Για ποιους κλάδους στην Ελλάδα «βλέπει» ανάκαμψη η Atradious

του Βάιου Κρόκου

Συγκρατημένα θετικές χαρακτηρίζονται οι προβλέψεις της Atradius, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της, για την ελληνική οικονομία και κάποιους επιμέρους κλάδους. Τουρισμός, τρόφιμα και διεθνείς μεταφορές φαίνεται πως θα είναι από τους “κερδισμένους”, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν έντονες για το σύνολο της οικονομίας συναρτήσει των έντονων διεργασιών στο τραπεζικό σύστημα (διαχείριση – πώληση NPL’s κλπ).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό report:

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση επιπλέον 8,5 δισ ευρώ προς την Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος. Έτσι η Αθήνα θα μπορέσει να αποπληρώσει 7 δισ ευρώ προς την ΕΚΤ στις λήξεις των ομολόγων του Ιουλίου. Πέραν τούτου το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ ευρώ συνολικά συνεχίζει να εξαρτάται από την εφαρμογή συμφωνημένων αλλά εξαιρετικά αμφιλεγόμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με το ισχύον καθεστώς διάσωσης (π.χ. υψηλότεροι φόροι, αυξημένες πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης και αποπληρωμές χρέους) και έλεγχοι κεφαλαίου περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη.

Το ελληνικό ΑΕΠ εμφάνισε μια μικρή ανάκαμψη κατά 0,3% το 2016 και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο πως η ελληνική οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμούς 2,7% . Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης – λόγω της ισχνής, ωστόσο, μείωση της ανεργίας – μπορεί να επηρεαστεί θετικά ενώ ευοίωνα σημάδια υπάρχουν και για τις εξαγωγές

Επίσης, αναμένεται ότι τομείς όπως ο τουρισμός, η συσκευασία, τα τρόφιμα και οι (διεθνείς) μεταφορές θα ανακάμψουν και θα αναπτυχθούν φέτος.

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα κλπ.), καθώς και πετρελαίου, φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων αλουμινίου προβλέπεται να αυξηθούν, επωφελούμενη από την υψηλότερη εξωτερική ζήτηση και τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας σε σύγκριση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία.

Ωστόσο, η κατάσταση για βιομηχανίες όπως οι κατασκευές, τα δομικά υλικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και η χρηματοδότηση (τράπεζες) παραμένει υπό αμφισβήτηση.

Τέλος το “αγκάθι” των μη εξυπηρετούμενων δανείων που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που συνεχίζει να υφίσταται και επηρεάζει το σύνολο.

Απαιτείται ακόμη πρόοδος σε αυτό τον τομέα και η άνοδος της πιστωτικής επέκτασης αναμένεται αρκετά συγκρατημένη (+0,7% το 2017) και άνοδος 2,1% το 2018, και αυτή η πρόβλεψη βασίζεται ακόμη και στην ταχεία κατάργηση των capital controls  και την καταβολή των προγραμματισμένων δόσεων στην χώρα από τους πιστωτές.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*