Ασφαλίζουμε νέους για σπάνιες και γεροντικές ασθένειες;

Τι σημαίνει ασφάλιση για τους πολίτες; Είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξίσου καλές μ’ αυτές του εξωτερικού; Σαφέστατα και όχι όσο οι ίδιες θα ήθελαν. Για μια ακόμη φορά θα τονίσουμε ότι δεν παίρνουν το ρίσκο που θα έπρεπε να πάρουν, κυνηγώντας τα βέβαια κέρδη από τα χαμηλά loss ratios. Παρατηρούμε προσπάθεια διείσδυσης σε νέους ανθρώπους. Μα γιατί, καλέ μου κύριε, να ασφαλίσει την υγεία του ο νέος άνθρωπος. Τι πιθανότητες έχει να νοσήσει ένας υγιής 25άρης; Ρωτήστε τον γιατρό σας, ελάχιστες. Εάν υπάρχει πράγματι πρόβλημα, η ασφαλιστική αρνείται να το καλύψει. Μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να πάθει ζημιά από τροχαίο με μηχανή, αυτοκίνητο, scuba diving ή jet ski. Τα ασφαλίζουν αυτά;

Μα αυτά ακριβώς κρύβονται στα ψιλά γράμματα. Αν πεις στον ασφαλιστή σου ότι οδηγείς μηχανή με 200 hp, ότι κάνεις sky diving ή kite serf, αμέσως θα αρνηθεί να σε καλύψει ή ενδεχομένως να το βάλει ως εξαίρεση, δηλαδή να αρνηθεί να σε αποζημιώσει για κάποιο ατύχημα απ’ αυτά. Αλλά και εάν έχεις μετά -για παράδειγμα- καρδιακές αρρυθμίες, πάλι θα το αποδώσουν στις ενασχολήσεις σου και θα αρνηθούν να αποζημιώσουν. Και άντε μετά να βρεις το δίκιο σου στα δικαστήρια. Έπειτα η παραμετροποίηση έρχεται να βοηθήσει τις εταιρείες και όχι τους οδηγούς. Εάν οι ασφαλιστικές τιμολογήσουν ακριβά τον παραμικρό κίνδυνο, τότε η ασφάλιση θα έχει την ίδια αξία με την ενδεχόμενη ζημιά.

Σε πρόσφατο άρθρο του IW για την ταξιδιωτική ασφάλιση Βρετανών τουριστών βλέπουμε τι ποικιλία καλύψεων υπάρχουν με ελάχιστο κόστος για αυτούς. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Βρετανία έχουν τέτοια τεράστια διείσδυση στην κοινωνία τους. Μήπως αξίζει να τους ακολουθήσουν και οι ασφαλιστικές στην Ελλάδα; Ας το δοκιμάσουν και εάν έχουν μικρότερα κέρδη για μία χρήση. Αξίζει τον κόπο το πείραμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*