Interamerican: Η ενσωμάτωση της υπευθυνότητας στην εταιρική στρατηγική «κλειδί» για την ανάπτυξη

Αφιέρωμα Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (μέρος δ’)

Για την Interamerican, η εταιρική υπευθυνότητα δεν αποτελεί «όψιμη ανακάλυψη», αφού η εταιρεία εισήγαγε πρακτικές απόδοσης κοινωνικής αξίας με οργανωμένο τρόπο από το 2003, όταν λίγες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είχαν αντίληψη της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Η Interamerican ξεπέρασε γρήγορα αυτήν την αντίληψη με περαιτέρω εμβάθυνση, δημιουργώντας ένα πρότυπο ευρύτερης υπευθυνότητας στην ελληνική ασφαλιστική αγορά, η οποία ακόμη και σήμερα χαρακτηρίζεται από μια πρωτόλεια και αποσπασματική προσέγγιση της ιδέας –μάλιστα από εταιρείες που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

«Κατά τα τελευταία επτά χρόνια, η Interamerican συνέδεσε άρρηκτα την εταιρική υπευθυνότητα με την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, ενσωματώνοντας στη στρατηγική της τον όρο “υπευθυνότητα” και παραμετροποιώντας κάθε πτυχή ευθύνης έναντι των ενδιαφερομένων μερών, σε όλο το φάσμα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.

Η εταιρεία, σήμερα, στον σχεδιασμό και στην πράξη, αναγνωρίζει και αναλαμβάνει κάθε ευθύνη τόσο στο σκέλος των υποχρεώσεών της έναντι των πελατών, των μετόχων, των εργαζομένων και συνεργατών, των εποπτικών αρχών και της Πολιτείας, όσο και στο σκέλος της εθελοντικής συνεισφοράς στην ευρύτερη κοινωνία. Ζητούμενο σταθερό η δημιουργία αξίας και στόχος η βιώσιμη ανάπτυξη» υπογραμμίζει ο Γιάννης Ρούντος, διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εταιρικής Υπευθυνότητας του Ομίλου Interamerican.

iw? Από το business plan στις πρωτοβουλίες και δράσεις…

Γ.Ρ.: Πρακτικά, η εταιρεία έχει ευθυγραμμίσει την επιχειρηματική λειτουργία και στρατηγική της με τις ανάγκες και επιθυμίες των κοινωνικών εταίρων της. Σήμερα, όλοι οι άνθρωποι της Interamerican, εργαζόμενοι και συνεργάτες πωλήσεων, έχουν κατανοήσει και ενστερνισθεί το εταιρικό σχέδιο προσέγγισης των επιχειρηματικών στόχων με γνώμονα τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής: τις απειλές για την κοινωνική συνοχή, την κλιματική αλλαγή και το μέλλον των επερχομένων γενεών, καθώς και την αναγκαιότητα συμμετοχής της εταιρείας στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου, η εταιρεία επενδύει αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό της, με μοχλό την τεχνολογία.

Η στρατηγική κατεύθυνση για την ολοκληρωμένη ψηφιακή ανάπτυξη των λειτουργιών της εταιρείας, ώστε να καταστεί ο «Απόλυτος Ψηφιακός Ασφαλιστής», σε συνδυασμό με τη συνεχή αναζήτηση της καινοτομίας και την εφαρμογή μεθόδων για τη βέλτιστη απόδοση σε κάθε τομέα, διαμορφώνουν μια υποσχόμενη δυναμική σημαντικών αλλαγών στην επιχειρησιακή οντότητά της.

Η Interamerican, σήμερα, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες προκλήσεις, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μεγιστοποίηση της συμβολής της στην εξυπηρέτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων αναγκών και στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το κοινωνικό κεφάλαιο που αποδίδει η εταιρεία προσεγγίζει σε ετήσια βάση τα 150 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά, η Interamerican:

• Αναλαμβάνει τη φροντίδα της υγείας Ελλήνων πολιτών, ως πρωτοπόρος στην ασφάλιση υγείας, με την παροχή σειράς προϊόντων ασφάλισης υγείας (Medisystem, Medihospital, Medicash), ενώ, παράλληλα, μέσω των διαρκώς αναβαθμιζόμενων υποδομών της, διαχειρίζεται περιστατικά με παροχή Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας, εντείνοντας την παρουσία της σε αυτόν τον ευαίσθητο, ιδιαίτερης κοινωνικής σημασίας, τομέα.

