Η θρόμβωση σκοτώνει έναν στους 4 ανθρώπους!

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Θρόμβωσης, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα, στον Πολυχώρο ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ. Στο επίκεντρο του συνεδρίου θα βρεθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη θρόμβωση και την αντιθρομβωτική αγωγή.

Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό. Στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (ΦΘΝ).

Δεν είναι τυχαίο ότι η θρόμβωση σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ), είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων παγκόσμια.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί αν τύχει της απαιτούμενης προσοχής», τονίζει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ), κ. Γ. Ανδρικόπουλος.

Για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης η ιατρική κοινότητα έχει στη διάθεσή της αποτελεσματικά φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά), η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες γιατρούς.

Το φετινό συνέδριο ξεκίνησε με τη διάλεξη του ακαδημαϊκού και ομότιμου καθηγητή κ. κ. Χ. Μουτσόπουλο με τίτλο: «Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην αναβάθμιση του ΕΣΥ». Στη συνέχεια ο κ. Μουτσόπουλος βραβεύτηκε για την προσφορά του και αναγορεύτηκε σε επίτιμο μέλος του ΙΜΕΘΑ.

H θρόμβωση και η αντιμετώπισή της είναι αντικείμενο πολλών ειδικοτήτων, και για το λόγο αυτό, το συνέδριο φιλοδοξεί δημιουργήσει ένα γόνιμο πεδίο σύγκλισης διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Αγγειοχειρουργοί, Καρδιολόγοι, Αναισθησιολόγοι, Γενικοί Χειρουργοί, Ορθοπεδικοί, Αιματολόγοι, Αγγειολόγοι, Γυναικολόγοι, Γαστρεντερολόγοι, Βασικοί επιστήμονες, κ.ά.).

Τέλος, το συνέδριο έχει προβλεφθεί να υπάρξει συμμετοχή και ανταλλαγή απόψεων με τους νοσηλευτές, που παίζουν κρίσιμο ρόλο στις στρατηγικές πρόληψης και θεραπείας της θρόμβωσης αλλά και των φοιτητών ιατρικής, που στο κοντινό μέλλον θα διαμορφώσουν την έρευνα και θεραπεία των νοσημάτων που συνδέονται με τη θρόμβωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*