Το πρώτο βιβλίο συνταγών για άτομα με ΙΦΝΕ

Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) είναι οι διατροφικές τους ανάγκες. Τα συμπτώματα των ατόμων αυτών –ελκώδης κολίτιδα ή νόσος Crohn– μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές τους συνήθειες, κυρίως σε φάση έξαρσης της νόσου, ενώ τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερη και συνεχή απασχόληση με τη διατροφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εκφράσεις των ΙΦΝΕ αλλά και πλήθος φαρμακευτικών και χειρουργικών παρεμβάσεων, οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων αυτών ποικίλλουν και συχνά πρέπει να εξατομικευθούν. Υπό αυτό το πρίσμα, το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ) πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει ένα βιβλίο συνταγών για άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα. Για το σκοπό αυτό απευθύνθηκε στο γνωστό συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη και στην ειδική διατροφολόγο Μερόπη Κοντογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Όπως εξηγεί η Μερόπη Κοντογιάννη, εξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές τα άτομα με ΙΦΝΕ αναζητούν πληροφορίες για τη συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες. «Συχνά υιοθετούν “ειδικές δίαιτες” και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται “ανοσορρυθμιστική” δράση. Δεδομένου ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημά τους, προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου» αναφέρει σχετικά.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για κάποιο λόγο τρώνε νόστιμα και ανιαρά. Ένα νόσημα αλλά ακόμα και ο περιορισμένος χρόνος συχνά συνεισφέρουν σε αυτό. Σε τούτο το μικρό βιβλίο που μου ανατέθηκε η συγγραφή κάποιων συνταγών, ένα μόνο σκοπό έχω, να νοστιμίσω το καθημερινό φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ» δηλώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Μαμαλάκης.

Στόχος του βιβλίου είναι να δοθούν υπό μορφή ερωταπαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στον πάσχοντα από ΙΦΝΕ και παράλληλα να προστεθεί γεύση και ποικιλία στο διαιτολόγιό του, παρουσιάζοντας ελαφρές αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα αυτά.

«Το βιβλίο “Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με…ευαισθησία” προσπαθεί με τη βοήθεια των συγγραφέων να δώσει χρήσιμες συμβουλές και εύγευστες λύσεις σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες των συχνότερων περιπτώσεων ασθενών με ΙΦΝΕ» σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΛΙΓΑΣΤ Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του Συλλόγου Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC). 

«Κάθε προσπάθεια που γίνεται για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ μας βρίσκει συμπαραστάτες» δήλωσε η πρόεδρος του HELLESC Αλεξάνδρα Γκλιάτη. «Το συγκεκριμένο βιβλίο στηρίχθηκε σε επιστημονική γνώση, αλλά και πρακτικές συμβουλές ανθρώπων που, πέρα από ειδικοί στον τομέα τους, έδειξαν μεγάλο πάθος και ενδιαφέρον για τα άτομα με ΙΦΝΕ» πρόσθεσε.

Η έκδοση του βιβλίου υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA.

«Η Takeda Hellas με χαρά υποστήριξε τη συγκεκριμένη έκδοση, έχοντας ως σταθερή δέσμευση την αρτιότερη ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και την παροχή λύσεων για τα άτομα με ΙΦΝΕ» ανέφερε εκ μέρους της εταιρείας ο Γιώργος-Φαίδων Καλομοίρης, Commercial Head Greece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*