Τροφική βόμβα από τη ρύπανση στον Σαρωνικό

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο της βιοσυσσώρευσης υδρογονανθράκων στους ζώντες οργανισμούς του Σαρωνικού, με συνέπειες στην τροφική αλυσίδα, το Υπουργείο Υγείας.

Όπως εξηγεί, η δημιουργία πετρελαιοκηλίδων στην επιφάνεια της θάλασσας περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ποσότητα του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό, με επιπτώσεις στους ζώντες οργανισμούς, καθώς και τη διείσδυση των ακτίνων του ήλιου στη θάλασσα, με επιπτώσεις στη φωτοσυνθετική ικανότητα των υδρόβιων φυτών. Ταυτόχρονα, από την καταβύθιση σταγονιδίων στα θαλάσσια ιζήματα διαταράσσονται οι βενθικοί οργανισμοί που φιλτράρουν την τροφή τους (π.χ. μύδια, στρείδια), καθώς συσσωρεύουν υδρογονάνθρακες με γοργούς ρυθμούς.

“Οι άμεσες επιπτώσεις του πετρελαίου στις τροφικές αλυσίδες και δίκτυα θεωρούνται συχνά μικρής κλίμακας” επισημαίνει, συμπληρώνοντας πως “δεν αποκλείονται μακροχρόνιες επιπτώσεις και ενδεχόμενα φαινόμενα βιοσυσσώρευσης”. 

“Η διαδικασία βιοαποικοδόμησης του πετρελαίου είναι μακρόχρονη και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (θερμοκρασία, διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου, τύπος πετρελαίου)” καταλήγει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*