Δ. Τσεκούρας: Η ARAG πρωτοστατεί στην Νομική Προστασία εδώ και 45 χρόνια

Συνέντευξη στον Νίκο Σακελλαρίου

Σε μια χώρα με τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, με όλους τους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς θεσμούς να βάλλονται από τα προβλήματα, η νομική προστασία των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Η ARAG, με παρουσία εδώ και 45 χρόνια στην Ελλάδα, στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη, κάθε εργαζόμενο, κάθε καταναλωτή, κάθε εμπορική επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία να έχει την καλύτερη δυνατή ασφάλιση νομικής προστασίας. Ο γενικός διευθυντής και νόμιμος εκπρόσωπος της ARAG στην Ελλάδα, κ. Δημήτρης Τσεκούρας, με παρουσία 32 χρόνων στην εταιρεία, στη συνέντευξή του, που ακολουθεί, μας επισημαίνει την αναγκαιότητα της ασφάλισης νομικής προστασίας για κάθε Έλληνα πολίτη, την ευρύτητα των προϊόντων και προγραμμάτων ασφάλισης, αλλά και τους τομείς στους οποίους ο κλάδος αυτός –ειδικά στις μέρες μας– μπορεί να φανεί χρήσιμος.

iw? Πότε ξεκίνησε η παρουσία της ARAG στην Ελλάδα; Πείτε μας λίγα πράγματα για το ιστορικό της…

Δ.Τ.: Η ARAG στην Ελλάδα είναι υποκατάστημα της γερμανικής ARAG, που ιδρύθηκε το 1935 στο Ντίσελντορφ. Από το 2011 λειτουργεί με τη νέα της εταιρική δομή ως ευρωπαϊκή εταιρεία και διαθέτει υποκαταστήματα σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική και τον Καναδά. Στην Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1972 και ασχολείται αποκλειστικά και εξειδικευμένα με τη νομική προστασία, έχοντας πρωταγωνιστική παρουσία στην αγορά. Απασχολεί 25 υπαλλήλους με 2 υποκαταστήματα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με ένα απόλυτα εξειδικευμένο δίκτυο ελεύθερα συνεργαζόμενων δικηγόρων, έμπειρων πολύγλωσσων διακανονιστών και συνεργατών τεχνικής υποστήριξης. Όπου υπάρχει δικαστήριο στη χώρα, αλλά και παντού όπου ισχύουν οι καλύψεις των συμβολαίων μας, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε έναν έμπειρο συνεργάτη δικηγόρο, έτοιμο και ικανό να εκπροσωπήσει επιτυχώς τα συμφέροντα των ασφαλισμένων μας. Η παροχή υπηρεσιών δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις παραμεσόγειες χώρες. Η απόλυτη εξειδίκευση, η διεθνής καταγωγή, η ανταλλαγή εμπειρίας και η συσσωρευμένη τεχνογνωσία μάς δίνουν το πλεονέκτημα να επεξεργαζόμαστε και να διαμορφώνουμε σύγχρονα, καινοτόμα, προγράμματα, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλιζομένων.

Από την αρχή της δραστηριότητάς του, το ελληνικό υποκατάστημα ασχολήθηκε με τα κλασικά προγράμματα του κλάδου, όπως, για παράδειγμα, νομική προστασία για το αυτοκίνητο για την οικογένεια, για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Έτσι, δίπλα στα προβλήματα της τροχαίας κυκλοφορίας προστέθηκαν οι διαφορές του ιδιωτικού βίου από εργασιακές σχέσεις, από μισθώσεις, από καταναλωτικές διαφορές κ.λπ., για να φτάσουμε στην προστασία των μικρών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Με την πάροδο των χρόνων, μέλημά μας ήταν η συνεχής εκπαίδευση, ώστε να διανέμουμε στην αγορά προϊόντα νομικής προστασίας, «κομμένα και ραμμένα» στις ανάγκες ομάδων κοινών συμφερόντων ή target groups όπως οι γιατροί, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οι λογιστές, οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών συστημάτων, οι οδηγοί δημοσίων μέσων μεταφοράς κ.λπ. Τελευταίως, άνοιξε η πόρτα των εργασιακών διαφορών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων εκείνων που απασχολούνται στον δημόσιο τομέα, με προτεραιότητα στους ενστόλους, στους οποίους η εταιρεία μας είτε ατομικώς είτε ομαδικώς έχει μεγάλη διείσδυση.

