Blue Star Patmos: Επαρκείς οι ασφαλιστικές καλύψεις!

του Βάιου Κρόκου

Καθησυχαστική εμφανίζεται η Attica Group, ιδιοκτήτρια του επιβατικού πλοίου Blue Star Patmos καθώς πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν από την εν εξελίξει ρυμούλκηση του που προσάραξε σε ξέρα κατά την είσοδο του στο λιμάνι της Ίου. Αξίζει να σημειωθεί πως το πλοίο βρίσκεται εκεί από την περασμένη Τετάρτη και ακόμα είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Τι γίνεται όμως με το κόστος των ζημιών, τον αντίκτυπο στα μεγέθη του ομίλου και την ομαλή συνέχιση των δρομολογίων;

Απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εισηγμένη εταιρεία στο ΧΑ σημειώνει πως το εν λόγω γεγονός καλύπτεται πλήρως από τις υφιστάμενες ασφαλιστικές καλύψεις του πλοίου Blue Star Patmos για αστική ευθύνη έναντι τρίτων (Protection & Indemnity) και για κινδύνους σκάφους και μηχανής (Hull & Machinery) από διεθνώς αναγνωρισμένους ασφαλιστικούς οίκους.

Από την άλλη πλευρά, περιορισμένες εκτιμάται σύμφωνα με την διοίκηση πως θα είναι οι επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών λόγω της επερχόμενης χαμηλής περιόδου κίνησης και της δυνατότητας κάλυψης των δρομολογίων του πλοίου με μεταδρομολογήσεις άλλων πλοίων του.

Καταλήγοντας, η εταιρεία επισημαίνει πως η διαδικασία αποκόλλησης του πλοίου από τα αβαθή βρίσκεται συνεχίζεται κανονικά, ενώ τα δρομολόγια του πλοίου εκτελούνται κανονικά από το BLUE STAR NAXOS.

Μέχρι χθες, με τη συνδρομή ειδικού σκάφους απαντλήθηκαν για προληπτικούς λόγους τα καύσιμα από τις δεξαμενές του πλοίου.

Την Παρασκευή με τη συνδρομή ρυμουλκών έγινε μία πρώτη επιχείρηση αποκόλλησης του πλοίου. Το Blue Star Patmos αποκολλήθηκε κατά περίπου 50 μέτρα, ωστόσο εγκλωβισμένη παραμένει η πλώρη με την μπάλα και για τον λόγο αυτό νέα επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τις επόμενες ημέρες.

Το πλοίο έχει υποστεί πολλαπλά ρήγματα κυρίως στη δεξαμενή έρματος που είναι στεγανή και δεν επηρεάζει την πλευστότητα του πλοίου. Όταν το πλοίο αποκολληθεί πλήρως με τη συνδρομή ρυμουλκών θα οδηγηθεί στο πλησιέστερο ναυπηγείο για επισκευή.

 

 

 

 

 

One comment

  1. Και τι σύμπτωση άραγε όλα αυτά και να το χρωστά στην τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ 40 μύρια και μάλλον να είναι ασφαλισμένο για 80 μύρια. Τι έχετε να πείτε για αυτό. Όλοι βολεύονται. Μην είστε σίγουροι ότι ο ασφαλιστής θα πληρώσει τόσο εύκολα. Αν και νομίζω ο καπετάνιος έχει όλα τα προβλεπόμενα και θα δηλώσει άτυχη στιγμή!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*