Αλ. Σαρρηγεωργίου: O άνθρωπος που έδωσε νέες διαστάσεις στην ελληνική αγορά

του Νίκου Σακελλαρίου

*αναδημοσίευση από το περιοδικό Insurance World

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι, πλέον, ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος και δραστήριος CEO του χρηματοοικονομικού κλάδου –πλην των τραπεζών– στην Ελλάδα. Οι ακαδημαϊκές του σπουδές, η εμπειρία του στο wealth management και η πορεία του στην ασφαλιστική αγορά με τη Eurolife, σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια που έδωσε ποτέ πρόεδρος της ΕΑΕΕ στον κλάδο της ασφάλισης, τοποθετούν το όνομά του ψηλά στη λίστα των επιτυχημένων στελεχών της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου κατάφερε να βάλει στην ατζέντα της οικονομικής, επιχειρηματικής και πολιτικής καθημερινότητας την ασφαλιστική αγορά, κάνοντας τον κλάδο κοινωνό των εξελίξεων σε όλους τους τομείς. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την επιτυχημένη παρουσία στην ΕΑΕΕ του Γ. Κώτσαλου, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου πήγε την ασφαλιστική αγορά πολλά βήματα παρακάτω. Ανέδειξε τις ασφαλιστικές εταιρείες σε ισότιμες των τραπεζών, από άποψη σπουδαιότητας, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έκανε επίσης την αγορά πιο αναγνωρίσιμη στους Έλληνες πολιτικούς, που μέχρι τότε δήλωναν άγνοια για τον χώρο, την έφερε πιο κοντά στις διεθνείς εξελίξεις και ταίριαξε την ασφάλιση με την επένδυση.

Η Αμερική και οι σπουδές

Η ακαδημαϊκή πορεία του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου ξεκίνησε όχι από οικονομικές σπουδές, αλλά από σπουδές στο Columbia University ως πολιτικός μηχανικός (Civil Engineering). Ακολούθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το Master in Civil Engineering, για να έρθει, λίγο αργότερα, το MBA στο περίφημο Wharton Business School, στο οποίο είχε συμφοιτητή τον –γνωστό για το διεθνές βιβλίο «Μαύρος Κύκνος»– Nicholas Nassim Taleb. Σήμερα, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι πρόεδρος του Alumni του Wharton.

Η περίοδος της Allianz

Η πρώτη του επαφή με τον ασφαλιστικό κλάδο και τις επενδύσεις ήρθε με την ένταξή του στην Allianz στην Αμερική, και ειδικά στο Jefferson Insurance Group (Allianz Group companies) USA, 1985-1992, σε θέσεις που οδήγησε ως senior vice υπεύθυνος για το asset management. Τότε, ήρθε η εποχή της επιστροφής στην πατρίδα. Από το 1992 έως και το 1997, ήταν υπεύθυνος στην Allianz ΑΕΔΑΚ (αμοιβαία κεφάλαια), όταν η εταιρεία έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις της στην ελληνική αγορά, ενώ η επιτυχία και η εξωστρέφεια που έδωσε στον όμιλο Allianz ως CEO από το 1999 έως και το 2004 ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

Η ένταξη και η εκτίναξη της Eurolife

Όταν, το 2004, ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανέλαβε CEO στη Eurolife, η ασφαλιστική αγορά τον γνώριζε περισσότερο ως διαχειριστή κεφαλαίων στον όμιλο Allianz από την προηγούμενη θητεία του. Η Eurolife ήταν μια αμιγώς τραπεζική ασφαλιστική, με ελάχιστη εξωστρέφεια και κατά 90% επικεντρωμένη στο bancassurance με τη μητρική της. Σήμερα, η Eurolife είναι πλέον μέλος του διεθνούς ομίλου της Fairfax, δεύτερη σε παραγωγή και πρώτη σε κερδοφορία ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα, με παρουσία και στο εξωτερικό. Για τη Eurolife και τον Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, ο αγώνας δεν σταματά εδώ. Τα καλύτερα, σύμφωνα και με τον ίδιο, είναι μπροστά.

Τιμητικές θέσεις και δραστηριότητες

Οι θέσεις που κατέχει στην ελληνική επιχειρηματικότητα ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου είναι ουσιαστικές και τιμητικές. Εκτός από πρόεδρος στην ΕΑΕΕ από το 2013 μέχρι το 2017, παραμένει μέλος στο ΔΣ της ναυτιλιακής εταιρείας Nomikos Transworld Maritime Agencies, μέλος στο ΔΣ του ΙΟΒΕ, μέλος στο ΔΣ της S&B μέχρι και το 2015, ενώ είναι σύμβουλος και στη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας AnalytiCon Discovery GmbH.

Επίσης, έχει διατελέσει μέλος στο ΔΣ του ΕΙΑΣ (2006-2011), ενώ ήταν και εκπρόσωπος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην πιο ιστορική χρονιά του ελληνικού χρηματιστηρίου, το 1999.

*Ξεχωριστή στιγμή στο πρόσφατο συνέδριο (10th Insurance Conference) ήταν η βράβευση του κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου για το έργο του και τη συνεισφορά του στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Διαβάστε: Αλ. Σαρρηγεωργίου: Πρέπει να έχουμε ψηλά το κεφάλι για τα επιτεύγματα μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*