PwC: Ρεκόρ 17,4 τρισ. δολαρίων καταγράφουν οι Global Top 100

Η κεφαλαιοποίηση των 100 μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης των 1,861 τρισ. δολαρίων ή 12%, σε σύγκριση με τις 31 Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την κατάταξη Global Top 100 της PwC.  Η αύξηση αυτή υπερκέρασε την πτώση που είχε σημειωθεί το 2016, με αποτέλεσμα η συνολική αξία να σημειώσει ιστορικό ρεκόρ.

Σχεδόν το 70% της αύξησης αποδίδεται στις αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες ευνοήθηκαν από καλές οικονομικές συνθήκες τόσο πριν όσο και μετά την εκλογική περίοδο.  Η Ευρώπη κατόρθωσε να ανακόψει την πτωτική πορεία των δύο προηγούμενων ετών σε όρους αξίας, ωστόσο συνέχισε να χάνει θέσεις.

Τα βασικά σημεία της σχετικής έκθεσης έχουν ως εξής:

  • Οι ΗΠΑ διατηρούν ηγετική θέση στην κατάταξη των εταιρειών Global Top 100 της PwC, ενώ η Ευρώπη χάνει έδαφος.
  • Οι εταιρείες που απαρτίζουν τη λίστα Global Top 100 όχι μόνο ανέκτησαν το έδαφος που έχασαν σε όρους κεφαλαιοποίησης το 2016, αλλά και ενισχύθηκαν κατά 12%, καταγράφοντας υψηλό 17,4 τρισ. δολαρίων.
  • Οι ΗΠΑ ενισχύουν την ηγετική τους θέση, συμμετέχοντας με 55 εταιρείες φέτος από 54 το περασμένο έτος. Το μερίδιο των ΗΠΑ βάσει κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε ελαφρώς στο 63% (αύξηση 1,292 τρισ. δολάρια). Όλες οι εταιρείες της πρώτης δεκάδας είναι αμερικανικές.
  • Οι ευρωπαϊκές εταιρείες μειώθηκαν κατά δύο κατεβαίνοντας στις 22 συνολικά, με ταυτόχρονη μείωση του μεριδίου αγοράς από 19% στο 17% βάσει κεφαλαιοποίησης (ενώ σημείωσε ελαφρά αύξηση της αξίας κατά 35 δισ. δολάρια).
  • Η Βρετανία διατηρεί την τρίτη θέση με πέντε εταιρείες στη λίστα Top 100, παρότι πέρυσι είχε επτά (η SABMiller που εξαγοράστηκε από την Anheuser-Busch InBev και η Vodafone που αποχώρησε από τη λίστα).
  • Το μερίδιο της Κίνας/Χονγκ Κονγκ παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 12%, με δύο κινεζικές εταιρείες, την Tencent και την Alibaba, να καταλαμβάνουν τις θέσεις 11 και 12 καταγράφοντας σημαντική άνοδο μέσα στο 2017.
  • Η Apple παραμένει στην κορυφή της λίστας για έκτη συνεχή χρονιά, με τη διαφορά της από την Alphabet (πρώην Google) να υπερδιπλασιάζεται το περασμένο έτος.
  • Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε τον χρηματοοικονομικό κλάδο και διατήρησε φέτος το προβάδισμα με μικρή διαφορά.

Αναλυτικότερα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, περισσότερες από τις μισές εταιρείες στις Top 100 είναι αμερικανικές (55 εταιρείες) και οι ΗΠΑ αναλογούν στο 63% της συνολικής κεφαλαιοποίησης. Η Apple κατέγραψε τις ισχυρότερες επιδόσεις φέτος (σε απόλυτους όρους), ενισχύοντας την αξία της κατά 149 δισ. δολάρια ή περισσότερο από 25% σε σύγκριση με το 2016. Με μικρή διαφορά ακολουθεί η Amazon, η οποία ενίσχυσε με περισσότερο από 50% την κεφαλαιοποίηση τηςτο 2017.  Οι Facebook, Bank of America και JPMorgan Chase επίσης ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση των ΗΠΑ.

