Ασφαλιστικές κατά κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις σε πυρόπληκτους

Έντονα αποδοκιμάζουν οι ασφαλιστικές την απόφαση του Μαξἰμου να αποζημιώσει τους πυρόπληκτους της ΒΑ Αττικής, θεωρώντας ότι με τη στάση της αυτή η κυβέρνηση υποβαθμίζει το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ανώτατα στελέχη της αγοράς, αν και αναγνωρίζουν την κοινωνική διάσταση της προαναφερόμενης πολιτικής απόφασης, υποστηρίζουν ότι στην πράξη απαξιώνει το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών, καθότι οι κάτοχοι ακινήτων έχοντας ως δεδομένο ότι το κράτος λειτουργεί, οικονομικά, ως αρωγός σε περιπτώσεις ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα ή από άλλα καταστροφικά συμβάντα, όπως οι πυρκαγιές, αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να ασφαλιστούν.

Θεωρούν δίκαιο η κυβέρνηση να βοηθήσει τους πληγέντες με φορολογικές ή άλλες ελαφρύνσεις ή και διευκολύνσεις, όμως η άμεση οικονομική βοήθεια για την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν, η καταβολή δηλαδή αποζημιώσεων προερχομένων από το δημόσιο ταμείο, δηλώνουν ότι ως πρακτική βάλλει ευθέως κατά της ασφαλιστικής αγοράς.

Διατυπώνουν μάλιστα και έναν προβληματισμό: Οι ζημιές από την πυρκαγιά στην ΒΑ Αττική ήταν σαφώς περιορισμένης έκτασης σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, καθότι ο αριθμός όσων κάηκαν ολοσχερώς ή μερικώς ήταν μικρός. Τι θα συνέβαινε ωστόσο σε έναν καταστροφικό σεισμό που θα μπορούσε να ισοπεδώσει μια ολόκληρη πόλη; Πώς το δημόσιο σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να σηκώνει το βάρος των αποζημιώσεων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που τελεί υπό μνημονιακό καθεστώς;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*