• Συνεισφέρει στη διατήρηση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, παρέχοντας ασφαλιστικές καλύψεις που αφορούν στη σύνταξη, τις αποταμιεύσεις, τις επενδύσεις, την προστασία του εισοδήματος, την περιουσία, την ταξιδιωτική ασφάλεια, την αστική ευθύνη και σε λοιπές ανάγκες των ασφαλισμένων της.

• Συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών επιχειρήσεων, παρέχοντας σειρά ασφαλιστικών καλύψεων για το ανθρώπινο δυναμικό, τα κεφάλαια και τα περιουσιακά στοιχεία τους.

• Ελέγχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και διαθέτει στην αγορά προϊόντα προς την κατεύθυνση της αειφόρου ασφάλισης και της αντιμετώπισης κινδύνων που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές.

• Κινητοποιεί τους εργαζομένους και τους συνεργάτες του εταιρικού δικτύου πωλήσεων σε δράσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.

• Συνδράμει χορηγικά, καθώς και με τη δωρεάν διάθεση των ιδιόκτητων υποδομών και των υπηρεσιών της, το έργο οργανισμών και κοινωνικών φορέων που υποστηρίζουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, μετανάστες, άτομα με αναπηρίες, αστέγους, εξαρτημένους από τοξικές ουσίες κ.λπ.).

• Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υποστήριξης της παιδείας και του πολιτισμού, που αποτελούν θεμέλια της κοινωνικής συνέχειας.

• Εκπαιδεύει τους πολίτες στην αντιμετώπιση κινδύνων (στην οδική κυκλοφορία και από φυσικά φαινόμενα).

• Υποστηρίζει την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των πολιτών καταπολεμώντας τον χρηματοοικονομικό αναλφαβητισμό.

• Συνεργάζεται με κορυφαίους οργανισμούς, που έχουν να παρουσιάσουν, στην Ελλάδα και διεθνώς, αναγνωρισμένο έργο, προκειμένου να διευρύνει τους ορίζοντες της κοινωνικής συνεισφοράς της.

• Τέλος, η εταιρεία υπηρετεί αρχές υπευθυνότητας και εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του κοινωνικού συνόλου, μέσω των οργανώσεων αειφορίας στις οποίες συμμετέχει.

Οι σύγχρονες προκλήσεις, τις οποίες η Interamerican αντιλαμβάνεται ως σημαντικές και τις συνδέει με την υπευθυνότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, ταυτίζονται με αυτές που καταγράφηκαν και στην πρόσφατη συνδιάσκεψη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας των Αρχών για την Αειφόρο Ασφάλιση (Principles for Sustainable Insurance), της οποίας η εταιρεία αποτελεί ιδρυτικό μέλος.

Η Interamerican συντάσσεται στη διαπίστωση της αναγκαιότητας για ενεργό, υπεύθυνη στάση σχετικά με:

• τις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών κινδύνων στην υγεία,
• τις πράσινες επενδύσεις της ασφαλιστικής βιομηχανίας, που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη,
• τη συνεισφορά των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην άμβλυνση των επιπτώσεων από την καταστροφή των οικοσυστημάτων και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος,
• την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραμέτρων στη μεθοδολογία ανάληψης κινδύνων, στις τεχνικές ασφαλίσεις,
• τον ρόλο των εποπτικών αρχών και της νομοθεσίας για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω της ασφάλισης.

Σήμερα, η εταιρεία, ως μέλος της «Πρωτοβουλίας για τη Βιώσιμη Ελλάδα 2020», εναρμονίζει τη στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας με τον Ελληνικό Κώδικα Βιωσιμότητας, οργανώνοντας την ανταπόκρισή της στα είκοσι κριτήρια που ο Κώδικας περιλαμβάνει. Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιταγής για έξοδο από την κρίση με «όχημα» την ανάπτυξη και την καινοτομία, η Interamerican υιοθετεί τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), τους οποίους, κατά τον Σεπτέμβριο του 2015, συμφώνησαν 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αναζητείται, μέσω αυτής της δέσμευσης, ένας αναπροσδιορισμός του τρόπου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*