Η Apple παραμένει στην κορυφή της λίστας για έκτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς κατόρθωσε και φέτος να ξεπεράσει με διαφορά την Alphabet που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με τη διαφορά τους να διπλασιάζεται στα 175 δισ. δολάρια από 86 δισ. Δολάρια πέρυσι. Η Alphabet είχε εκθρονίσει για ένα μικρό διάστημα την Apple τον Φεβρουάριο του 2016.  Σημαντικό γεγονός δεδομένου ότι η Apple επέστρεψε επίσης περισσότερα μετρητά στους μετόχους της, διένειμε συνολικά 29 δισ. δολάρια στους επενδυτές με τη μορφή μερίσματος και επαναγοράς μετοχών το έτος 2016 (το 2015 διανεμήθηκαν 42 δισ. δολάρια). Η Alphabet διένειμε μόλις 4 δισ. δολάρια το 2016.

Ο τεχνολογικός κλάδος διατήρησε το προβάδισμά του έναντι του χρηματοοικονομικού για δεύτερη χρονιά, επιβεβαιώνοντας οτι οι εταιρείες τεχνολογίας εξακολουθούν να είναι ελκυστικές. Τις τρεις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας λίστας εξακολουθούν να καταλαμβάνουν εταιρείες τεχνολογίας: Apple, Alphabet, Microsoft και στην έκτη θέση ακολουθεί η Facebook. Οι κολοσσοί αυτοί έχουν ασύγκριτη παγκόσμια απήχηση και έχουν αλλάξει τη ζωή μας και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε και αλληλοεπιδρούμε.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δεν ανέκαμψαν ποτέ πλήρως από τη χρηματοοικονομική κρίση και την τελευταία δεκαετία παρατηρούνται σημαντικές διακυμάνσεις.  Η Ευρώπη εκπροσωπείται πλέον με 22 εταιρείες στη λίστα (9 λιγότερες από το 2009 και 19 λιγότερες από το 2008). Αναλογεί μόλις στο 17% της συνολικής κεφαλαιοποίησης (από 36% το 2008).  Ενώ η Ευρώπη κατόρθωσε να ανακόψει την περαιτέρω πτώση της, η αξία των ευρωπαϊκών εταιρειών παραμένει χαμηλότερη από τα έτη 2013-2015 και 2010-2011.

Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε Κίνα/ΧΚ αυξήθηκε κατά 14% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, με 11 εταιρείες να συμμετέχουν στις Top 100 (καμία μεταβολή από το 2016) -καθώς οι κινεζικές αγορές ανέκτησαν κάποια εμπιστοσύνη το 2016.  Την υψηλότερη θέση μεταξύ των κινεζικών εταιρειών κατέλαβε φέτος η Tencent, η οποία σημείωσε αύξηση 42% της αξίας της από το 2016 στα 272 δισ. δολάρια.  Η Tencent και η Alibaba καταλαμβάνουν σήμερα τις θέσεις 11 και 12 και βρίσκονται στο κατώφλι της πρώτης δεκάδας (Global Top 10).

Ο Clifford Tompsett, επικεφαλής του Κέντρου IPO της PwC, σχολίασε: «Η διαφορά ανάμεσα στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες και τον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι αμερικανικές εταιρείες εκμεταλλεύονται την παγκόσμια απήχησή τους, τη χρηματοοικονομική τους ισχύ και την ικανότητά τους να καινοτομούν – σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη που εξακολουθούν να χάνουν έδαφος στις κατατάξεις. Μετά από ένα διάστημα στασιμότητας, οι κινεζικές εταιρείες καταγράφουν καλές επιδόσεις και δύο από αυτές, η Tencent και η Alibaba, αναμένεται να μπουν στην πρώτη δεκάδα το επόμενο έτος».

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*