Ελληνικές ασφαλιστικές: Μεγάλα κέρδη από το ράλι των ελληνικών ομολόγων

του Νίκου Σακελλαρίου

Ούτε στα πιο αισιόδοξα όνειρά τους  δεν είχαν δει  οι διοικήσεις των ελληνικών ασφαλιστικών  το ανέλπιστο δώρο που πήραν κατά το α’  εξάμηνο 2017 από  το ράλι των ελληνικών ομολόγων. Μετά την κόλαση του 2015 , οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν επιστρέψει σε επίπεδα αρχών 2010 και οι τιμές τους βρίσκονται σε επίπεδα αυξημένα κατά 20%  σε σχέση με τα τέλη 2016.

Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως  τα εποπτικά  κεφάλαια τα οποία υπολογίζονται στα Solvency II έχουν αυξηθεί  κατά 15% τουλάχιστον  βελτιώνοντας έτσι στις 30/6 κατά πολύ την εικόνα της κεφαλαιακής τους επάρκειας σε όρους δεικτών φερεγγυότητας (SCR). Σε επίπεδο κεφαλαίων, υπολογίζεται ότι στα τέλη 2016 οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες (και κυριότερα η Εθνική Ασφαλιστική) είχαν περίπου 1,5 δις. Ευρώ τοποθετημένα σε ελληνικά ομόλογα. Σήμερα , τα κεφάλαια αυτά υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 1,7 δισ. ευρώ  ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι στην επόμενη πιστοληπτική αναβάθμιση από τους ξένους οίκους , τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να κερδίσουν καλύτερες αξιολογήσεις γεγονός που  βοηθά πολύ με τα solvency II.

200 εκατ. ευρώ που έχουν καταγράψει ως υπεραξίες οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες είναι το καλύτερο δώρο σε μία περίοδο που τα capital controls εμποδίζουν την άσκηση διαφοροποιημένης επενδυτικής πολιτικής.  Ταυτόχρονα , η συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ελλάδα (ελληνικών και ξένων) στις  δημόσιες εγγραφές για μεγάλες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων  που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 30 Ιουνίου 2017 (ΟΠΑΠ , Μυτιληναίου) έχει εμπλουτίσει και το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών με νέα προιόντα, αυτά των εταιρικών ομολόγων τα οποία έρχονται  να αυξήσουν μεν το ρίσκο αλλά να βελτιώσουν σημαντικά τις αποδόσεις  των επενδυτικών τους  χαρτοφυλακίων.

Όπως υποστηρίζουν αρκετοί οικονομικοί διευθυντές, δεν θα είναι παράδοξο να δούμε πλέον μία νέα «οικονομική άνοιξη» στις ασφαλιστικές εταιρείες μετά τον «χειμώνα των 2 τελευταίων ετών».  Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσθέσουμε ότι κερδισμένα από το ράλι των ελληνικών ομολόγων είναι και τα συνταξιοδοτικά προιόντα  unit linked τα οποία ενσωμάτωσαν  τα μεγάλα ράλι  όλων των σειρών ελληνικών ομολόγων στις αποδόσεις τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*