H BriQ Properties στην Κύρια Αγορά: Δέλεαρ για ασφαλιστές ο κλάδος

της Ελενας Ερμείδου

Ξεκίνησε χτες 31 Ιουλίου 2017,  η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο κλάδος του Χρηματιστηρίου που σχετίζεται με τη διαχείριση και τις επενδύσεις σε ακίνητα έχει πλέον κεφαλαιοποίηση 2.8 δισ.  ευρώ, ξεπερνώνταςτο 5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς. Οι εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία αποτελούν κρίσιμο  σε μέγεθος και πλήθος εταιρειών κλάδος, έχοντας την δυνατότητα επάξια να καλύψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των διεθνών επενδυτών, δήλωσε ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, προσθέτοντας ότι ο κλάδος έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει στην ανάταξη της οικονομίας.

Μεταπολεμικά τα ακίνητα ήταν βασικός επενδυτικός προορισμός για τους Έλληνες αποταμιευτές και οι κατασκευές η επιλεγμένη ατμομηχανή που συνέβαλε στην ανάπτυξη πολλών κλάδων της οικονομίας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο κλάδος προσελκύει το ενδιαφέρον των διεθνών (αντ)ασφαλιστικών παικτών της αγοράς, οι οποίοι υπό το καθεστώς Φερεγγυότητα ΙΙ ψάχνουν για επενδύσεις μετρίου ρίσκου που να μπορούν να τις περάσουν στους ισολογισμούς τους χωρίς προβλήματα σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά αποθέματα, αλλά και επενδύσεις που να δίνουν υψηλότερες αποδόσεις ώστε να μπορούν να καλύψουν κυρίως τα συμβόλαια ζωής που έχουν υπογράψει  εν μέσω περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή έχει συμβάλλει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαμήλωσε τον πήχυ των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας για την συγκεκριμένη κατηγορία επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι ασφαλιστές σύμφωνα με έρευνα της PwC στοχεύουν να περιορίσουν τις επενδύσεις τους σε κρατικά ομόλογα  βάζοντας στο χαρτοφυλάκιο των ακινήτων άλλες μόρφες εναλλακτικών επενδύσεων. Πρόκειται για μία τάση που έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια δείχνει να εφαρμόζεται, σταδιακά.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*