Ταξ. Κωνσταντόπουλος / Prime Insurance: Αλλαγές σε οικονομική… και αναλογιστική διεύθυνση

Αφιέρωμα στους Οικονομικούς Διευθυντές – CFOs

της Έλενας Ερμείδου

Οι οικονομικοί διευθυντές στον ασφαλιστικό κλάδο βρίσκονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Σε αυτό το περιβάλλον προστίθενται τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως η άρση του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, τα θέματα της υψηλής φορολογίας και ανεργίας καθώς και περισσότερα γενικά θέματα της οικονομίας, που αφορούν την ανάπτυξη και τη γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Καλούνται να αντεπεξέλθουν σε όλες τις προκλήσεις και να σχεδιάσουν ένα πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει την κατανόηση όλων των τεχνικών απαιτήσεων των προτύπων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ανάγκη για εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες ανάγκες.

iw? Ποιες είναι οι προκλήσεις των οικονομικών διευθυντών στον ασφαλιστικό κλάδο;

Ταξιάρχης Κωνσταντόπουλος: Οι οικονομικοί διευθυντές στον ασφαλιστικό κλάδο βρίσκονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις. Από τη μια πλευρά έχουμε την ανάπτυξη, που αποτελεί μια πάγια προτεραιότητα όλων των εταιρειών, από την άλλη όμως πλευρά θέλουμε αυτή η ανάπτυξη να βρίσκεται σε στέρεα βάση. Οι οικονομικοί διευθυντές ζητούν άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση για θέματα που αφορούν την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, αλλά την ίδια στιγμή προσπαθούν να αναπτύξουν συστήματα πληροφόρησης που αφορούν θέματα χρηματοοικονομικής ανάλυσης, αναλογιστικά ζητήματα καθώς και τη διαχείριση κινδύνων. Στα προηγούμενα θα πρέπει να προσθέσουμε την εκπαίδευση και τη διατήρηση του προσωπικού της ασφαλιστικής επιχείρησης.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας, που απασχολούν όλους τους οικονομικούς διευθυντές, όπως η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, τα θέματα της υψηλής φορολογίας και ανεργίας καθώς και περισσότερα γενικά θέματα της οικονομίας, που αφορούν την ανάπτυξη και τη γρήγορη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ θα μας εξασφαλίσουν τη συμμόρφωσή της στα νέα λογιστικά πρότυπα και την κανονιστική αρχή του Solvency II.

iw? Πώς επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότητα στον κλάδο ενόψει των συνεχών μεταβολών και των νέων λογιστικών προτύπων; Τι σημαίνουν όλα αυτά για εσάς, τους οικονομικούς διευθυντές;

Τ.Κ.: Το τελευταίο διάστημα, οι αλλαγές στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι πολύ σημαντικές, λόγω και της εφαρμογής των νέων λογιστικών προτύπων. Τα νέα αυτά πρότυπα θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στις χρηματοοικονομικές αναφορές των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ σηματοδοτούν μια θεμελιώδη αλλαγή στις τρέχουσες πρακτικές σε ολόκληρο τον κλάδο. Για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι αλλαγές, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο την οικονομική διεύθυνση ή και την αναλογιστική διεύθυνση, αλλά όλη την ασφαλιστική επιχείρηση.
Οι οικονομικοί διευθυντές καλούνται να αντεπεξέλθουν σε μία ακόμα νέα πρόκληση που θα φέρει η υιοθέτηση των νέων λογιστικών προτύπων. Η οικονομική διεύθυνση θα πρέπει να σχεδιάσει ένα πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει την κατανόηση όλων των τεχνικών απαιτήσεων των προτύπων, κατόπιν να ενημερώσει τα στελέχη των άλλων τμημάτων, γιατί οι αλλαγές τούς επηρεάζουν όλους. Στο τέλος, θα πρέπει να προσδιορίσει τις διαφορές που θα δημιουργούνται με τα νέα πρότυπα.
Τέλος, σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η ανάγκη για εκπαίδευση του προσωπικού στις νέες ανάγκες, που αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για μια επιτυχημένη εταιρεία.

