Αυτό θα είναι το μέλλον των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας

Μια νέα γενιά συμβασιούχων σε παρατεταμένη ομηρία δημιουργείται επί των ημερών του Ανδρέα Ξανθού στο Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σε συνάντηση που είχε η τελευταία μαζί του, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης για τους συμβασιούχους (εδώ), διαφάνηκε πως το μέλλον των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας αλλά και της πρόνοιας θα είναι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, αφού η Αριστοτέλους απορρίπτει κατηγορηματικά τη μονιμοποίησή τους.

«Είπαμε στον Υπουργό ότι, εάν απολυθούν οι 12.000 εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, θα τιναχθεί στον αέρα η λειτουργία των Νοσοκομείων. Από τις απαντήσεις του Υπουργού επιβεβαιώθηκε η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση δημιουργεί νέα γενιά συμβασιούχων, σε παρατεταμένη ομηρία, για ψηφοθηρικούς λόγους» αναφέρει χαρακτηριστική η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο Υπουργός επικαλέστηκε την ισχύουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων γι’ αυτό, διαχωρίζοντας σε επίπεδο διακηρύξεων τη θέση του. Παράλληλα, απέδωσε τις ελλείψεις προσωπικού στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των προκηρύξεων και της διαδικασίας επιλογής του προσωπικού.

«Εμείς επαναλάβαμε ότι τα Νοσοκομεία λειτουργούν με οριακή στελέχωση, φεύγει ένας Ιατρός ή ένας Νοσηλευτής και κλείνουν βασικές κλινικές εφημερευόντων Νοσοκομείων (π.χ. Λευκάδα, Φλώρινα, Νάουσα, Άγιος Ανδρέας Πατρών, Διδυμότειχο, Αμαλιάδα κ.ά.)» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίησή της: «Εάν συνεχιστεί η αποψίλωση του προσωπικού, τα νοσοκομεία θα κλατάρουν, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το τοπίο που θα διαμορφωθεί σε υγεία και πρόνοια, με βάση τις απαντήσεις του Α. Ξανθού, έχει ως εξής:

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Τόσο οι συμβάσεις που λήγουν 30/9/2017 με τρία έτη υπηρεσίας όσο κι εκείνες που λήγουν σε μεταγενέστερο χρόνο ανανεώνονται έως 31/12/2018. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε, παράλληλα, ότι θα παρέμβει στο Υπουργείο Εργασίας ώστε η ρύθμιση να αφορά και τις Προνοιακές Μονάδες.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέμβει συνολικά για το ζήτημα των συμβασιούχων, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αρνείται να ακυρώσει όσες συμβάσεις ξεπερνούν το 24μηνο.

Οποιαδήποτε σκέψη για μονιμοποίηση όσων ήδη υπηρετούν αποκλείεται κατηγορηματικά, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια επιπλέον μοριοδότηση σε μελλοντικές προκηρύξεις.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΕΕΛΠΝΟ

Θέση του Υπουργείου είναι ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν θα προσλαμβάνει προσωπικό από δω και στο εξής.

Ο Α. Ξανθός υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα υπάρχει προκήρυξη για τακτικό προσωπικό που θα καλύψει ανάγκες των ΜΕΘ, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕΣΩ ΟΑΕΔ

Θα προκηρυχθούν άμεσα οι 1.100 θέσεις που δεν καλύφθηκαν από τις 4.000. Επειδή η πρόσληψη των εν λόγω υπαλλήλων αφορά σε άλλο Υπουργείο, ο Α. Ξανθός εξέφρασε αδυναμία να δεσμευτεί για την ανανέωση των συμβάσεων των υπηρετούντων.

Υποσχέθηκε, όμως, ότι στη νέα προκήρυξη για την κάλυψη των 1.100 θέσεων τα κριτήρια πρόσληψης θα διευρυνθούν, περιλαμβάνοντας όλους όσοι έχουν κάρτα ανεργίας (όχι μόνο 12μηνη ανεργία).

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Θα περάσει διάταξη-τροπολογία στο Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ που θα ψηφιστεί έως τις 4 Αυγούστου, με την οποία θα εξασφαλίζεται η εξόφληση των δεδουλευμένων που οφείλονται στους εργαζόμενους (με συμβάσεις έργου ή εργασίας).

Ο Υπουργός υποσχέθηκε, ακόμη, ότι θα εξοφληθούν οι ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες ώστε να πληρώσουν το προσωπικό τους, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος παραμένει η εκδίωξη των εργολάβων. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι το σχετικό θεσμικό πλαίσιο είναι σαθρό, παρά το γεγονός ότι οι αποφάσεις για την απομάκρυνσή τους έχουν καταπέσει σε πολλές περιπτώσεις στο ΣτΕ.

Απορρίφθηκε περαιτέρω αύξηση της μοριοδότησης στις προκηρύξεις του Δημοσίου για τους υπηρετούντες λόγω περιορισμών του ΑΣΕΠ (απαγορεύει προσλήψεις χωρίς απολυτήριο Γυμνασίου ή Δημοτικού).

Η πρότασή του Α. Ξανθού για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν το 24μηνο με συμβάσεις έργου ή εργασίας είναι οι ΚΟΙΝΣΕΠ.

Η ΠΟΕΔΗΝ έθιξε, τέλος, και το ζήτημα της αμφισβήτησης των πτυχίων ΤΕΕ α΄ και β΄ κύκλου χιλιάδων εργαζόμενων του ΕΣΥ (εδώ), θέμα για το οποίο ο Υπουργός φάνηκε να συγκλίνει με την άποψη της Ομοσπονδίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*