Εξωδικαστικός: Ενστάσεις των Θεσμών για τα χρέη των 20.000-50.000 ευρώ

Του Γιώργου Καλούμενου

Σε εκκρεμότητα παραμένει η διαμόρφωση του πλαισίου για την αυτοματοποιημένη διαδικασία για τις επιχειρήσεις που έχουν χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μετά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων και του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Κατόπιν αυτού, σήμερα το απόγευμα θα υπάρξει και δεύτερος γύρος διαπραγμάτευσης, ώστε το θέμα να κλείσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού να τρέξει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, οι Θεσμοί φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη να διαμορφωθούν πιο απλοποιημένα κριτήρια για την αξιολόγηση των αναλύσεων βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων. Κατά πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια εκτιμούν ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο αξιολόγησης για τις υπό ένταξη στο μηχανισμό εταιρείες που ανήκουν στη ανωτέρω «κλίμακα», όπου θα υπολογίζονται μεταξύ άλλων οι χρηματοοικονομικές δείκτες που ισχύουν για εισηγμένες εταιρείες. Παράλληλα, αναμένεται να επιμείνουν στην ανάγκη για διαρκή… παροχή στοιχείων, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, για την απώλεια εσόδων που προκύπτουν από τις διαγραφές στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να έχουν μια πλήρη εικόνα των πεπραγμένων.

Υπό έλεγχο θα τεθούν και οι αποδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κατά τις πρώτες 40 ημέρες λειτουργίας του. Οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης θα τους παραδώσουν φάκελο με τα πλήρη στοιχεία της πορείας του εξωδικαστικού έως σήμερα. Βάσει των εν λόγω στοιχείων, έχουν περαιωθεί 100 αιτήσεις, ενώ ένα βήμα πριν την οριστική υποβολή τους βρίσκονται περισσότερες από 600. Επίσης εκκίνηση των διαδικασιών για ένταξη στον μηχανισμό έχουν κάνει 6.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιθυνόντων του Υπουργείου Οικονομικών, το πρώτο δείγμα γραφής κρίνεται ικανοποιητικό και η επόμενη περίοδος θα είναι ακόμα πιο «ευνοϊκή» για την πορεία του μηχανισμού. Η αισιοδοξία προκύπτει κυρίως λόγω της αναβάθμισης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας κατέστη εφικτή η «ενσωμάτωση» των χρεών, τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς την Εφορία. Εντός του Οκτωβρίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα εμπλουτιστεί με πρόσθετα στοιχεία των οφειλετών, όπως μετοχές, ομόλογα, τραπεζικά εμβάσματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*