Τι κάνει η GDV για να φέρει στην κορυφή ασφαλιστές και Βερολίνο

της Ελενας Ερμείδου

Fin- και insurtech μεταβάλλουν τελείως το κλάδο ασφαλειών. Οι εξελίξεις αυτές είναι ότι καλύτερο για τους ασφαλιστές αναφέρει η GDV, ( Die deutsche Versicherungswirtschaft), ωστόσο για να υπάρξει αποτέλεσμα και ανάπτυξη θα πρέπει να υπάρχει κοινό σχέδιο, πλαίσιο για τις επόμενες κινήσεις, στρατηγική με ομοιόμορφες συνθήκες ανταγωνισμού. Σκόρπιες και αποσπασματικές κινήσεις δεν δίνουν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της GDV Jörg von Fürstenwerth τα Fin- και insurtech αλλάζουν τελείως το κλάδο ασφαλειών. Ο ίδιος τονίζει ότι πρόκειται για την καλύτερη εξέλιξη αφού κατ’ αυτόν τον τρόπο οι παραδοσιακοί ασφαλιστές υπερτερούν έναντι των νέων επιχειρήσεων και έχουν στα χέρια τους μία ευκαιρία που μπορεί να την αξιοποιήσουν στο έπακρον.

Πολλά είναι τα ερωτήματα που θέτονται και δημιουργούν εντυπώσεις

Ναι, η ψηφιοποίηση θα αλλάξει τον μέχρι τώρα γνωστό τρόπο εργασίας, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους. Πολλές θέσεις εργασίας θα αλλάξουν και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως. Αυτό που θεωρείται καθοριστικό είναι η κατάρτιση των εργαζομένων και των εταιρειών

Αν οι καθιερωμένοι παίκτες στην αγορά δεν κάνουν το επόμενο βήματα ανακοινώνει ο Πρόεδρος της GDV και δεν χρησιμοποιήσουν τα ψηφία 1 και 0, θα δοθεί, τότε, η ευκαιρία σε κάποιους άλλους να κάνουν το βήμα και να περάσουν μπροστά.

Πραγματική πρόοδος μόνο με πλαίσιο και ομοιόμορφους κανόνες

Πρόοδος και ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρχει στρατηγική επί της ουσίας, συντονισμένες κοινές κινήσεις για αυτό και η GDV μετείχε και συνεισέφερε στην δημόσια σχετική διαβούλευση της ΕΕ, υποστηρίζοντας την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής fintech στρατηγικής μέσα όμως από ομοιόμορφους κανόνες ανταγωνισμού. Ηδη το Μόναχο, η Φραγκφούρτη, η Κολωνία και το Βερολίνο έχουν γίνει κέντρα fin-insur tech.

Οι υπολογιστές δεν αντικαθιστούν τους ανθρώπους αν υπάρξει σχεδιασμός

Ο κλάδος ασφαλειών υποστηρίζει τις αλλαγές σημειώνει η GDV και οι ασφαλιστές είναι σε καλή θέση να αξιοποιήσουν την μετάβαση αυτή στην ψηφιοποίηση. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα insurtech θα αντικαταστήσουν τους ασφαλιστές.

Τουναντίον οι παραδοσιακοί ασφαλιστές διαθέτουν πλεονέκτημα και μοναδικά σημεία πώλησης που οι νέοι ανταγωνιστές με δυσκολία μπορούν να αποκτήσουν. Αυτά είναι η ολοκληρωμένη γνώση της εφοδιαστικής αλυσίδας, η εμπειρία της σωστής διαχείρισης του εποπτικού καθεστώτος, και φυσικά την χρηματοοικονομική ισχύ.

Στο πλαίσιο αυτό η εδρεύουσα στο Βερολίνο Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανία GDV πραγματοποιεί έρευνα για το αν το Βερολίνο μπορεί να γίνει η η Ευρωπαϊκή fintech πρωτεύουσα;

Για περισσότερες πληροφορίες : www.gdv.de

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*