iw? Tι σημαίνει για εσάς αυστηροποίηση των κανόνων; Ποιες είναι οι επιδράσεις της;

Τ.Κ.: Η αυστηροποίηση των κανόνων συνεπάγεται πρωτίστως την ανάγκη για έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση μέσα από ένα ολοκληρωμένο μηχανογραφικό σύστημα και από εξειδικευμένες εφαρμογές πληροφόρησης. Παράλληλα, καθιστά επιτακτικό τον σχεδιασμό και την εφαρμογή βελτιστοποιημένων εσωτερικών διαδικασιών, ώστε να είναι αποτελεσματικότερη η συνεργασία των τμημάτων της επιχείρησης. Τέλος, η αυστηροποίηση των κανόνων αναμένεται να συμβάλει στη σταδιακή εξάλειψη των οικονομικών ασυμφωνιών, ενώ θα ενισχύσει τη συγκρισιμότητα μεταξύ των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων.

iw? Πόσο σημαντική είναι η πληροφόρηση για τα χρηματοοικονομικά αναλογιστικά ζητήματα και τους κινδύνους;

Τ.Κ.: Η εφαρμογή του καινούργιου πλαισίου της Φερεγγυότητας ΙΙ καθιστά την πληροφόρηση για τα χρηματοοικονομικά αναλογιστικά και τους κινδύνους πολύ σημαντική: ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι διευκολύνεται η διαδικασία λήψης ορθών αποφάσεων για τη διαχείριση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση στο οικονομικό περιβάλλον. Επίσης, τα χρηματοοικονομικά αναλογιστικά με την αξιολόγηση των νέων προϊόντων, τις διάφορες αναλύσεις αποτελεσμάτων και επιπτώσεων, δίνουν τις σωστές κατευθυντήριες γραμμές στη λήψη των επιχειρηματικών αποφάσεων.

iw? Τι σημαίνουν για εσάς οι νέες τεχνολογίες και τι προσδοκάτε από τις ψηφιακές λύσεις;

Τ.Κ.: Οι νέες τεχνολογίες είναι από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη λειτουργία μιας επιχείρησης. Ο όγκος και ο πλούτος των πληροφοριών που παρέχονται, η δυνατότητα που μας δίνουν τα νέα συστήματα να συνδυάζουμε πληροφορίες για να εξάγουμε συμπεράσματα καθώς και η υποστήριξη στη γρήγορη λήψη αποφάσεων είναι πολύ σημαντικά στοιχεία. Παράλληλα, προσδοκούμε μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία να παρέχουμε καινοτομίες στην εξυπηρέτηση του δικτύου μας αλλά και των ασφαλισμένων που συνεργάζονται με την εταιρεία μας: χαρακτηριστικότερο και πιο πρόσφατο παράδειγμα για την Prime Insurance είναι η online πληρωμή ασφαλίστρων μέσω του website μας, σε 3 εύκολα βήματα.

iw? Ποιες θα είναι οι επόμενες επενδύσεις σας και τι προσδοκάτε από αυτές;

Τ.Κ.: Θα επενδύσουμε σε νέες τεχνολογίες που θα βελτιώσουν την εμπειρία του ασφαλισμένου στη συνεργασία του με την εταιρεία, θα επενδύσουμε σε συστήματα ανάλυσης δεδομένων που θα μας βοηθήσουν για τη λήψη γρηγορότερων αποφάσεων και, τέλος, θα επενδύσουμε στην εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε όλη αυτή η τεχνολογία να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ικανό προσωπικό, που θα μάθει τις νέες τεχνολογίες και θα τις συνδυάσει με τη γνώση της ασφαλιστικής λειτουργίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*