Γ. Γκούσκος: Η Ευρωπαϊκή Πίστη στοχεύει στην ανάπτυξη, δρα υπεύθυνα, δημιουργεί ισορροπίες

Αφιέρωμα – Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (μέρος γ’)

της Ελενας Ερμείδου

Ενισχύεται συνεχώς ο ρόλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και η εταιρική υπευθυνότητα αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην ασφαλιστική αγορά, δηλώνει σε συνέντευξή του στο περιοδικό iw o κύριος Γεώργιος Γκούσκος, υπεύθυνος ΕΚΕ στην Ευρωπαϊκή Πίστη, διευκρινίζοντας ότι βασική προτεραιότητα σε αυτήν την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός της απουσίας ενός σαφούς νομικού πλαισίου όλα αυτά τα έτη, έως το 2016, για την Ευρωπαϊκή Πίστη, η ΕΚΕ αποτέλεσε επιχειρηματική συμπεριφορά πέρα και πάνω από νομικές απαιτήσεις, εκουσίως υιοθετημένη.

Η εταιρεία, όπως επισημαίνει ο κύριος Γ. Γκούσκος, προχώρησε εθελοντικά και με διαφάνεια στην αυτορρύθμιση της εταιρικής συμπεριφοράς, ακολουθώντας μια ισορροπημένη και ολιστική προσέγγιση. Βασική αρχή της Ευρωπαϊκή Πίστης για τον άξονα της ΕΚΕ είναι, συνειδητά, ή μη επικοινωνία των δράσεων ΕΚΕ με σκοπό τη διαφήμιση. Οι δράσεις της για την ΕΚΕ περιγράφονται λεπτομερώς στον Απολογισμό Βιωσιμότητας που δημοσιεύει κάθε έτος.

  • Τι σημαίνει εταιρική κοινωνική ευθύνη και πόσο σημαντική είναι αυτή η δραστηριότητα για την εταιρεία σας; Υπάρχει νομικό πλαίσιο που καθορίζει την ΕΚΕ;

Γ.Γ.: Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) για την Ευρωπαϊκή Πίστη αποτελεί βασικό στρατηγικό άξονα για τη βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη, η οποία έχει έναν κύριο στόχο: να δημιουργηθεί ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών, περιβαλλοντικών και οικονομικών αναγκών, διατηρώντας παράλληλα την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Προσφέρει, δηλαδή, ένα μέσο για τη διηνεκή κάλυψη των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών αναγκών, παρέχοντας μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση για τη διατήρηση των αναγκαίων πόρων μας.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ενισχύεται συνεχώς, και, κατά συνέπεια, η εταιρική υπευθυνότητα αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος στην ασφαλιστική αγορά. Βασική προτεραιότητα σε αυτήν την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εταιρειών πρέπει να είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Εάν η κοινωνία μας δεν είναι πλήρως ενημερωμένη ή δεν ενδιαφέρεται για την ανάγκη της βιώσιμης ανάπτυξης, πρέπει να αναπτύξουμε την ευρύτερη δυνατή στήριξη για αποτελεσματική δράση.

Παρά το γεγονός της απουσίας ενός σαφούς νομικού πλαισίου όλα αυτά τα έτη (έως το 2016), για εμάς η ΕΚΕ αποτέλεσε επιχειρηματική συμπεριφορά πέρα και πάνω από νομικές απαιτήσεις, εκουσίως υιοθετημένη.
Πέραν της όποιας προσέγγισης είχε η Πολιτεία για την ΕΚΕ, όλα αυτά τα έτη, προχωρήσαμε εθελοντικά και με διαφάνεια στην αυτορρύθμιση της εταιρικής μας συμπεριφοράς, ακολουθώντας μια ισορροπημένη και ολιστική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, συνυπολογίσαμε οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και καταναλωτικά θέματα και συμφέροντα, με στόχο να θεμελιώσουμε μια εταιρική λειτουργία που να διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και προοπτική της εταιρείας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανάγκες και τις προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Την απουσία του νομικού πλαισίου ήρθε να καλύψει ο Νόμος 4403/2016 (ΦΕΚ 125/Α/07.07.2016) Προσαρμογή Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ, σύμφωνα με τον οποίο δημόσιες οντότητες και επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 500 ατόμων υποχρεούνται σε δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών που αφορούν σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εργασιακά θέματα, ανθρώπινα δικαιώματα, καταπολέμηση της διαφθοράς και δωροδοκίας.

Η εταιρεία μας, εφαρμόζοντας πλήρως το νέο νομοθετικό πλαίσιο, δημοσιοποίησε, τον Απρίλιο του 2017, παράλληλα με τις οικονομικές της καταστάσεις για το 2016, Απολογισμό Βιωσιμότητας/Έκθεση μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, με σκοπό την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων μερών για τις δράσεις ΕΚΕ για το έτος 2016.

  • Είναι η κοινωνία, είναι οι εργαζόμενοι, είναι η οικονομία, το περιβάλλον: Εσείς σε ποιους τομείς επικεντρώνετε τη στρατηγική σας σε ό,τι αφορά την ΕΚΕ;

Γ.Γ.: Αναφορά μας για την ευθυγράμμιση με τις επιταγές της κοινωνίας του 21ου αιώνα αποτελεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και οι παγκόσμιες προσεγγίσεις για την ΕΚΕ. Ανάμεσα σε αυτές, είναι οι 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ, οι κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η τριμερής διακήρυξη αρχών του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις και την κοινωνική πολιτική.

