Λιγότερα εισοδήματα δήλωσαν οι Έλληνες το 2016

Το αποτύπωμα της ανεργίας, η έκρηξη της φοροδιαφυγής και οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είναι στοιχεία που εμφανίζονται στις δηλώσεις των φορολογουμένων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούν τα εισοδήματα του 2016.

Τα εισοδήματα είναι μειωμένα έναντι του προηγούμενου έτους παρά το γεγονός ότι το 2016 υπήρξε οριακή ανάπτυξη. Η πρώτη επεξεργασία των στοιχείων των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνει τα εξής:

Μισθωτοί – συνταξιούχοι. Το εισόδημα που εμφάνισαν για το 2016 διαμορφώθηκε στα 57,88 δισ. ευρώ έναντι 58,75 δισ. που ήταν το 2015. Το στοιχείο αυτό αντανακλά τις μειώσεις των απολαβών για αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων, παρά μάλιστα τη μείωση της ανεργίας τη συγκεκριμένη χρονιά.

Ιδιοκτήτες ακινήτων. Το εισόδημα που δήλωσαν για τα ενοίκια που εισέπραξαν το 2016 διαμορφώθηκε στα 5,962 δισ. ευρώ από 6,083 δισ. ευρώ που ήταν το 2015. Η κάμψη αυτή αντανακλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τόσο την πτώση των ενοικίων όσο και την προσπάθεια απόκρυψης εισοδημάτων από τη συγκεκριμένη πηγή. Να σημειωθεί ότι ειδικά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις έχουν κληθεί να πληρώσουν υψηλότερους φόρους λόγω αύξησης των συντελεστών.

Ελεύθεροι επαγγελματίες. Μειωμένο κατά 20% είναι το εισόδημα που εμφάνισε αυτή η κατηγορία. Ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ έναντι 4,7 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα. Οι επαγγελματίες «προσάρμοσαν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα για να αποφύγουν φόρους και εισφορές καθώς οι τελευταίες συνδέονται πλέον με το ύψος του εισοδήματός τους..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*