Aviva vs Allianz: Ανταγωνισμός σκληρός στο γήπεδο

Κείμενο-φωτογραφίες: Έλενα Ερμείδου

Χτίστηκε σε ένα από τα αρχαιότερα εδάφη που είχαν ποτέ στο παρελθόν φιλοξενήσει αθλητικά γεγονότα στο κόσμο, και σε αυτό τον αθλητικό χώρο, στην οδό Lansdowne Rd διεξήχθη το πρώτο διεθνές αθλητικό συμβάν στο κόσμο. Ηταν το 1876.

Ο λόγος για το Aviva Stadium, 4 χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο,  μίας διαφορετικής από τις άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την πόλη των Βίκινγκς, την πόλη του εμπορίου και της Κέλτικης παράδοσης, το Δουβλίνο. 150 ετών ιστορία είναι καλά φυλαγμένη μέσα σε αυτό το γήπεδο. Είναι το εθνικό στάδιο των Ιρλανδών και το σπίτι της Ιρλανδικής εθνικής ομάδας.

Το παλαιό στάδιο γκρεμίστηκε το 2007, και την θέση πήρε, το νέο, το 2010 όπου ολοκληρώθηκε και ονομάσθη Aviva Stadium. Το νέο στάδιο που επάξια ανταγωνίζεται το Allianz Arena στο Μόναχο άνοιξε επίσημα τις πύλες 14 Μαίου 2010, ενώ, ο πρώτος στην ιστορία του ποδοσφαιρικό αγώνας διεξήχθη στις 4 Αυγούστου του 2010, όταν η Ιρλανδία υποδέχτηκε για ένα φιλικό αγώνα την Manchester United και έχασε με 1-7.

Το 2011 το στάδιο με σχήμα μπωλ φιλοξένησε το τελικό Europa League όπου ο αγώνας έγινε μεταξύ της FC Porto και SC Braga. Τότε, η  Porto πήρε το τίτλο από την SC Braga.

Το στάδιο προετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του για το Euro 2020 Champioships.

Το Aviva Stadium κόστισε 410 εκατ. ευρώ, και είναι χωρητικότητας  51.700 θεατών καθήμενων και το επιχειρηματικό του μοντέλο προβλέπει μεταξύ άλλων και διοργνανώσεις εκδηλώσεων και events.

Η ονομασία του Δουβλίνου προέρχεται από την Κέλτικη λέξη dubh linn ή μαύρο ρυάκι. Το σύγχρονο όνομα της πόλης στα κέλτικα είναι  Baile Áth Cliath που σημαίνει κάτι μαύρο ποτάμι.

Και φυσικά δεν είναι μόνο το στάδιο της Aviva που χαρακτηρίζει το Δουβλίνο είναι το Κάστρο του Δουβλίνου όπου σημεία ζωής έχουν υπάρξει και προ της εποχής των Βίκινγκς, o Καθεδρικός του Δουβλίνο -η εκκλησία του Χριστού, ο παλαιότερος Καθεδρικός στην πόλη, το Trinity College, η Τράπεζα της Ιρλανδίας και άλλα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*