωνα με τα δεδομένα της νέας εποχής, ώστε να αποτελέσει σύμμαχο του στις καθημερινές του εργασίες. Επίσης, ο κ. Καραβίας παρουσίασε το καινοτόμο και μοναδικό προϊόν για την ελληνική ασφαλιστική αγορά TRAVEL INSURANCE.

Τέλος, ο Account Manager της GLASSDRIVE Ιωάννης Μανίκας μίλησε για την επόμενη μέρα στα κρύσταλλα αυτοκινήτων και την επανάσταση που θα επιφέρει στην οδηγική συμπεριφορά, διαμορφώνοντας ένα πιο ασφαλές περιβάλλον στα οδικά δίκτυα. Και βέβαια δεν παρέλειψε να παρουσιάσει ένα μοναδικού ενδιαφέροντος video… από το μέλλον! 

Τα τρία κεντρικά θέματα συζήτησης ήταν τα εξής: 

Ενότητα I

Ο ρόλος και η ευθύνη των οργανωμένων πανελλαδικών δικτύων

Ο Οικονομολόγος Νίκος Κλήμης αναφέρθηκε στο κατά πόσο συμβάλλουν τα Οργανωμένα Πανελλαδικά Δίκτυα, στις προοπτικές ανάπτυξης του επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή και σε μία άκρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση σκιαγράφησε τον χάρτη της διαμεσολάβησης για το 2018.

Ενότητα II

i. Οδηγία IDD – Η οδηγία που αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε

Η Senior Manager Risk Management Services CROWE SOL Consulting Μυρτώ Χαμπάκη μίλησε για τις αλλαγές που επέρχονται στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης μετά το νέο ρυθμιστικό περιβάλλον που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή οδηγία IDD. Αναφέρθηκε στην κατάσταση της ασφαλιστικής αγοράς μετά το Solvency II, στις τάσεις των Ευρωπαίων εποπτών για αυξημένη προστασία των καταναλωτών, καθώς και στην ουσία του νόμου για εταιρείες και διαμεσολαβητές.

ii.Οι τρέχουσες εξελίξεις στη διαμεσολάβηση

Ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών και Πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Πρακτόρων Ν. Αττικής Παναγιώτης Μιχαλόπουλος και η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Μαρία Δημητριάδη ανέλυσαν τις ουσιαστικές δράσεις της ΠΟΑΔ για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και απάντησαν σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους.

Ενότητα III

Φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές στην πράξη

Ο Οικονομικός Σύμβουλος Τηλέμαχος Μαλγαρινός παράθεσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές σχετικά με τις συνεχείς αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης και μίλησε για τις εναλλακτικές που υπάρχουν προκειμένου να επιλέξει ο κάθε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής την νομική μορφή εταιρείας που του ταιριάζει καλύτερα.

Τον συντονισμό της ημερίδας για ακόμη μία φορά ανέλαβε ο Γενικός Διευθυντής της Insurance Innovation Αριστείδης Βασιλειάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σοβαρή δουλειά που γίνεται από τους τοπικούς συλλόγους διαμεσολαβητών της χώρας λέγοντας πως «τους συλλόγους δεν τους αποτελούν τα ΔΣ, αλλά ο κάθε ασφαλιστικός διαμεσολαβητής ο οποίος θα πρέπει να συμβάλει στις προσπάθειες για την προάσπιση των συμφερόντων του συνόλου των δικαιωμάτων των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών».

Χορηγοί ημερίδας

Ασφαλιστικές εταιρείες: ARAG, INTERLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, ΟΡΙΖΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Μεσιτικές εταιρείες: KARAVIAS UNDERWRITING AGENCY COVERHOLDER AT LLOYDS, INSURANCE PRO

Εταιρείες επισκευής κρυστάλλων οχημάτων: GLASSDRIVE

Συμβουλευτικές εταιρείες: CROWE SOL CONSULTING 

Την ημερίδα υποστήριξαν επικοινωνιακά:

Κλαδικά sites: Asfalisinet.gr – insuranceworld.gr – insurance-eea.gr – underwriter.gr

Κλαδικά περιοδικά: insuranceworld

Οικονομικά sites: euro2day.gr – sofokleousin.gr – marketnews.gr – reporter.gr – dikaiologitika.gr

Τοπικά μέσα επικοινωνίας: rodosinfonews.com – 12vima.gr – Εφημερίδα Ροδιακή – Δημοκρατική της Ρόδου – Stokokkino.gr – Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 – Notosnews 97,8 – Αιγαίο Τηλεόραση Δωδεκανήσου – Ίριδα τηλεόραση – Rodosreport.gr

Η ημερίδα διεξήχθη υπό την αιγίδα των παρακάτω φορέων

Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (Π.Ο.Α.Δ.)

Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος (Ε.Ε.Α.Ε.)

Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (Σ.Ε.Μ.Α.) 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των επόμενων ημερίδων αλλά και για τα διαθέσιμα χορηγικά προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Insurance Innovation, email: info@insuranceinnovation.gr, τηλ.: 2312201003.

Δείτε στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*