Hannover Re: Οι νέες φυσικές καταστροφές εκτροχιάζουν τις προβλέψεις για τα κέρδη

Λίγες ημέρες μετά την Munich Re, η Hannover Re έγινε η δεύτερη μεγάλη (γερμανική) αντασφαλιστική που προειδοποίησε ότι δεν θα επιτύχει τον στόχο για κέρδη 1 δις. ευρώ κατά τη φετινή χρήση, λόγω αυξημένων ζημιών από φυσικές καταστροφές, στον απόηχο των τριών τυφώνων «Χάρβεϊ», «Ιρμα» και «Μαρία» (που έπληξαν τις ΗΠΑ και τα νησιά της Καραϊβικής), αλλά και του ισχυρού σεισμού που έπληξε το Μεξικό.

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας (που ανήκει στον όμιλο Talanx), η Hannover Re θεωρεί ότι τα κεφάλαια ύψους 825 εκατ. ευρώ που «είχε βάλει στην άκρη» για την κάλυψη μεγάλων ζημιών από φυσικές καταστροφές (defined large loss budget) επαρκούν για την απορρόφηση των ζημιών από τους τυφώνες «Χάρβεϊ» και «Ιρμα».

Όμως, το πιο πρόσφατο «κύμα» φυσικών καταστροφών, δηλαδή ο τυφώνας «Μαρία» και ο σεισμός των 7,1 Ρίχτερ στο Μεξικό –γεγονότα για τα οποία είναι πρόωρο να γίνονται εκτιμήσεις για ζημίες- δημιουργούν πρόσθετες ισχυρές πιέσεις και προϊδεάζουν για υπέρβαση του σχετικού κονδυλίου.

Ως εκ τούτου, μια βασική παράμετρος των κατευθύνσεων που είχε δώσει η Hannover Re για την κερδοφορία της φέτος τίθεται εν αμφιβόλω, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος για καθαρά κέρδη ύψους 1 δις. ευρώ το 2017 ίσως να μην επιτευχθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της «μαμάς» Talanx που επισημαίνει ότι ο όμιλος επηρεάστηκε από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές στην Κεντρική και Βόρειο Αμερική. Παρότι ο κύριος όγκος των ζημιών από τους τυφώνες «Χάρβεϊ» και «Ιρμα» κινείται εντός προϋπολογισμού (που ανέρχεται σε 818 εκατ. ευρώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 για τους βραχίονες αντασφαλίσεων και βιομηχανικών ασφαλίσεων), οι πρόσθετες αναμενόμενες ζημίες από τον τυφώνα «Μαρία» και τον σεισμό στο Μεξικό αλλάζουν τα δεδομένα.

Αυτό σημαίνει ότι το ποσό των 267 εκατ. ευρώ που έχει προϋπολογισθεί για μεγάλες ζημίες από φυσικές καταστροφές στο δ’ τρίμηνο του έτους ίσως να αποδειχθεί ανεπαρκές. Το εάν η Talanx θα επιτύχει τον στόχο για κέρδη της τάξης των 850 εκατ. ευρώ για το 2017 θα εξαρτηθεί από το ύψος του τελικού λογαριασμού των ζημιών.

Ο όμιλος Talanx με έδρα το Αννόβερο δραστηριοποιείται ως πάροχος (αντ)ασφαλιστικών υπηρεσιών μέσω διαφόρων εμπορικών σημάτων. Υπό την ομπρέλα του σήματος HDI, η Talanx δραστηριοποιείται στη Γερμανία και το εξωτερικό στις βιομηχανικές ασφαλίσεις, αλλά και στον κλάδο λιανικής. Μεταξύ των άλλων brands του ομίλου περιλαμβάνονται οι Hannover Re, Targo Insurers, PB Insurers, Neue Leben καθώς και η πολωνική Warta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*