Τέσσερις παρεμβάσεις SOS για να σωθεί η κτηματαγορά

Πανθομολογούμενη είναι πλέον η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά ακινήτων και κοινή διαπίστωση ότι αν δεν ανακάμψει ουσιαστικά η οικοδομική δραστηριότητα και η κτηματαγορά δεν πρόκειται να ανακάμψει βιώσιμα ούτε η ελληνική οικονομία στο σύνολό της.

Τα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν σχέδια για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παροχή οξυγόνου στην κτηματαγορά η οποία αποτελεί την παραδοσιακή ατμομηχανή της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα έγιναν συγκεκριμένες εξαγγελίες που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο για την ακίνητη ιδιοκτησία αλλά και συνολικά για την οικοδομική δραστηριότητα με την οποία ασχολούνται εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίες δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και συνεχίζουν να δοκιμάζονται.

Το κομματικό επιτελείο του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επεξεργαστεί και καταλήξει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις προκειμένου να κινηθεί η κτηματαγορά. Και μάλιστα, χωρίς ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε τρεις συγκεκριμένες εξαγγελίες:

-την παροχή έκπτωσης από το φόρο εισοδήματος ύψους 40% της δαπάνης με παραστατικά που πραγματοποιούν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να αναβαθμίσουν αισθητικά, λειτουργικά και κυρίως ενεργειακά τις κατοικίες τους. Μπορεί η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή να μοιάζει εξαιρετικά κοστοβόρα για τον κρατικό προϋπολογισμό, όμως με βάση τις μελέτες του επιτελείου της οδού Πειραιώς, δεν είναι. Με δεδομένο ότι σχεδόν το σύνολο των δαπανών συντήρησης των κατοικιών (ελαιοχρωματισμοί, υδραυλικά, ηλεκτρολογικά κα) γίνονται χωρίς την έκδοση παραστατικών (αποδείξεων, τιμολογίων) η πραγματοποίησή τους με παραστατικά θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα μέσω της είσπραξης ΦΠΑ 24%, φόρου εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών από τους επαγγελματίες. Ουσιαστικά το κόστος της φοροαπαλλαγής θα καλυφθεί από την ίδια την αγορά. Υπάρχει βέβαια ο αντίλογος ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να εκταμιεύσει περισσότερα για την λήψη αποδείξεων. Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι το κόστος θα αυξηθεί κατά κύριο λόγο μόνο με τον ΦΠΑ 24% και οι επαγγελματίες κατά κανόνα θα επωμιστούν το κόστος του φόρου εισοδήματος και των ασφαλιστικών τους εισφορών, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και ο ανταγωνισμός τιμών μεταξύ τους

-την αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νέων ακινήτων για μια τριετία. Ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές δεν έχει λειτουργήσει θετικά για την κτηματαγορά και η αναστολή του θεωρείται ότι θα διευκολύνει τις μεταβιβάσεις και την κινητικότητα

-τη δραστική μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου. Σήμερα απαιτούνται δεκάδες δικαιολογητικά κάθε είδους που δυσχεραίνουν τις μεταβιβάσεις με αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείπουν τη σχετική προσπάθεια αφού προηγουμένως έχουν εμπλακεί σε έναν γολγοθά γραφειοκρατίας και κόστους

-τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δυο έτη

Από την πλευρά της η κυβέρνηση παραδέχεται ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης της φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Στο πλαίσιο αυτό έχει εξαγγελθεί και ψηφιστεί με τα αντίμετρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020. Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα αντίμετρα προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% για όσους πληρώνουν σήμερα φόρο έως και 700 ευρώ αλλά μέγιστο ποσό έκπτωσης τα 70 ευρώ. Με αυτό το πλαφόν το ποσό του ΕΝΦΙΑ μειώνεται μόνο κατά 10% για πολλούς ιδιοκτήτες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*