Swiss Re: Στα $23 δισ. οι ασφαλισμένες ζημίες από καταστροφές το α’ 6μηνο

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

 Σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, αλλά και τον ιστορικό μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας διαμορφώθηκαν οι ασφαλισμένες ζημίες από καταστροφές (φυσικές και μη)  διεθνώς το α’ εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου της  Swiss Re. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των ζημιών προήλθε από τις ισχυρές καταιγίδες στις ΗΠΑ, όπου η ασφαλιστική κάλυψη κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, σε αντίθεση με άλλες περιοχές του κόσμου που πλήττονται συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε σύνολο οικονομικών ζημιών ύψους 44 δισ. δολαρίων, τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς καταστροφές την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, τα 23 δισ. δολ. καλύπτονταν ασφαλιστικά, όπως ανακοίνωσε ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος. Το συνολικό ποσό των 44 δισ. είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας για το α’ εξάμηνο του έτους (120 δισ. δολ.). Την αντίστοιχη περίοδο του 2016, οι ασφαλισμένες ζημίες είχαν ανέλθει στα 36 δισ. δολ.

Οι καταιγίδες στις ΗΠΑ ήταν πίσω από τα τέσσερα πιο καταστροφικά γεγονότα του α’ εξαμήνου, οδηγώντας σε σωρευτικές ασφαλισμένες ζημίες 6,4 δισ. δολ.  Το πιο δαπανηρό γεγονός ήταν μια τετραήμερη κακοκαιρία τον  Μάιο που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες εξαιτίας χαλαζόπτωσης στο Κολοράντο και θυελλωδών ανέμων στις νότιες και κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ, με συνολικές οικονομικές ζημίες ύψους 2,2 δισ. δολ., εκ των οποίων 1,9 δισ. ασφαλισμένες.  Η πεντάδα των πιο καταστροφικών καιρικών φαινομένων συμπληρώνεται με τον Κυκλώνα Ντέμπι που έπληξε την Αυστραλία τον Μάρτιο προκαλώντας ζημίες 2,5 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 1,3 δισ. περίπου ήταν ασφαλισμένες.

“Ευτυχώς, στις ΗΠΑ οι περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι ασφαλισμένα έναντι του κινδύνου ισχυρών ανέμων και έτσι είναι εν πολλοίς θωρακισμένα όταν πλήττονται από ισχυρές καταιγίδες’, υπογράμμισε ο Kurt Karl, επικεφαλής οικονομολόγος της Swiss Re.

Περίπου 4.400 άτομα σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας καταστροφών το α’ εξάμηνο του έτους. Την αντίστοιχη περίοδο του 2016, ο αριθμός των θυμάτων ήταν 4.800. “Πρόκειται για σχετικά χαμηλό αριθμό εάν συγκριθεί με τα τελευταία χρόνια, όμως μπορεί να αυξηθεί μόλις προστεθούν τα θύματα από τα κύματα καύσωνα που έπληξαν την Ευρώπη τον Ιούνιο”, είπε η Swiss Re.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*