Η ανεργία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις διεθνώς

Η ανεργία/υποαπασχόληση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιχειρήσεις διεθνώς, σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum (WEF) που δημοσιεύθηκε εν είδει «προλόγου» για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που θα λάβει χώρα στις αρχές του 2018.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σύμφωνα με έρευνα σε 12.411 στελέχη επιχειρήσεων από 136 χώρες του κόσμου –που διενήργησαν για λογαριασμό του WEF η ελβετική ασφαλιστική Zurich Insurance σε συνεργασία με τον πολυεθνικό όμιλο μεσιτών ασφαλίσεων Marsh & McLennan– η ανεργία «φιγουράρει» στην κορυφή της λίστας με τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους που εντοπίζουν οι επιχειρήσεις σε ορίζοντα δεκαετίας.

Η πρώτη τριάδα συμπληρώνεται από τις δημοσιονομικές κρίσεις και από την αδυναμία λειτουργίας των θεσμών σε ένα κράτος, ενώ συνεχώς αυξανόμενη βαίνει η σημασία των cyber κινδύνων για τις επιχειρήσεις (κάτι που προέκυψε άλλωστε και από την πρόσφατη Συνάντηση της Ύδρας).

Οι υπόλοιποι μεγάλοι κίνδυνοι που προκύπτουν από την έρευνα είναι ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας, η βαθιά κοινωνική αστάθεια, η κατάρρευση συστημικού χρηματοοικονομικού ιδρύματος, οι διακρατικές συγκρούσεις και οι τρομοκρατικές επιθέσεις.

«Παρότι η οικονομική ανάπτυξη και οι τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες για επιχειρήσεις και χώρες, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δημιουργούν αβεβαιότητες που εγείρουν ερωτηματικά για τη διαχείριση της ανθεκτικότητας σε καιρούς αστάθειας…Είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις να έχουν ξεκάθαρες στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων. Φαίνεται ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, οι επιχειρηματικοί ηγέτες εστιάζουν σε κοινωνικο-οικονομικούς κινδύνους, δεν θα πρέπει όμως να υποτιμούν τις δυνητικές παρενέργειες των περιβαλλοντικών και τεχνολογικών κινδύνων», σχολίασε ο John Scott, υψηλόβαθμο στέλεχος της Zurich Insurance.

O John Drzik της Marsh & McLennan από την πλευρά του σχολίασε ότι «Παρότι η εύθραυστη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει η βασική εστία προβληματισμού για τις επιχειρήσεις, τα στελέχη ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις cyber επιθέσεις και άλλους συνδεόμενους με την τεχνολογία κινδύνους, που απειλούν την ικανότητά τους να λειτουργούν εύρυθμα. Ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θεωρούν τις cyber επιθέσεις τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο…Οι εταιρείες πρέπει να αναλύουν πώς οι απειλές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις δραστηριότητές τους και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα αντιστάθμισης και αντιμετώπισης των κινδύνων…»

Δείτε περισσότερα για την έρευνα εδώ: https://www.zurich.com/en/knowledge/articles/2017/09/key-data-points-global-risks-of-highest-concern-for-doing-business-in-2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*