iw? Ποιοι είναι οι στόχοι και οι στρατηγικές σας;

Δ.Τ.: Να παραμείνουμε εξειδικευμένος και ανεξάρτητος φορέας παροχής νομικής προστασίας, ούτως ώστε, χωρίς τον κίνδυνο της σύγκρουσης συμφερόντων, να μπορούμε να διεκπεραιώνουμε με ενθουσιασμό και αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις των ασφαλισμένων μας, χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτε άλλο παρά μόνο το δικό τους συμφέρον. Η δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής δικηγόρου που έχει ο πελάτης μας εξασφαλίζει την αμεροληψία. Σχετικά με το κόστος της δικηγορικής αμοιβής, η ARAG πληρώνει σύμφωνα με τα γραμμάτια αμοιβής του εκάστοτε δικηγορικού συλλόγου, περιλαμβανομένων και όλων εκείνων των εξόδων, επιβαρύνσεων, τελών, ενσήμων κ.λπ. που συνδέονται με την παροχή της δικηγορικής υπηρεσίας, αλλά και όλων εκείνων που εμπλέκονται σχετικά στην εξώδικη ή δικαστική διαδικασία, μέχρι του ορίου του ασφαλιστικού ποσού της κάλυψης.

iw? Υπάρχουν συνέργειες με ασφαλιστικές;

Δ.Τ.: Βεβαίως υπήρχαν, και εξακολουθούν να υπάρχουν, συνέργειες με άλλες ασφαλιστικές εταιρείες. Είναι αυτό, άλλωστε, ένα μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο, αν θυμάμαι καλά, η εταιρεία μας πρωτοστάτησε. Οι συνέργειες αυτές χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Συνεργασία με τη μορφή μιας αντασφαλιστικής σύμβασης, είτε απλή συμβατική συνεργασία δύο εταιρειών στον κλάδο της νομικής προστασίας. Και στα δύο, το πλεονέκτημα είναι ότι ο διακανονισμός των υποθέσεων, συμβουλευτικός, εξωδικαστικός ή δικαστικός, αναλαμβάνεται από την ARAG. Ευχαριστούμε όλες τις εταιρείες που επέλεξαν την ARAG και μας τιμούν με τη συνεργασία τους, αφού εκτίμησαν ότι η συνέργεια αυτή εξασφαλίζει την ικανοποίηση των πελατών τους και δίνει προστιθέμενη αξία στην ασφάλισή τους. Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ στην πιο πρόσφατη συνεργασία μας με την Interlife Ασφαλιστική, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι.

iw? Τι θα προτείνατε προς το κράτος να πράξει προκειμένου να βελτιωθεί και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απονομής δικαιοσύνης, όπως επιβάλλεται να γίνει και έχουν παρατηρήσει και οι Θεσμοί στα εκάστοτε μνημόνια;

Δ.Τ.: Οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης οφείλουν να βελτιωθούν, αλλά και ο τρόπος και ο χρόνος απονομής της να γίνει ο βέλτιστος. Στις μέρες μας, η δικαιοσύνη αργεί να απονεμηθεί. Μπορεί στις ποινικές υποθέσεις να υπάρχουν γι’ αυτό κάποιοι λόγοι, όμως στις αστικές και εμπορικές υποθέσεις η καθυστέρηση βλάπτει την ασφάλεια των συναλλαγών. Η βελτίωση έρχεται μέσα από σοβαρές μεταρρυθμίσεις του υπάρχοντος συστήματος αλλά και με την εισαγωγή εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών, όπως π.χ. είναι η διαμεσολάβηση. Επιπλέον, η ακατάσχετη πολυνομία και νομολογία επιβαρύνουν το έργο του νομικού και δυσχεραίνουν την εκτίμηση του αποτελέσματος και την πρόβλεψη, που για την ασφαλιστική επιστήμη και πρακτική είναι σημαντικό εργαλείο. Όμως, είτε με τις μεταρρυθμίσεις είτε με τους εναλλακτικούς τρόπους, πάντοτε ο ασφαλισμένος θα καλείται να πληρώσει ένα κόστος. Η νομική προστασία και η ARAG θα είναι παρούσα για να καλύψει το κόστος αυτό και να απαλλάξει τον ασφαλισμένο της από όποιο βάρος θα εμποδίζει την επίλυση των διαφορών του.

