Στρατηγική συνεργασία Fairfax-Mitsui Sumitomo

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής της στη Σιγκαπούρη First Capital έναντι 1,6 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο καναδικός όμιλος Fairfax (μητρική της ERB Eurolife). Η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο σύναψης συμφωνίας ευρύτερης στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των δυο ασφαλιστικών κολοσσών σε διάφορα πεδία, όπως στις αντασφάλειες, με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας τόσο για τη Fairfax όσο και για τη Mitsui Sumitomo.

Όπως έγινε γνωστό, η Mitsui Sumitomo θα αποκτήσει το 97,7% της συμμετοχής της Fairfax στη First Capital Insurance Ltd, με τον καναδικό όμιλο να διατηρεί ένα σημαντικό ποσοστό (quota share) έκθεσης στο ασφαλιστικό χαρτοφυλάκιο της First Capital. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το deal –που συνιστά τη μεγαλύτερη εξαγορά από ιαπωνική εταιρεία στη νοτιοανατολική Ασία- θα εδραιώσει τη θέση της Μitsui Sumitomo ως μεγαλύτερου παίκτη στην περιοχή. Η Fairfax από την πλευρά της θα «γράψει» καθαρά επενδυτικά κέρδη της τάξης των 900 εκατ. δολαρίων (μετά τους φόρους). Ο Ramaswamy Athappan θα παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της First Capital, διατηρώντας παράλληλα και τον τίτλο του προέδρου της Fairfax Asia.

H First Capital είναι η μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλειών της Σιγκαπούρης, ενώ δραστηριοποιείται και σε άλλες χώρες της περιοχής της ΝΑ Ασίας. Η κερδοφορία της διατηρείται διαχρονικά σε υψηλό επίπεδο, με τον συνδυασμένο δείκτη της να διαμορφώνεται στο 76% κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που γινόμαστε εταίροι της Mitsui Sumitomo», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Prem Watsa. «Το μέγεθος της Sumitomo στην Ασία θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στη First Capital.»

«Αυτή η θαυμάσια νέα συμφωνία είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οδηγώντας σε ενίσχυση του προφίλ της Fairfax Asia και του μητρικού ομίλου Fairfax στην Ασία», πρόσθεσε ο R. Athappan της First Capital.

Ο Masahiro Matsumoto, μέλος του ΔΣ της Mitsui Sumitomo, υπογράμμισε από την πλευρά του: «Εμείς και η Fairfax μοιραζόμαστε το ίδιο μακροπρόθεσμο όραμα και αξίες… Ανυπομονούμε να υλοποιήσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία».

Η συμφωνία πώλησης της First Capital τελεί υπό την αίρεση των αρμόδιων εποπτικών αρχών και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*