Έξαλλοι οι νοσηλευτές με τον Ανδρέα Ξανθό

Στη Δημόσια Διαβούλευση έθεσε το Υπουργείο Υγείας σχέδιο νόμου που επιχειρεί να ρυθμίσει το νοσηλευτικό κλάδο. Το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και το νοσηλευτικό κλάδο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, αλλά έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους φορείς του κλάδου, που δηλώνουν αιφνιδιασμένοι.

Όπως εξηγεί η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), το νομοθέτημα παρεμβαίνει στα εσωτερικά ενός φορέα που όφειλε να έχει διοικητική αυτοτέλεια, καταγγέλλοντας τον Ανδρέα Ξανθό για παρέμβαση στις αρχαιρεσίες της Ένωσης μόλις τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη των επικείμενων εκλογών, «χωρίς την παραμικρή προφανή αιτιολογική βάση».

«Με το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μια ριζική τροποποίηση της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ, αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών!», υπογραμμίζει η ΕΝΕ, προσθέτοντας πως «αναμφίβολα» βρίσκονται «ενώπιον μιας ωμής και εντελώς αιφνιδιαστικής παρέμβασης στα ζητήματα εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας ενός ΝΠΔΔ, το οποίο ως εκ της νομικής του φύσης όφειλε, τουλάχιστον, να απολαμβάνει μιας στοιχειώδους διοικητικής αυτοτέλειας».

Όπως εξηγεί η ΕΝΕ, στις 18 Σεπτεμβρίου δημοσιεύθηκε πράξη προκήρυξης εκλογών για τις 3 Νοεμβρίου, οπότε και συμπληρώνεται η τριετής θητεία των κατά τόπους Περιφερειακών Συμβουλίων των πέντε Περιφερειακών Τμημάτων.

Τρεις ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών αναρτάται το σχέδιο νόμου, με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, μια «ριζική τροποποίηση της περιφερειακής διάρθρωσης της ΕΝΕ, αλλαγή των διαδικασιών εκλογής των αιρετών οργάνων διοίκησης και αναβολή για έξι μήνες των επικείμενων αρχαιρεσιών».

Τα μέλη της ΕΝΕ διερωτώνται ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα, η δυσλειτουργία ή το κενό που έρχονται να θεραπεύσουν οι εισηγούμενες διατάξεις; Κατά τη γνώμη τους δεν υπάρχει πειστική απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, οπότε η αφνιδιαστική κατάθεση του εν λόγου νομοσχεδίου αποτελεί «πολιτική σκοπιμότητα».

«Ωστόσο είναι τουλάχιστον λυπηρό έως θλιβερό και συνάμα εξοργιστικό, να πέφτουν θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων το σώμα των νοσηλευτών της χώρας και το οικείο επιμελητήριό τους. Ακόμη πιο λυπηρό και ταυτόχρονα ενδεικτικό του ύφους της εξουσίας που ασκεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είναι το γεγονός, ότι το επίμαχο νομοσχέδιο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή, έστω και τυπική, ενημέρωση της σημερινής διοίκησης της ΕΝΕ», προσθέτει η ΕΝΕ.

Η ΕΝΕ επιφυλάσσεται να διατυπώσει τις θέσεις της επί των άρθρων του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες.

«Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καταπατώντας κάθε έννοια λογικής, προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση που προσβάλλει πρωτίστως τα δημοκρατικά ήθη όλων των πολιτών της χώρας, εκθέτοντας το σύνολο της κυβέρνησης ανεπανόρθωτα: Κατεβάζει ένα νομοσχέδιο τριών σελίδων, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως αναγκαιότητα, με μόνο στόχο να ακυρώσει τις ήδη προκηρυγμένες εκλογές της ΕΝΕ, προκειμένου μια μικρή ομάδα κομματικών «φίλων», να χειραγωγήσει το εκλογικό σώμα των 38.000 νοσηλευτών της χώρας», σχολιάζει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ).

«Η ωμή αυτή παρέμβαση, χωρίς καν να ερωτηθούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΝΕ, το δίχως άλλο θυμίζει άλλες εποχές που η δημοκρατία μας έχει καταδικάσει προ πολλών ετών», προσθέτει και ζητά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

πηγή: virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*