iw? Μιλήστε μας λίγο για την παραγωγή και την κερδοφορία σας…

Δ.Τ.: Τα τελευταία χρόνια, από την έναρξη της κρίσης και μέχρι σήμερα, το ασφαλιστικό προϊόν στη χώρα μας, σε επίπεδο αγοράς, δηλαδή τα ασφάλιστρα όλων των κλάδων της ιδιωτικής ασφάλισης, παρουσίασαν συνολικά μείωση πάνω από το 30%. Ο κλάδος της νομικής προστασίας είχε ανάλογη πτώση. Για την ARAG οι χρονιές που πέρασαν ήταν όμως και χρονιές δημιουργικής παρατήρησης, επεξεργασίας νέων προϊόντων, αναθεώρησης πολιτικών διείσδυσης και γενικά αφύπνισης και επαναπροσανατολισμού. Με αυτά τα δεδομένα, η διετία 2014-2015 έκλεισε για εμάς με αύξηση ασφαλίστρων που άγγιζε το 20% κάθε χρόνο, γεγονός που οφείλεται στα νέα προϊόντα που διαθέσαμε στην αγορά.

Προϊόντα που έχουν κυρίως σχέση με εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα υπαλλήλων όλων των κλάδων της οικονομίας. Οφείλεται επίσης και σε ανάπτυξη των εργασιών από επιλεγμένους μεσίτες, που έφεραν πολύ καλά αποτελέσματα από τον χώρο της ασφάλισης του αυτοκινήτου, είτε με πλήρη προγράμματα είτε με ενδυνάμωση της συμβουλευτικής νομικής προστασίας. Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε για εμάς με υψηλή κερδοφορία, και με την ίδια συνταγή θα προχωρήσουμε στην τρέχουσα χρονιά, που, ήδη, το πρώτο τετράμηνο τρέχει με αυξητικούς ρυθμούς ασφαλίστρων σε σχέση με πέρυσι. Στις υποχρεώσεις του υποκαταστήματος Ελλάδας είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στον όμιλο, δεσμεύσεις που έχουν σχεδιαστεί από το παρελθόν, ώστε το 2020 να μας βρει κοντά στον στόχο που έχουμε θέσει.

iw? Γιατί είναι απαραίτητη σήμερα η ασφάλιση νομικής προστασίας;

Δ.Τ.: Ζούμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, όπου οι νομικές διαφορές όχι μόνο δεν απομακρύνονται, αλλά εντείνονται. Επιπλέον, όσο η ζωή γύρω μας γίνεται πιο σύνθετη, πιο «άυλη» και πιο ψηφιακή, δημιουργούνται νέοι κίνδυνοι, με νέο περιεχόμενο. Η ασφάλιση νομικής προστασίας σκοπό έχει να ενισχύσει τη θέση του ασφαλισμένου και να τον διευκολύνει στην επίλυση των πάσης φύσεως διαφορών του είτε συμβουλευτικώς, είτε εξωδικαστικώς, είτε δικαστικώς. Περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις νομικές διαφορές. Από το τροχαίο ατύχημα, τα εργασιακά δικαιώματα, τα ασφαλιστικά δικαιώματα, τις κοινωνικές παροχές, τις καταναλωτικές διαφορές, τους κινδύνους της εμπορικής συναλλαγής και της επιχειρηματικότητας κ.λπ. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ασφαλιστής νομικής προστασίας πρέπει να εξασφαλίζει ότι ο ασφαλισμένος του θα βρει το δίκιο του. Μεγάλο κομμάτι στις διαφορές αυτές, από άποψη επικινδυνότητας ασφαλιστικών περιπτώσεων, συναντάμε στον ιδιωτικό και επαγγελματικό βίο των ανθρώπων.

