Μπλε σημαίες με λογότυπο Allianz

Συνεργασία Allianz με την insurtech Flock για ασφάλιση drones στη Μ. Βρετανία

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ασφάλισης drones της M. Βρετανίας εισέρχεται η Allianz, η οποία συνήψε συμφωνία συνεργασίας με την insurtech (νεοφυή ασφαλιστική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας) Flock για να λανσάρει ασφάλιση drones on demand στη βρετανική αγορά, μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες, όσο και σε εμπορικούς χρήστες.

Το νέο προϊόν, με την επωνυμία ‘Flock Cover’ θα προσφέρει άμεση ασφάλιση ‘pay as you fly’ (πλήρωσε για όσο πετάς) και θα είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τα δεδομένα της κάθε πτήσης και του κάθε χρήστη drone, αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

“Οι χρήστες των drones θα είναι ασφαλισμένοι για όλη τη διάρκεια της πτήσης, σε μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή…Οι εν λόγω παράμετροι μπορούν να καθορίζονται κατά τη στιγμή της πώλησης του προϊόντος, ή να έχουν προσυμφωνηθεί”, προσθέτει η AGCS.

Η εφαρμογή “Flock Cover” επεξεργάζεται μεγάλους όγκους δεδομένων (big data) για να προσφέρει στους χρήστες των drones πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές συνθήκες, τους περιορισμούς στον εναέριο χώρο και την κίνηση, με στόχο την μείωση των κινδύνων και την ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων.

Παρότι η εφαρμογή δεν είναι διαθέσιμη άμεσα στο ευρύ κοινό, εντούτοις η Flock προσφέρει σε ορισμένους πελάτες της την δυνατότητα δοκιμαστικής χρήσης, μέσω εγγραφής στον ιστότοπο της εταιρίας. Η Flock και η Allianz ανακοίνωσαν επίσης ότι θα παρουσιάσουν περισσότερα προϊόντα για την ασφάλιση drones εντός των επόμενων μηνών. “Το πρώτο τετράμηνο του έτους, 22 περιστατικά που αφορούσαν drones διερευνήθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Μ. Βρετανίας”, σχολίασε ο Brian Kirwan, διευθύνων σύμβουλος της UK AGCS για τη Μ. Βρετανία.

Ως αποτέλεσμα των παρολίγον συγκρούσεων drones με αεροσκάφη, η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε την υποχρεωτική καταγραφή σε μητρώο των drones ορισμένου μεγέθους. “Καθώς η χρήση των drones αυξάνεται, καινούριοι κίνδυνοι αναδύονται όπως ο κίνδυνος κυβερνο-επιθέσεων και η χρήση drones για τρομοκρατικές επιθέσεις…Τα μελλοντικά περιστατικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιτήσεις αποζημίωσης ύψους πολλών εκατομμυρίων στερλινών σε βάρος επιχειρήσεων, κατασκευαστών και χειριστών drones”.

Στο πλαίσιο αυτό, η ασφάλιση drones μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί για την προστασία των χειριστών αλλά και του ευρύτερου κοινού. “Η συνεργασία με την Flock εντάσσεται στην ψηφιακή στρατηγική της Allianz που προβλέπει έμφαση σε νέα κανάλια διανομής για τα προϊόντα μας και παροχή προηγμένων υπηρεσιών για τους πελάτες σε ένα τοπίο τεχνολογικής και ψηφιακής αλλαγής”, πρόσθεσε ο Tom Chamberlain, underwriting manager της Allianz για τον κλάδο αερομεταφορών.

“Η εφαρμογή μας επαναφέρει τον έλεγχο στα χέρια του χειριστή του drone, επιτρέποντάς του να αγοράσει ασφάλιση ακριβώς όταν τη χρειάζεται, προσαρμόζοντάς την πλήρως στις ανάγκες του”, σχολίασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Flock, Ed Leon Klinger. Τα drones αναδεικνύονται σε βιομηχανία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο αριθμός των ατόμων που τα χρησιμοποιούν για ψυχαγωγικούς λόγους αυξάνεται και τα οφέλη που μπορούν να αντλήσουν οι επιχειρήσεις καθίστανται όλο και πιο προφανή.

Σύμφωνα με την AGCS, έως το 2020 θα υπάρχουν τουλάχιστον 4,7 εκατ. drones στους αιθέρες και η ασφαλιστική αγορά για τα drones θα φτάσει το 1 δισ. δολ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*