Χαμηλώνει ο πήχυς για τις ασφαλισμένες ζημίες του τυφώνα “Ιρμα”

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Με…έκδηλη ανακούφιση υποδέχθηκαν οι  ασφαλιστικές εταιρείες ανά τον κόσμο την αλλαγή πορείας που πραγματοποίησε τελευταία στιγμή ο τυφώνας “Ιρμα”, η οποία απομάκρυνε τις ανησυχίες για εκτεταμένες ζημίες στην Φλόριντα και μάλιστα στον απόηχο των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε ο τυφώνας “Χάρβεϊ” (και κυρίως οι καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που έφερε μαζί του), στο Τέξας.

Η “Ιρμα” προσγειώθηκε στην περιοχή Florida Keys την Κυριακή ως ισχυρός τυφώνας κατηγορίας 4, χωρίς όμως να προσεγγίσει το Μαϊάμι (όπως πολλοί φοβούνταν) και την Δευτέρα υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα. Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο η “Ιρμα” είχε πραγματοποιήσει καταστροφικό πέρασμα από την Καραϊβική ως τυφώνας κατηγορίας 5, εγείροντας φόβους ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί στον πιο καταστροφικό τυφώνα στην ιστορία των ΗΠΑ. Ομως, η αλλαγή πορείας και η εξασθένισή του πάνω από την Κούβα απέτρεψε τα χειρότερα για μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ, πυροδοτώντας ράλι στις μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου. Παρότι 6 εκατομμύρια κάτοικοι της Φλόριντα έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και οι αρχές ακόμα υπολογίζουν τις ζημίες, ο αριθμός των θανάτων είναι -μέχρι στιγμής- μικρός και δεν καταγράφονται εκτεταμένες διαταραχές στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών, όπως συνέβη στο Χιούστον μετά το πέρασμα του “Χάρβεϊ” από την περιοχή του Χιούστον στα τέλη Αυγούστου.

Αναλυτές της UBS υποστήριξαν ότι οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών προεξοφλούσαν ζημίες της τάξης των 60-70 δισ. δολαρίων λόγω της “Ιρμα”, όμως η εταιρεία μοντέλων AIR εκτιμά τις ασφαλισμένες ζημίες σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης των 20-40 δισ. δολαρίων. Οι μετοχές του ασφαλιστικού κλάδου δέχονταν πιέσεις επί εβδομάδες, λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε στους επενδυτές η έναρξη της περιόδου των τυφώνων στον Ατλαντικό και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι οι εταιρείες γενικών ασφαλειών, οι αντασφαλιστικές και οι πάροχοι εναλλακτικών κεφαλαίων, όπως οι εκδότες ομολόγων φυσικών καταστροφών απειλούνταν με “σημαντικές ζημίες” από τους τυφώνες. Οι προσδοκίες για μικρότερες ζημίες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και φόβους είχαν ως αποτέλεσμα οι μετοχές των Munich Re και Swiss Re, δηλαδή των leaders του αντασφαλιστικού κλάδου, να καταγράψουν κέρδη άνω του 4%, με τον κλαδικό ασφαλιστικό δείκτη του Stoxx Europe 600 να σημειώνει ημερήσια άνοδο 1,7%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*