Ο πόλεμος των πληκτρολογίων είναι εδώ το θεσμικό πλαίσιο cyber insurance απόν

του Νίκου Σακελλαρίου

Τον Αύγουστο 2018 αναμένεται να ολοκληρωθεί  το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ευρωπαικών επιχειρήσεων για τις κυβερνο-επιθέσεις  και οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν είναι στην πρώτη κατηγορία που η Ε.Ε θα υποχρεώσει να εφαρμόσουν μέτρα προστασίας όπως λέχθηκε στο 19ο ασφαλιστικό συνέδριο της Ύδρας.  Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να κινηθούν αυτόνομα μέχρι τότε για να προστατευθούν αλλά και για να προστατέψουν τους ασφαλισμένους τους.

Η ευρωπαική ολιγωρία, εν αντιθέσει με την αμερικανική κινητικότητα, οφείλεται στο ότι η Ευρωζώνη δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν διεθνώς οι αμερικανο-βρετανικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι τόσο η ευρωπαική νομοθεσία όσο και οι  κινήσεις των ευρωπαικών επιχειρήσεων είναι πολύ πίσω από  τις δυνατότητες των hackers.

Στην Ελλάδα, η πρόσφατη επίθεση των Anonymous στην Τράπεζα της Ελλάδος (που θεωρητικά είναι επαρκώς προστατευμένη) αλλά και οι ελληνο-τουρκικές κόντρες σε κέντρα αποφάσεων  δείχνει ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα διεξάγονται με πληκτρολόγια.

Για τις ευρωπαικές ασφαλιστικές εταιρίες φαίνεται ότι ανοίγει σταδιακά μία πίτα με πιθανή παραγωγή που αγγίζει τα 13 δισ. ευρώ ανάμεσα στις χώρες μέλη της Insurance Europe.  Για την Ελλάδα, το ενδιαφέρον είναι μικρό σχετικά αφού αποτελεί μία μικρή χώρα και οι ασφαλίσεις της προς ξένους πολίτες εξαιρετικά μικρές.  Ωστόσο αυτό που φοβούνται οι έλληνες ασφαλιστικές είναι κυρίως οι κλοπές δεδομένων και ειδικά ιατρικών, γεγονός που μπορεί να επιφέρει  περαιτέρω δυνητικά προβλήματα.

Σήμερα λίγες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα που έχουν τμήματα αντιμετώπισης cyber attacks.  Οι περισσότερες των εταιρειών λειτουργούν με απλά προγράμματα αντιμετώπισης του fishing  ή της καταστροφής λογισμικού που προμηθεύονται από εξωτερικούς προμηθευτές (outsourcing).  Σαφώς και δεν επαρκούν αλλά σε σχέση με τον σταθμισμένο κίνδυνο και τα διαθέσιμα κεφάλαια,  είναι μία  επιλογή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*