Κάτι κινείται στην υπόθεση Oncotype DX

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη πραγματοποίησε αντιπροσωπία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), με αίτημα να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του κενού που δημιούργησε η ανάκληση της ΥΑ για τη διενέργεια της δοκιμασίας Oncotype DX για τον καρκίνο του μαστού.

Ήδη έχει περάσει ένας μήνας από την περικοπή της σωτήριας εξέτασης, που στέρησε από σημαντικό αριθμό ασθενών τη δυνατότητα ορθής διάγνωσης για την επιλογή της πλέον ενδεδειγμένης μεθόδου αντιμετώπισης της νόσου και αποκατάστασης της υγείας τους, και ταυτόχρονα αφαίρεσε ένα καθοριστικής σημασίας εργαλείο από τους θεράποντες ιατρούς για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας των ασθενών. Το θέμα είχε αποκαλύψει πρώτο το Virus (εδώ κι εδώ).

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μπερσίμη, η ΕΛΛΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα προσπάθειες για την αποκατάσταση του προβλήματος και να υπάρξουν βελτιώσεις, ώστε να καλυφθούν και τα κενά της προηγούμενης ΥΑ. Αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα της υπόθεσης, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει το θέμα άμεσα και θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση, ώστε να αποκατασταθεί η κατάσταση το ταχύτερο δυνατό και με τους καλύτερους όρους για τις ασθενείς.

Μέχρι τότε, δυστυχώς, αρκετές γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα υποβληθούν σε θεραπείες που δεν θα χρειάζονται, απλά και μόνο γιατί δεν θα υπάρχει τρόπος να το γνωρίζουν. Παράλληλα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα επιβαρύνεται με επιπλέον δαπάνη, η οποία θα προκύψει από την άκριτη εφαρμογή χημειοθεραπειών για το σύνολο των ασθενών.

«Μετά τη συνάντηση της 4ης Αυγούστου, πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει τα δεδομένα για να προχωρήσει άμεσα σε επίλυση του θέματος» αναφέρει η ΕΛΛΟΚ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες εκ μέρους τόσο της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας όσο και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία ζητά:

• Την επανέκδοση της ΥΑ με σύννομο τρόπο για την έγκριση της διενέργειας της δοκιμασίας Oncotype DX
• Την κάλυψη των ασθενών με καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας Οncotype DX.
• Την πλήρη αποζημίωσή της από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλ. περίπου 760 ευρώ – ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές συνθήκες ανεργίας και επιπέδου αμοιβών για τις περισσότερες ασθενείς.
• Την άμεση κάλυψη της δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.
• Την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέως εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες Oncotype DX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*