Πώς η τεχνολογία blockchain φέρνει τα πάνω-κάτω (και) στην ασφαλιστική βιομηχανία

Ας φανταστούμε μια διαφορετική ασφαλιστική βιομηχανία, όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην αλυσίδα αξίας έχουν πρόσβαση στα ίδια στοιχεία για τον κίνδυνο την ίδια στιγμή. Τα δεδομένα συνδέονται αυτόματα με ψηφιακά συμβόλαια, ενεργοποιώντας αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Όλοι εμπιστεύονται την αξιοπιστία των δεδομένων και μπορούν να τα μοιράζονται εύκολα.

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η κορυφαία κρυπτογράφηση παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια και υπάρχει ένα σαφές, απαραβίαστο «ελεγκτικό μονοπάτι» που στηρίζει τις διαδικασίες underwriting και διεκδίκησης και καταβολής αποζημιώσεων.

Σε έναν τέτοιο κόσμο, θα υπήρχε μια πλατφόρμα που θα διευκόλυνε την συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων ημερών και θα ενίσχυε τη διαφάνεια των συναλλαγών. Με πολλές διαδικασίες πλήρως αυτοματοποιημένες και άλλες να εξαλείφονται εντελώς, τα διοικητικά κόστη θα μειώνονταν δραστικά.

Όλοι οι «παίκτες» στην αλυσίδα αξίας θα μπορούσαν να επικεντρωθούν σε δραστηριότητες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών για τους πελάτες. Οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τα κόστη τους και να επενδύουν στην ανάληψη κινδύνων σε νέες γραμμές προϊόντων. Θα αποκόμιζαν επίσης οφέλη από την αυξημένη ορατότητα όσον αφορά στη χρήση των κεφαλαίων. Ο ασφαλιστικός κλάδος θα γινόταν πιο αποδοτικός, στη βάση της καινοτομίας και της κερδοφόρου ανάπτυξης.

Μια ομάδα μεγάλων εταιρειών με επικεφαλής την ΕΥ και την Guardtime που αποτελεί leader της τεχνολογίας blockchain (στην οποία στηρίζεται το bitcoin και άλλες εφαρμογές που φέρνουν τα πάνω-κάτω στον χρηματοοικονομικό κλάδο)….πέρασαν από την φαντασία στην πράξη.

Μετά από ένα project διάρκειας 20 εβδομάδων για την απόδειξη της ορθότητας της αρχικής ιδέας (proof of concept), οι εταιρείες ανέπτυξαν την πρώτη blockchain πλατφόρμα στις ναυτασφαλίσεις σε συνεργασία με την AP Moller Maersk, την μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του κόσμου, την Acord, διεθνούς εμβέλειας ΜΚΟ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων και της ανταλλαγής πληροφοριών στην ασφαλιστική βιομηχανία, την πολυεθνική εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων Willis Tower Watson, την αντασφαλιστική XL Catlin, την εξειδικευμένη ασφαλιστική εταιρεία MS Amlin και την Microsoft (άνευ άλλων συστάσεων…).

Όπως προαναφέρθηκε, η πλατφόρμα αφορά τις ναυτασφαλίσεις, που αποτελούν ένα πολύπλοκο διεθνές οικοσύστημα με πολλά εμπλεκόμενα μέρη, πολλές δικαιοδοσίες και υψηλούς όγκους συναλλαγών. Μπορεί όμως να αποτελέσει «μοντέλο» και να εφαρμοστεί σε άλλους κλάδους της ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Η πλατφόρμα αυτή που συνδέει πελάτες, μεσίτες, ασφαλιστές και εμπλεκόμενους τρίτους μεταξύ άλλων:

-Εστιάζει σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα που βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες

-Βελτιώνει την συμμόρφωση, τους ελέγχους και την δυνατότητα εντοπισμού (traceability) των δεδομένων

-Δημιουργεί νέες ευκαιρίες για εξάλειψη δαπανών πριν και μετά την πώληση (υπηρεσιών) και παρέχει χρηματοοικονομικά δεδομένα που διευκολύνουν την τιμολόγηση και τη συλλογή των ασφαλίστρων

-Βελτιώνει τη διαδικασία ειδοποίησης για αξιώσεις αποζημίωσης και τη αξιολόγησή τους, με λιγότερα κρούσματα απάτης και ταχύτερες πληρωμές

-Επιτρέπει την άμεση καταγραφή συμβάντων ή απωλειών

-Συνδέει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της ασφαλιστικής βιομηχανίας ώστε να στηρίζει ενισχυμένες υπηρεσίες από τον μεσίτη στον ασφαλιστή, από τον ασφαλιστή στον εταιρικό πελάτη και από τον εταιρικό πελάτη στους δικούς του πελάτες

«Η εφαρμογή μας είναι η πρώτη που προσφέρει την διαφάνεια, την ασφάλεια και την τυποποίηση της τεχνολογίας blockchain στις ναυτασφαλίσεις και είναι έτοιμη για ευρύτερη εμπορική χρήση», σχολίασε το στέλεχος της ΕΥ, Shawn Crawford.

Και όπως προσθέτει ο Simon Gaffney της Willis Tower Watson, «Ο επανασχεδιασμός των ασφαλιστικών διαδικασιών είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της βιομηχανίας μας. Αυτή η πρωτοβουλία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την αποδοτικότητα των συναλλαγών μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, σε μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη της ΕΥ εδώ: http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-better-working-insurance-moving-blockchain-from-concept-to-reality/$FILE/ey-better-working-insurance-moving-blockchain-from-concept-to-reality.pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*