Στα χρόνια πριν την κρίση, ήταν σχετικά γνωστά τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα εργασίας. Για παράδειγμα, η παράνομη απόλυση, η απόλυση χωρίς αποζημίωση, η μη πληρωμή υπερωρίας ήταν σε όλους λίγο-πολύ γνωστά. Στα χρόνια της κρίσης, το φαινόμενο εντάθηκε, ώστε να μιλάμε για κανιβαλισμό των εργασιακών σχέσεων. Ανάλογα πράγματα συμβαίνουν στον χώρο των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, κυρίως με τη μονομερή αλλαγή των συμβάσεων εργασίας. Οι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης έχουν αντικαταστήσει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου, τη στιγμή που από τον εργαζόμενο ζητείται παραπάνω απασχόληση με λιγότερη ασφάλιση και λιγότερα χρήματα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν την επικαιρότητα αυτού του είδους των ασφαλιστικών μας περιπτώσεων.

iw? Ποια κοινωνικά στρώματα επιζητούν μεγαλύτερη βοήθεια;

Δ.Τ.: Στο κεφάλαιο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μεγαλύτερης υποστήριξης χρήζουν οι έχοντες εξαρτημένη σχέση εργασίας, δηλαδή οι υπάλληλοι. Όπως προείπαμε, τα προβλήματα έχουν αρχίσει να κτυπούν την πόρτα και του δημοσίου τομέα, και ειδικά των ενστόλων. Κατηγορία που χρήζει υποστήριξης είναι και οι συνταξιούχοι, όπου οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανεργία, έχουν αναδείξει τον συνταξιούχο σήμερα ως τον βασικό χρηματοδότη μιας οικογένειας. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτοί οι άνθρωποι, λόγω της μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης, δεν κοιτάζουν προς την ιδιωτική ασφάλιση. Εμείς όμως παρατηρούμε και το εξής: Πάρα πολλοί εξ αυτών έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος κάλυψης του οικονομικού βάρος στις υποθέσεις τους και με το κριτήριο αυτό προσφεύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση μέσω της νομικής προστασίας, είτε ατομικά είτε συλλογικά.

Άλλη κατηγορία που χρειάζεται υποστήριξη είναι οι πάσης φύσεως καταναλωτές αγαθών και υπηρεσιών. Είτε αγοράζει κάποιος ένα προϊόν που δεν συνοδεύεται από όρους εγγύησης, είτε το προϊόν δεν είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές κατασκευής του, είτε είναι ελαττωματικό ή επικίνδυνο, όλα αυτά είναι θέματα της συνήθους καθημερινότητας και δημιουργούν προβλήματα που χρήζουν λύσης. Το ίδιο συμβαίνει με τις διαφορές που προκύπτουν στον χώρο των υπηρεσιών, όπως, για παράδειγμα, δραστηριότητες καλλωπισμού ή άθλησης, διοργάνωσης ταξιδιών κ.λπ. Σε όλα τα παραπάνω, ο καταναλωτής που ζημιώνεται επιθυμεί να αντιδράσει νομικά και ζητά υποστήριξη.
Ανάμεσα στους καταναλωτές είναι και οι άνθρωποι που βιώνουν διαφορές με τράπεζες σχετικά με την αγορά τραπεζικών προϊόντων. Τέτοιες διαφορές οφείλονται, κατά κανόνα, σε μη τήρηση των συμφωνηθέντων, σε παραβίαση των όρων χορηγηθέντος δανείου (καταχρηστικοί όροι, παράνομη τοκοφορία, υπερημερίες), οπότε η ανάγκη της προστασίας τους είναι προφανής.

Δεν πρέπει να παραλείψω να πω τι γίνεται με την ασφάλιση νομικής προστασίας των επιχειρήσεων, όπου εργατικά ατυχήματα, εργασιακές προστριβές, αποζημιώσεις από ζημιές που προκάλεσαν τρίτοι, διαφορές από ασφαλιστήρια συμβόλαια, αλλά και απλήρωτα τιμολόγια, ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές, είναι στην ημερησία διάταξη της καθημερινότητάς τους. Για όλα αυτά υπάρχουν προγράμματα νομικής προστασίας ARAG προσαρμοσμένα στις τρέχουσες ανάγκες τους. Τέλος, όλο και περισσότερο αυξάνεται η μερίδα εκείνη των ελευθέρων επαγγελματιών που επιζητούν την ασφάλιση νομικής προστασίας είτε αυτοτελώς είτε σε συνδυασμό με άλλα ασφαλιστήρια ευθύνης που κατέχουν, όπως είναι για παράδειγμα οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και γενικώς τα επαγγέλματα υγείας, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων, οι ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ.

