Aon Benfield: 22 δισ. οι ασφαλισμένες ζημίες από φυσικές καταστροφές το α’ 6μηνο του έτους

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στα 22 δισ. δολ. εκτιμά η Aon Benfield ότι ανήλθε το ύψος των ασφαλισμένων ζημιών από φυσικές καταστροφές το α’ εξάμηνο του έτους, με το 76% του ποσού αυτού να συνδέεται με γεγονότα (κυρίως καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις) που έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με μελέτη της Impact Forecasting της Aon, το ποσό των 22 δισ. δολ. είναι 35% χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας (34 δισ. δολ.) και 12% χαμηλότερο από τον τον μέσο όρο των ασφαλισμένων ζημιών για την περίοδο 2000-2017 (25 δισ. δολ.)

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017, οι συνολικές ζημίες από φυσικές καταστροφές παγκοσμίως, ασφαλισμένες και μη, ανήλθαν σε 53 δισ. δολάρια, ποσό 56% χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 10ετίας (122 δισ. δολ.) και 39% χαμηλότερο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2000-2017 (87 δισ. δολ.).  Σημειώνεται ότι αντίστοιχη μελέτη της Munich Re εκτιμά τις ασφαλισμένες ζημίες για την ίδια περίοδο στα 19,5 δισ. δολάρια και τις συνολικές ζημίες από φυσικές καταστροφές στα 19,5 δισ. δολ.

Σύμφωνα με την Aon, οι ισχυρές καταιγίδες με ανεμοστρόβιλους και χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τις ΗΠΑ ήταν η “πηγή” του μεγαλύτερου μέρους των ζημιών, αφού ‘κατέλαβαν’ το 48% των συνολικών ζημιών της περιόδου (δηλαδή περίπου 26 δισ. δολ.)  και το 78% των ασφαλισμένων ζημιών (17 δισ. δολ.).  Τουλάχιστον 2.782 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω των φυσικών καταστροφών που έλαβαν χώρα το α’ εξάμηνο του 2017. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό από το 1986 και πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 40.867 θανάτων (που αφορά στην περίοδο 1980—2016). Οι περισσότεροι θάνατοι (τουλάχιστον 1.806) προκλήθηκαν από πλημμύρες, στην Κίνα και αλλού.

“Το οικονομικό κόστος από τις φυσικές καταστροφές το α’ εξάμηνο του έτους μπορεί να μην ανήλθε σε ιστορικά υψηλά, αλλά ήταν αρκετό για να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για τις κυβερνήσεις και την ασφαλιστική βιομηχανία διεθνώς”, σχολίασε ο  Steve Bowen,  διευθυντής της μονάδας Impact Forecasting της Aon Benfield. “Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ, όπου ο ασφαλιστικός κλάδος βρέθηκε αντιμέτωπος με το δεύτερο “ακριβότερο” εξάμηνο στην ιστορία, από πλευράς ασφαλισμένων ζημιών που συνδέονται με ακραία καιρικά φαινόμενα…Αλλά γεγονότα, όπως ο Κυκλώνας Ντέμπι στην Αυστραλία, οι πλημμύρες στην Κίνα και το Περού, οι πυρκαγιές στη Νότιο Αφρική και μια σειρά τυφώνων στην Ευρώπη είχαν επίσης αξιοσημείωτο κόστος”.

Οπως προαναφέρθηκε, το 76% των συνολικών ζημιών από φυσικές καταστροφές έλαβε χώρα στις ΗΠΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) ανήλθε στο 10%, όπως και για τις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού. Ποσοστό 42% των συνολικών ζημιών ήταν ασφαλισμένων (πάνω από τον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέσο όρο του 32%), κάτι που συνδέεται με το γεγονός ότι η ασφαλιστική πυκνότητα στις ΗΠΑ είναι υψηλή. Οπως εκτιμά όμως η Munich Re,  με βάση το προηγούμενο έτος καθώς και τον μέσο όρο της δεκαετίας πάνω από τα δύο τρίτα των ζημιών που σημειώθηκαν ήταν ανασφάλιστες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*