Σκανδαλώδεις αυθαιρεσίες από γιατρούς του ΕΣΥ

Του Αιμίλιου Νεγκή, διευθυντή σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine

Τελικά στην Ελλάδα μάλλον δίκιο έχουν όσοι λένε πως «ό,τι δηλώσεις είσαι». Σήμερα, αποκαλύπτουμε δύο περιστατικά, στα οποία εμπλέκονται γιατροί και στελέχη του ΕΣΥ, οι οποίοι παρανόμως «πλασάρουν» στη μία περίπτωση προληπτικές υπηρεσίες στους πολίτες και στην άλλη, εκπαίδευση σε άλλους γιατρούς χωρίς καμία πιστοποίηση και μάλιστα με την ανοχή των αρμόδιων αρχών!

Το πρώτο περιστατικό αφορά το κέντρο υγείας της Τήνου. Εκεί λοιπόν η διοίκησή του, με επικεφαλής την κα Βαλεντίνα Γαβριελάτου (ξεναγός με σπουδές αγγλικής φιλολογίας), οργάνωσε προληπτικές εξετάσεις υπερήχων μέσα στον Αύγουστο. Μόνο που τις εξετάσεις θα πραγματοποιούσε παρανόμως ειδικευόμενος (ούτε καν ακτινολογίας), αλλά γενικής ιατρικής!

Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι δυστυχώς αληθινό. Αντιγράφω από την επίσημη ανακοίνωση της κας Γαβριελάτου, όπως αναδημοσιεύτηκε στις 9 Αυγούστου:

«Στο Κέντρο Υγείας Τήνου από 21/8 έως 25/8 θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι εξετάσεις -υπέρηχοι:

1) Υπέρηχος ήπατος – χοληφόρων – παγκρέατος – σπλήνας

2) Νεφρών – κύστης – (και προστάτη για άνδρες)

3) Θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών

4) Μαστών

5) οσχέου

6) προληπτικού ελέγχου για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.

Τους υπερήχους θα πραγματοποιήσει ο κος Βασίλης Στούκας, ειδ/νος Γενικής Ιατρικής του Γ.Ν Νίκαιας Πειραιά υπό την εποπτεία του κου Ιωάννη Διακομανωλη, Διευθυντή Ακτινολογικού Τμήματος του Γ.Ν Θήρας.

Για ραντεβού καλέστε 2283360000».

Στην ανακοίνωση βλέπετε μία κρίσιμη λεπτομέρεια: Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνταν υπό την εποπτεία του διευθυντή ακτινολογίας του νοσοκομείου Θήρας (προφανώς εξ αποστάσεως), αλλά χωρίς το κέντρο υγείας Τήνου και το νοσοκομείο Θήρας να διαθέτουν σύστημα PACS για την αξιόπιστη μεταφορά και διαχείριση ιατρικών εικόνων.

Όπως και να έχει, η κείμενη ιατρική νομοθεσία και ιατρική δεοντολογία απαγορεύει τη διενέργεια υπερήχων από ειδικευόμενο… γενικής ιατρικής, έστω και υπό την… εξ αποστάσεως εποπτεία ειδικευμένου ακτινολόγου. Πρόκειται για μια καραμπινάτη παρανομία, η οποία προήλθε μάλλον από την ανάγκη των ανθρώπων, που την οργάνωσαν, να δείξουν στους ανυποψίαστους Κυκλαδίτες ότι προσφέρουν έργο στην τοπική κοινωνία.

Βέβαια, θα μου πει κάποιος. Και τι να κάνουμε, αφού η Τήνος δεν διαθέτει ακτινολόγο; Οι εκεί άνθρωποι εκ των ενόντων προσπαθούν να καλύψουν τα υφιστάμενα κενά. Αναρωτιέμαι όμως ποιος θα φέρει ευθύνη αν οι προληπτικές εξετάσεις χάσουν κάποιο κρίσιμο, ύποπτο εύρημα; Ποιος φέρει ευθύνη για μια λάθος διάγνωση;

Οι κανόνες δεν έχουν μπει τυχαία. Ούτε για συντεχνιακούς λόγους προστασίας των συμφερόντων των ακτινολόγων. Τα υφιστάμενα κενά σε ακτινολόγους σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για αυθαιρεσίες, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν ζωές.

Τελικά, οι εξετάσεις δεν έγιναν. Υπήρξε παρέμβαση μελών του Δ.Σ. της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας και κυρίως από τον κ. Αθ. Χαλαζονίτη, διευθυντή του ακτινολογικού τμήματος και διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Ο τελευταίος επικοινώνησε με την οικεία 2η ΥΠΕ, η οποία δεν είχε ιδέα για την όλη πρωτοβουλία και όταν η διοίκησή της ενημερώθηκε, έγινε άμεση παρέμβαση προς τη διοίκηση του κέντρου υγείας Τήνου, ώστε να μη γίνουν οι προληπτικές εξετάσεις.

Δεν θέλω να αδικήσω την κα Γαβριελάτου. Τόσο γνώριζε, τόσο έπραξε. Και προφανώς, επιδίωξε να προσφέρει στους κατοίκους του νησιού, χωρίς να γνωρίζει περαιτέρω λεπτομέρειες. Το βιογραφικό της δείχνει έναν άνθρωπο με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς.