Μοντέλο συμπεριφοράς για τον όμιλό μας αποτελούν, από το 2011, ο εξελισσόμενος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμός της ΕΚΕ, οι Κατευθυντήριες Οδηγίες του Global Reporting Initiative (GRI 4) και οι κατευθυντήριες οδηγίες για την ΕΚΕ του IS0 26000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη ήταν η πρώτη ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα που υιοθέτησε, από το 2011, το IS0 26000 σε συνδυασμό με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες του GRI.
Η στρατηγική μας για την ΕΚΕ βασίζεται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ομίλου για τα έτη 2017-2020.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής αποτελούν:

• Η Εταιρική Διακυβέρνηση
• Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
• Οι Εργασιακές Σχέσεις-Πρακτικές
• Το Περιβάλλον
• Η Υπεύθυνη και Δίκαιη Προσφορά Υπηρεσιών
• Τα Καταναλωτικά Ζητήματα
• Η Κοινωνική Προσφορά

  • Πώς καθορίζετε τις προτεραιότητές σας σχετικά με την ανάπτυξη των πρακτικών που αφορούν στην ΕΚΕ;

Γ.Γ.: Οι προτεραιότητες για τις δράσεις ΕΚΕ έχουν καθοριστεί στο εγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΚΕ του ομίλου για τα έτη 2017-2020. Μεγάλο ρόλο στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων έπαιξε η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, με τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες στην ελληνική κοινωνία τα 8 τελευταία έτη.
Συγκεκριμένα, για τα έτη 2017-2020, ο όμιλός μας πρόκειται να στηρίξει τους παραπάνω 7 άξονες, αλλά με μια περαιτέρω στήριξη στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, στην καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και στη συνεργασία με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

  • Συνδέεται η προσέγγιση των ασφαλιστικών προϊόντων που εκδίδετε με την προσέγγισή σας ως ασφαλιστική στο πλαίσιο της ΕΚΕ;

Γ.Γ.: Ο όμιλος μας προσεγγίζει τα θέματα της ΕΚΕ δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα της ενσωμάτωσης της καινοτομίας στη λειτουργία του και στα προϊόντα του και στα θέματα τη βιώσιμης λειτουργίας, στοχεύοντας στην αειφόρο ανάπτυξη. Ειδικότερα, εντάσσουμε έμπρακτα την ΕΚΕ στο κέντρο της επιχειρησιακής μας λειτουργίας, δημιουργώντας μια νέα, πρωτοποριακή ασφάλιση, που προσφέρεται δωρεάν σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Η εταιρεία μας, πέραν των χορηγιών και των πράξεων αλληλεγγύης οικονομικής ενίσχυσης, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες της κοινωνίας, εκμεταλλεύεται τις δεξιότητες και το γνωσιακό της κεφάλαιο, ώστε η επιχειρησιακή της δράση να είναι πολυδιάστατη και αποδεκτή τόσο από το σύνολο του πληθυσμού όσο και από τους πελάτες της. Δημιουργώντας ασφαλιστικά προϊόντα που ικανοποιούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς την προϋπόθεση σχέσης εταιρείας-ασφαλισμένου, συμβάλλοντας έτσι στο κοινωνικό σύνολο.

Στο πλαίσιο της εταιρικής της υπευθυνότητας, η Ευρωπαϊκή Πίστη προσφέρει σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία τον Ασφαλιστικό Γονέα. Ένα πρόγραμμα χωρίς κόστος, άμεσα συνδεδεμένο με την πιο συνηθισμένη πράξη κάθε οικογένειας, τις καθημερινές της αγορές.

Ο Ασφαλιστικός Γονέας είναι δίπλα στον ασφαλισμένο και στην οικογένειά του στην περίπτωση που αυτός δεν θα μπορεί να εκπληρώσει τον ρόλο του ως φυσικός γονέας από κάποιο ατύχημα, εξασφαλίζοντάς του δωρεάν αγορές από πλήθος συνεργαζόμενων, με την Ευρωπαϊκή Πίστη, επιχειρήσεων.

Παράλληλα, ο ασφαλισμένος μέσω των αγορών του από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εξασφαλίζει μείωση των ασφαλίστρων σε κάθε υπάρχον ή μελλοντικό συμβόλαιο στην Ευρωπαϊκή Πίστη.

  • Πώς γίνεται η επικοινωνία των δράσεών σας;

Γ.Γ.: Βασική αρχή μας για τον άξονα της ΕΚΕ είναι, συνειδητά, ή μη επικοινωνία των δράσεων ΕΚΕ με σκοπό τη διαφήμιση. Οι δράσεις μας για την ΕΚΕ περιγράφονται λεπτομερώς στον Απολογισμό Βιωσιμότητας που δημοσιεύουμε κάθε έτος, ο οποίος αποτελεί μια μορφή έκθεσης απευθυνόμενη στο σύνολο των εταίρων και των ενδιαφερόμενων μερών της εταιρείας. Στόχος του απολογισμού είναι η ενημέρωση για την πολιτική, τα προγράμματα, τις δράσεις και τους μελλοντικούς μας στόχους, με άξονα την προαγωγή της κοινωνικά υπεύθυνης λειτουργίας μας και της τεκμηρίωσης των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*