Τι γίνεται με την Νομική Προστασία ακινήτων

iw? Ο κλάδος ακινήτων έχει πολλά θέματα με ανάγκη νομικής προστασίας. Υπάρχουν προγράμματα της ARAG για νομική προστασία ακινήτων;

Δ.Τ.: Η ARAG έχει προγράμματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν κάθε περίσταση. Η εκμετάλλευση ακινήτων και οι διαφορές που δημιουργούνται, είτε από τη μεριά του εκμισθωτή είτε από τη μεριά του μισθωτή, είναι και σύνθετες και συχνές, και κυρίως πολυδάπανες αν ακολουθήσουν τη δικαστική οδό. Η νομική προστασία μπορεί να προστατεύσει και να βοηθήσει τους ασφαλισμένους της, ειδικά σήμερα, που –όπως θα ’χετε πληροφορηθεί– αν δεν έχεις καταθέσει αγωγή εξώσεως ή διαταγή απόδοσης μισθίου, φορολογείσαι ακόμη κι αν δεν έχεις εισπράξει τα μισθώματα που δικαιούσαι. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός είναι χτύπημα στην πόρτα για την ασφάλιση νομικής προστασίας όλων εκείνων που εμπλέκονται στις διαφορές των ακινήτων.

iw? Οι οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από το Διαδίκτυο (Internet), συχνά, δημιουργούν προστριβές, είτε οικονομικής είτε κοινωνικής υφής. Πώς μπορεί να αντιδράσουν οι θιγόμενοι;

Δ.Τ.: Όσο πιο σύνθετη γίνεται η ζωή και οι συναλλαγές της τόσο η νομική προστασία θα κατακτά έδαφος. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, όπου κάποιος αγοράζει προϊόντα ή υπηρεσίες εκ του μακρόθεν. Αναφέρομαι, επίσης, στις επιθέσεις που μπορεί να δεχθεί σήμερα ο οποιοσδήποτε στην προσωπικότητά του ή στην οικογένειά του μέσα από το Διαδίκτυο με απλό και εύκολο τρόπο. Η εξειδικευμένη γνώση και η τεχνογνωσία του νομικού παραστάτη είναι εκείνα που η ARAG θέτει στη διάθεση του ασφαλισμένου της. Είναι βέβαιο ότι μελλοντικά θα προκύψουν νέα είδη διαφορών, νέες μορφές προστασίας, που θα εντείνονται όσο το είδος των ιντερνετικών συναλλαγών και των ψηφιακών πρακτικών μεγεθύνεται. Θα πρέπει, λοιπόν, από τώρα να τις αντιμετωπίσουμε.

iw? Υπάρχουν, βεβαίως, και οι ποινικές υποθέσεις οι οποίες απασχολούν τους πολίτες…

Δ.Τ.: Στις ασφαλιστικές περιπτώσεις, εκτός των αποζημιώσεων, ένα μεγάλο μέρος καταλαμβάνει η ποινική υπεράσπιση του ασφαλισμένου μας. Στα περισσότερα προγράμματα της ARAG, η πειθαρχική, η διοικητική αλλά κυρίως η ποινική υπεράσπιση του ασφαλισμένου για εξ αμελείας αδικήματα είναι βασική κάλυψη. Αντιλαμβάνεται έτσι κάποιος ότι, εκτός των νομίμων διεκδικήσεων, η νομική προστασία της ARAG στέκεται στο πλευρό του πελάτη της, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα όχι μόνο να διεκδικήσει απαιτήσεις και χρηματικές αποζημιώσεις, αλλά και να υπερασπίζεται τον εαυτό του ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Το θέμα αποκτά άλλη διάσταση αν σκεφτεί κανείς ότι, σε πολλές περιπτώσεις, οι απειλούμενες ποινές μπορεί να είναι εκτός από χρηματικές, αφαιρετικές της άδειας λειτουργίας κάποιων επαγγελμάτων, αλλά και στερητικές της ελευθερίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*