H FedEx δείχνει το δρόμο για τις cyber ασφαλίσεις

“Ανάγκα και οι θεοί πείθονται” λέει μια γνωστή παροιμία. Στην περίπτωση της FedEx, αυτό που έπεισε τον αμερικανικό κολοσσό των ταχυμεταφορών να ασφαλιστεί έναντι των cyber κινδύνων ήταν η cyber επίθεση που υπέστη τον Ιούνιο η μονάδα της στην Ολλανδία TNT Express που είχε ως αποτέλεσμα να “ψαλιδιστούν” τα κέρδη γ’ τριμήνου κατά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 300 εκατ. δολαρίων.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Οπως ανακοίνωσε η FedEx, η επίθεση μείωσε τα κέρδη της κατά 79 σεντ ανά μετοχή- απώλειες σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με αυτές που υπέστη λόγω του τυφώνα “Χάρβεϊ”, που προκάλεσε βιβλικές καταστροφές στο νοτιοανατολικό Τέξας και ο οποίος προκάλεσε μείωση των κερδών της εταιρείας κατά 2 σεντ ανά μετοχή.

Η FedEx έγινε ο τελευταίος “κρίκος” σε μια αλυσίδα εταιρειών που ανακοίνωσαν μεγάλη πτώση κερδών εξαιτίας του κακόβουλου λογισμικού NotPetya που “χτύπησε” στις 29 Ιουνίου, παραλύοντας πρώτα τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας προτού εξαπλωθεί διεθνώς “παγώνοντας” λιμάνια, παραγωγικές μονάδες και κεντρικά επιχειρήσεων.

‘Οι παρενέργειες της cyber επίθεσης στην TNT Express και τα κατώτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της FedEx Ground επηρέασαν αρνητικά τα κέρδη γ’ τριμήνου”, δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου Alan Graf. “Αυτή τη στιγμή υλοποιύμε σχέδια για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα έτους.

Η  FedEx  είπε ακόμη ότι οι περισσότερες υπηρεσίες της TNT Εxpress αποκαταστάθηκαν, πλην όμως ο όγκος συναλλαγών, τα έσοδα και τα κέρδη της παραμενουν κάτω από τα προ της cyber επίθεσης επίπεδα. Ο όμιλος δεν είχε ασφαλιστεί έναντι cyber κινδύνων και η επίθεση την υποχρέωσε να επανεξετάσει την ασφαλιστική της στρατηγική. “Θα πάμε εκει έξω και θα δούμε αν υπάρχει κάποιο (πρόγραμμα) που θα παρέχει cyber προστασία για την εταιρεία μας σε λογικές τιμές”, σχολίασε ο κ. Graf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*