3rd Medtech Conference: «Αβεβαιότητα στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων»

Εύλογη αναστάτωση επικρατεί τους τελευταίους μήνες στον κλάδο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που ψηφίστηκε πρόσφατα, αλλά και οι νέες ρυθμίσεις από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση ιατροτεχνολογικού υλικού, έχουν δημιουργήσει ανησυχία και αβεβαιότητα σε ασφαλισμένους και επιχειρήσεις του κλάδου.

Υπό το πρίσμα αυτό, το φετινό συνέδριο 3rd MedTech Conference (#mtc17 -http://www.medtech.ethosevents.eu/) θα επιχειρήσει να θέσει επί τάπητος τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, αναδεικνύοντας λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Στο συνέδριο παίρνουν μέρος επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και στελέχη επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 και οργανώνεται από την Ethos Εvents, το portal πολιτικής υγείας και φαρμάκου virus.com.gr και το περιοδικό Pharma & Health Business (www.phb.com.gr).

Απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, στελέχη νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ, επαγγελματίες υγείας, ακαδημαϊκούς, και φοιτητές.

Διεθνώς και στην Ελλάδα, το περιβάλλον έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Οι χρηματοδοτικές πιέσεις, που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης και της δημογραφικής γήρανσης, δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις του κλάδου.

Ειδικά στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι πιο ασφυκτική, λόγω όχι μόνο της κρίσης, αλλά και χρόνιων προβλημάτων και στρεβλώσεων. Η χρήση και αποζημίωση της ιατρικής τεχνολογίας γίνεται άναρχα και δίχως αξιολόγηση.

Στο μεταξύ, ο νέος νόμος για την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), που ψηφίστηκε πρόσφατα, όχι μόνο δεν δύναται να δώσει λύση στα χρονίζοντα προβλήματα, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να προκαλέσει νέες στρεβλώσεις.

Στον αντίποδα, ορθώς η Πολιτεία επιχείρησε από τις αρχές του έτους να κάνει παρεμβάσεις στην προμήθεια και αποζημίωση ιατροτεχνολογικών υλικών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι υπήρξε εστία προκλητής ζήτησης και διαφθοράς. Ωστόσο, για πολλοστή φορά, υπήρξε προχειρότητα στην υλοποίηση των αλλαγών, με συνέπεια να προκληθεί ταλαιπωρία σε ασφαλισμένους και επιχειρήσεις.

Μάλιστα, το θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει ανεφάρμοστες και αντικρουόμενες ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απαίτηση να δηλώνονται από τον «εισαγωγέα-κατασκευαστή-αντιπρόσωπο» με την μορφή Υπεύθυνης Δήλωσης οι τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς του συγκεκριμένου είδους, με τις οποίες αυτό κοστολογείται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το «κακό» είναι ότι η Πολιτεία αντί να απλοποιεί τις διαδικασίες και να μειώνει τη γραφειοκρατία για ασφαλισμένους και επιχειρήσεις, κάνει ακριβώς το αντίθετο, θεσπίζοντας νέες απαιτήσεις. Η Πολιτεία δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί τη σημασία της Αξιολόγησης της Ιατρικής Τεχνολογίας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου είναι τα παρακάτω:

• Προμήθειες νοσοκομείων: Ποιες αλλαγές έρχονται με την ίδρυση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ)

• Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

• Αποζημίωση αναλώσιμων υλικών και ιατροτεχνολoγικού εξοπλισμού από τον ΕΟΠΥΥ

• Αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας: Διεθνείς τάσεις, προκλήσεις, προοπτικές.

Για αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου http://www.medtech.ethosevents.eu/ καθώς επίσης και τα social κανάλια Facebook, LinkedIn, twitter και YouTube.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Χριστίνα Τσούχλαρη, Events Executive, Ethos Media S.A, τηλ. 210 9984917, tsouchlari.c@ethosmedia.eu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*