ΗΠΑ: Δεν είναι πια συστημικά σημαντική η ΑΙG!

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Χαράς ευαγγέλια» για την AIG αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας των ΗΠΑ (FSOC) που επιτρέπει στον αμερικανικό ασφαλιστικό όμιλο να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του «συστημικά σημαντικού χρηματοοικονομικού ομίλου» (SIFI), που συνεπαγόταν στενότερη εποπτεία (από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα Fed και όχι από τις τοπικές αρχές κάθε Πολιτείας όπου δραστηριοποιείται) και αυστηρότερες ρυθμίσεις για την κεφαλαιακή επάρκεια.  Με δεδομένο ότι είχε προηγηθεί ο «αποχαρακτηρισμός» της MetLife ως SIFI,  η μοναδική ασφαλιστική των ΗΠΑ που θεωρείται ακόμα….πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει είναι η Prudential Financial.

«Το Συμβούλιο πραγματοποίησε έρευνα σε βάθος για να διαπιστώσει εάν η AIG αποτελεί ακόμα κίνδυνο για την σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin. “Κινηθήκαμε αποφασιστικά μόλις διαπιστώσαμε ότι δεν συνέτρεχαν οι σχετικές προϋποθέσεις». Ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Brian Duperreault από την πλευρά του χαιρέτισε την απόφασή του FSOC που αντανακλά την σημαντική και επιτυχημένη απομόχλευση και μείωση της επικινδυνότητας (de-risking) που πέτυχαν οι εργαζόμενοι της AIG από το 2008 και  μετά. Η εταιρεία δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά τους κινδύνους που αναλαμβάνει και να συνεργάζεται αρμονικά με όλες τις εποπτικές αρχές, ώστε να  μπορεί μια ισχυρή AIG να συνεχίσει να εξυπηρετεί τους πελάτες της.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η AIG θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 150 εκατ. δολάρια ετησίως που αποτελούσαν κόστος συμμόρφωσης με τις εποπτικές απαιτήσεις για τους ομίλους SIFI. H κίνηση επίσης χαλαρώνει τον κλοιό της εποπτείας για μεγάλες εξαγορές, κάτι που θεωρητικά λύνει τα χέρια του κ. Duperreault για να «κυνηγήσει» νέα deals, μετά από σειρά ετών όπου η ΑΙG συρρίκνωνε το ενεργητικό της (που διαμορφώθηκε στα 500 δις. δολάρια τον Ιούνιο του 2017 ενώ υπερέβαινε το 1 τρις. δολ. στο τέλος του 2007) και πουλούσε δραστηριότητές της για να γίνει μικρότερη και απλούστερη.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή «στάτους» της AIG αφορά την αμερικανική αγορά, αφού σε διεθνές επίπεδο –όπου η λίστα των συστημικά σημαντικών χρηματοοικονομικών ομίλων καταρτίζεται από το FSB- AIG, ΜetLife και Prudential Financial παραμένουν SIFI’s, όπως και οι Prudential, AXA, Aegon, Aegon, Aviva και Ping An, με βάση την τελευταία αναθεώρηση του σχετικού καταλόγου, στα τέλη του περασμένου έτους. Και πάλι όμως, η απελευθέρωση της AIG από τα «δεσμά» της ομοσπονδιακής εποπτείας αποτελεί σταθμό για την εταιρεία που βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευσης στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης το 2008 και χρειάστηκε πακέτο κρατικής βοήθειας ύψους 185 δις. ευρώ για να παραμείνει εν ζωή…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*