Συμβιβασμός ΔΝΤ – ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες, «ράλι» στο ταμπλό

Θετικά είναι τα μηνύματα που κομίζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν για την πορεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η εξέλιξη αυτή φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός ότι υπήρξε διάθεση συμβιβασμού ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΚΤ. Έτσι το Ταμείο φέρεται να ικανοποιείται με την διεξαγωγή stress tests για τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους νωρίτερα σε σχέση με το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων.

«Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο ανησυχίας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα» διεμήνυσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξόχως υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα σε μεσοπρόθεσμη βάση».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι το ΔΝΤ επιθυμούσε τη διενέργεια AQR (αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού) μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, ωστόσο καλύπτεται από την αντιπρόταση της ΕΚΤ αφενός να διενεργηθούν νωρίτερα τα stress tests στις ελληνικές τράπεζες, αφετέρου αναλαμβάνοντας επιπλέον και στοχευμένες αξιολογήσεις στοιχείων, γεγονός που θα λειτουργήσει εν μέρει ως υποκατάστατο ενός AQR.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια εποικοδομητική πρόταση, η οποία πετυχαίνει τους ίδιους γενικούς στόχους, και τώρα συζητούμε τις ακριβείς λεπτομέρειες με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ», υπογράμμισε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω φαίνεται πως είναι και η σημερινή ανάκαμψη των τραπεζικών τίτλων στο ΧΑ που “γκρεμίστηκαν” στις προηγούμενες συνεδριάσεις λόγω του φόβου του AQR (που πιθανόν θα οδηγούσε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση) αλλά και κερδοσοκοπικών κινήσεων.

Ράλι για την ΕΤΕ με κέρδη άνω του 10%, πάνω από 14% για την Τρ. Πειραιώς, ισχυρή άνοδος 10% επίσης για την Alpha Bank, ενώ η Eurobank επίσης ανοδικά με 7,5%. Με ιδιαίτερη δυναμική τέλος και η Attica Bank καταγράφοντας κέρδη 15%

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*