Επίσης, ο διευθυντής ακτινολογικού της Σαντορίνης προφανώς και εκείνος ήθελε να δείξει τον ευρύτερο ρόλο, που μπορεί να παίξει το νοσοκομείο Σαντορίνης στην περιοχή. Διάλεξε όμως λάθος τρόπο, νομίζοντας βέβαια ότι οι εξετάσεις θα γίνουν χωρίς να πάρει είδηση κανείς. Ποιος νοιάζεται άλλωστε για την ποιότητα στην υγεία;

Μου μετέφεραν ότι έχει «καλές σχέσεις» με τον κ. Παύλο Πολάκη. Είτε αληθεύει είτε όχι, δεν καθιστώ τον κ. Πολάκη υπεύθυνο για ανεύθυνες πράξεις άλλων. Αναμένω όμως από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να εγγυηθεί τη νομιμότητα και την ασφάλεια των πολιτών, εκδίδοντας μία εγκύκλιο για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Αλλιώς πως μπορεί να προστατευτούν οι πολίτες;

Ας έλθω στο δεύτερο περιστατικό: Στις 23-24 Σεπτεμβρίου, οργανώνεται στο κέντρο υγείας ΠρήνουΘάσου «σεμινάριο υπερηχογραφίας από γιατρούς των ΠΦΥ» – όπως αναφέρεται επί λέξει στην πρόσκληση που έχουμε στη διάθεσή μας.

Το πρόβλημα είναι ότι γιατροί της ΠΦΥ, δηλαδή, ιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής δεν νομιμοποιούνται να προσφέρουν σεμινάρια υπερηχογραφίας σε κανέναν! Ούτε καν ακτινολόγοι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό – τουλάχιστον αυτό προβλέπει ο νόμος.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, υπερήχους μπορούν να πραγματοποιούν μόνο ακτινολόγοι. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγους, γυναικολόγους και γενικούς ιατρούς να πραγματοποιούν υπερήχους (αντίστοιχα σε καρδιά, γυναικολογικό σύστημα και κοιλία).

Όμως θα πρέπει να έχουν περάσει 6μηνη εκπαίδευση σε ένα από τα δύο κέντρα (Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πάτρας και Λάρισας) και να πετύχουν σε εξετάσεις ενώπιον ειδικής επιτροπής του ΚΕΣΥ. Έτσι, λαμβάνουν πιστοποίηση και μπορούν να κάνουν υπερήχους στα όργανα της ειδικότητας τους. Και πάλι όμως δεν μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση σε άλλους.

Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, το σεμινάριο είναι παράνομο. Αυτό δεν σημαίνει ότι γενικοί γιατροί – ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές – δεν έχουν ανάγκη εκπαίδευσης στους υπερήχους. Το υπερηχογράφημα είναι ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο και ο υπερηχοτομογράφος είναι σχετικά φθηνός για να αγοραστεί από υπηρεσίες υγείας πρωτοβάθμιου επιπέδου.

Η ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης και εμπλουτισμού των γνώσεων όμως δεν είναι δυνατόν να αποτελούν άλλοθι και σε αυτήν την περίπτωση για να οργανώνονται παράνομες, εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, ποιος φέρει ευθύνη αν ένας γενικός ιατρός, που θα παρακολουθήσει το σεμινάριο, κάνει υπέρηχο σε κάποιο ανυποψίαστο πολίτη και του διαφύγει κάποιο σοβαρό, ύποπτο εύρημα;

Χρέη εκπαιδευτή στο σεμινάριο έχουν αναλάβει τρεις γενικοί γιατροί οι κ.κ. Χρ. Πωγωνίδης από το κέντρο υγείας Μαυροθάλασσας Σερρών, η κα Ευγενία Ξενοδοχίδου από το κέντρο υγείας Ελευθερούπολης Καβάλας και ο ίδιος ο διευθυντής του κέντρου υγείας Θάσου κ. Θωμάς Αγγελόπουλος. Σημειώνουμε ότι ο τελευταίος φέρει πιστοποίηση για τη διενέργεια υπερηχογραφημάτων από το 2007.

Στην περίπτωση αυτή, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα σε σχέση με την Τήνο. Διότι το σεμινάριο είναι σε γνώση της οικείας ΥΠΕ. Μάλιστα, στις 6-9-2017, ο πρόεδρος της κ. Στρ. Πλωμαρίτης υπέγραψε έγκριση του σεμιναρίου – αλήθεια σε ποια διάταξη νόμου βασίζεται η έγκριση διεξαγωγής του σεμιναρίου;

Τελικά, υπήρξαν καταγγελίες από ακτινολόγους της Βόρειας Ελλάδας προς την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και πάλι χάρη στην παρέμβαση του κ. Χαλαζονίτη, τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σεμινάριο οδεύει προς αναβολή. Έως την επόμενη φορά…

Και για όλα αυτά δεν μας φταίει ούτε η τρόικα ούτε τα Μνημόνια!

Υ.Γ. Επί του πιεστηρίου. Το Δ.Σ. της Ελληνικής Ακτινολογικής Εταιρείας ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά εναντίον ενός γιατρού χειρουργικής ειδικότητας, ο οποίος εδρεύει σε νησί του Αργοσαρωνικού και πραγματοποιεί επίσης ακτινολογικές εξετάσεις, χωρίς να διαθέτει την αναγκαία πιστοποίηση! Φέρεται, δε, να έχει κάνει και λάθος διαγνώσεις…

One comment

  1. Αργύριος Αργυρίου

    Ας δούμε τι γίνεται και στην Σουηδία: https://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,8000.msg68240.html#msg68240

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*