Μ. Ροντογιάννης/Ionios Brokers: Δυναμική ανάπτυξη με πληθώρα επιλογών

Ο πρόεδρος της Ionios Brokers, Μάρκος Ροντογιάννης, είναι ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας στον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος είδε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 τις τεράστιες ευκαιρίες που κρύβει η ιδιωτική ασφάλιση. Σήμερα, συγκαταλέγεται στα ισχυρά «ονόματα» στον κλάδο των μεσιτών. Ένας μεσίτης με όραμα την ανάπτυξη μέσω της ποιότητας υπηρεσιών.

Συνέντευξη στον Νίκο Σακελλαρίου

iw? Ποια είναι η Ionios Brokers, κύριε Ροντογιάννη;

Μάρκος Ροντογιάννης: Η Ionios Brokers είναι μια ανώνυμη εταιρεία μεσιτών ασφαλίσεων, που δημιουργήθηκε από την ανάγκη προστασίας του επαγγελματία συνεργάτη, και κατ’ επέκταση των πελατών του, από τις συνεχείς αλλαγές του μοτίβου της ασφαλιστικής αγοράς. Με έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη του χώρου, με επιχειρηματικές αρχές και στρατηγική ανάπτυξης. Η ανεξαρτησία επιτρέπει στον μεσίτη ασφαλίσεων να επικεντρωθεί στις ανάγκες του συνεργάτη, ώστε να μην ενοχληθεί από την αναδιάρθρωση και τις ταλαντώσεις που συμβαίνουν στην οικονομία, και να αφοσιωθεί στην εξυπηρέτηση των πελατών του.

Εξειδικευόμαστε στον κλάδο ζωής, σύνταξης και υγείας, σε επαγγελματική αστική ευθύνη (λογιστές, γιατρούς και λοιπούς κλάδους) και στο properties (ασφάλιση περιουσίας). Έχουμε 12 προϊόντα δικά μας και προσδοκούμε να υπάρχουν, μέχρι τέλος του 2018, 25 προϊόντα δικά μας από τις ίδιες εταιρείες. Το 80% της δουλειάς μας είναι με πολυεθνικές εταιρείες. Τα νέα έχουν να κάνουν με την υγεία, με το properties και τις επαγγελματικές αστικές ευθύνες. Έχουμε 30% αύξηση παραγωγής με καινούργια γραφεία στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Θεσσαλονίκη. Σιγά σιγά, η περιφέρεια θα αρχίσει να ενδιαφέρεται έντονα για προϊόντα υγείας και σύνταξης.

Το προφίλ μας είναι να δίνουμε έμφαση στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο επίπεδο των συνεργατών μας. Στόχος μας είναι η δυναμική ανάπτυξη μέσα από πληθώρα επιλογών. Να έχουμε εξαιρετικές συνεργασίες με τις κορυφαίες εταιρείες της ασφαλιστικής αγοράς. Η μεγέθυνση, μέσα από συνεργασίες με καταξιωμένους συνεργάτες, και η δημιουργία γραφείων πωλήσεων ανά γεωγραφική περιοχή. Η δημιουργία μονάδων επιθεώρησης αποκλειστικής συνεργασίας και η παροχή συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης στους συνεργάτες μας.

iw? Ποιες θα είναι οι καινοτομίες σας για την επόμενη διετία;

Μ.Ρ.: Για την επόμενη διετία, θα έχουμε ως στόχο την προώθηση του new agency system, το οποίο θα αντικαταστήσει το agency system με τις περισσότερες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται. Θα περιλαμβάνει τον συνδυασμό των θετικών του παλαιού agency με τα θετικά των ελεύθερων δικτύων.

iw? Είστε αισιόδοξοι για την ασφαλιστική αγορά;

Μ.Ρ.: Είμαστε πάρα πολύ αισιόδοξοι για την ασφαλιστική αγορά. Δουλεύουμε επαγγελματικά και πιστεύουμε στον άνθρωπο και στο μάνατζμεντ για τις υπηρεσίες και την ποιότητα των υπηρεσιών. Οι ευκαιρίες για επαγγελματική ανάδειξη είναι μεγάλες, αλλά αυξημένη θα είναι και η ζήτηση υπηρεσιών στους κλάδους ζωής και υγείας τα επόμενα χρόνια.

iw? Τι πρέπει να αλλάξει για κινηθεί δυναμικά ο κλάδος;

Μ.Ρ.: Πρέπει να επανέλθει οπωσδήποτε το αφορολόγητο, η απαλλαγή των ασφαλίστρων. Πρέπει τα κοινωνικά ταμεία να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης και να έχει την επιλογή ο εργαζόμενος πού θα ασφαλιστεί, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις απελευθέρωσης της αγοράς υγείας, για να μπορεί ο εργαζόμενος να νιώθει ασφάλεια σε ό,τι του συμβαίνει. Φυσικά, το ίδιο το κράτος πρέπει να καλλιεργήσει ασφαλιστική συνείδηση. Η σημασία του σωστού broker είναι μεγάλη. Ο σωστός broker μεσολαβεί για την εξυπηρέτηση της πελατείας του και πρέπει να συνεργάζεται άμεσα και θετικά με τις εταιρείες. Αυτές καθορίζουν και την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους.

iw? Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο κλάδος της μεσιτείας;

Μ.Ρ.: Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο και, γενικότερα, βλέπουμε συγκέντρωση δυνάμεων, για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα κόστη, να γίνουν οικονομίες κλίμακος, που θα βοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση του κλάδου. Τα νέα σχήματα θα είναι εξειδικευμένα και εντάσεως κεφαλαίου. Οι αδύναμοι οικονομικά και οι μη καταρτισμένοι θα εκλείψουν ή θα απορροφηθούν από μεγαλύτερα σχήματα.

iw? Πιστεύετε ότι ο τραπεζικός ανταγωνισμός στην ασφαλιστική αγορά δημιουργεί προβλήματα;

Μ.Ρ.: Ο τραπεζικός ανταγωνισμός δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Ένας καλός μεσίτης δεν φοβάται τον ανεκπαίδευτο τραπεζικό υπάλληλο. Συν τοις άλλοις, η υποχρεωτικότητα ασφάλισης που απαιτούν οι τράπεζες, μερικές φορές, δημιουργεί και ασφαλιστική συνείδηση.

iw? Πώς είναι οι σχέσεις σας με τις ασφαλιστικές εταιρείες;

Μ.Ρ.: Οι σχέσεις μας με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι οι καλύτερες δυνατές που θα μπορούσαμε να έχουμε. Υπάρχει εμπιστοσύνη και εκτίμηση και από τις δύο πλευρές. Σε ό,τι αφορά την πολιτική των προμηθειών, τουλάχιστον στους κλάδους υγείας και σύνταξης, περιουσίας και επαγγελματικής αστικής ευθύνης θα διατηρηθούν οι πρακτικές των καλών προμηθειών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*