Άσχημα νέα για τον ερχομό της γρίπης στην Ευρώπη: Θερίζει η νόσος στην Αυστραλία

Θερίζει η γρίπη στην Αυστραλία, όπου θυμίζουμε ότι έχει χειμώνα, γεγονός που είναι πολύ ανησυχητικό για την Ευρώπη. Σχεδόν πάντα η βαρύτητα της εποχικής γρίπης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο είναι ίδια με αυτήν, που προηγείται στη χώρα των καγκουρό.

Μέχρι τις 18 Αυγούστου, είχαν αναφερθεί 93.711 επιβεβαιωμένα, εργαστηριακά περιστατικά της νόσου, αριθμός που είναι 2,5 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο του 2016. Σύμφωνα με τα δεδομένα, περισσότερο ευάλωτοι αποδεικνύονται άτομα άνω των 80 ετών και παιδιά ηλικίας 5-9 ετών.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 52 θάνατοι λόγω της νόσου, ενώ την ίδια περσινή περίοδο ο αριθμός τους ήταν μόνο 27. Ακόμη, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω των επιπλοκών: 1.429 φέτος έναντι 719 το 2016. Το στέλεχος Η3Ν2 του ιού τύπου Α είναι το επικρατέστερο στη χώρα και ευθύνεται για το 81% των θανάτων εξαιτίας της νόσου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νέα από την Αυστραλία είναι πολύ ανησυχητικά για τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αν και με τη γρίπη κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, η εμπειρία έχει δείξει ότι η νόσος ακολουθεί παρόμοια πορεία στο βόρειο ημισφαίριο με εκείνη στο νότιο.

Εκείνο που παραμένει ενθαρρυντικό είναι ότι το κυρίαρχο στέλεχος Η3Ν2 είναι γνωστό και το ήδη υπάρχον εμβόλιο προσφέρει προστασία. Τα πράγματα θα ήταν σαφώς χειρότερα, αν εμφανιζόταν κάποιο νέο στέλεχος, που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο εμβόλιο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*